2024年2月14日水曜日

Open VLD voert verzet tegen fiscaal gunstregime voor nieuwe staatsbon op - De Standaard

Het Schuldagentschap heeft vanmiddag meegedeeld dat het op 4 maart een eenjarige staatsbon uitgeeft met een plafond van 6 miljard euro. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) – geïnspireerd door het succes van de staatsbon in september – had eerder al voorgesteld om in maart opnieuw een staatsbon in de markt te zetten die het spaarboekje zou kunnen beconcurreren. Het Schuldagentschap wil dit jaar in totaal 13,5 miljard euro met een eenjarige staatsbon ophalen.

Maar Van Peteghem heeft zijn slag nog niet thuisgehaald. Om van de eenjarige staatsbon een succes te maken, is het noodzakelijk dat de rente die de bon opbrengt opnieuw aan het fiscale gunstregime van 15 procent wordt belast en niet aan 30 procent zoals normaal het geval is. Daarover bestaat er nog altijd discussie in de regering. Vooral Open VLD, maar ook andere regeringspartijen, zijn niet van plan om zomaar mee te stappen in de wens van Van Peteghem.

Verstoorde markt

“Dat was een uitzonderingsregime dat indertijd bij de Leterme-bon werd toegepast en nog eens in september vorig jaar, maar het kan niet de bedoeling zijn om daar een gewoonte van te maken. Dat was eenmalig om de markt in beweging te krijgen, maar een overheid mag de marktwerking niet verstoren”, luidt het principieel bij Open VLD. De liberalen vinden het onkies dat de overheid haar ‘almacht’ zou misbruiken om de eigen producten een concurrentievoordeel te geven tegenover die van de banken.

De partij maakt zich bovendien sterk dat de lagere roerende voorheffing de begroting geld zou kosten. Staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand (Open VLD) geeft dan ook een negatief begrotingsadvies. Bertrand redeneert dat het momenteel voordeliger is om op de lange termijn te lenen dan op de korte termijn. Daarom is het volgens haar vanuit begrotingsoogpunt niet aangewezen om lenen door de overheid op de korte termijn fiscaal te bevoordelen.

Maar volgend jaar meer geld dan de voorziene 45 miljard euro op de lange termijn lenen, is geen optie voor het Schuldagentschap, omdat dat de aandacht van de financiële markten zou trekken. Dat wil België absoluut vermijden, gezien de belabberde begroting en onze hoge staatsschuld. Het Schuldagentschap wil daarom niet van haar plan afwijken om volgend jaar 45 miljard euro op de lange termijn te lenen en 13,5 miljard op de korte termijn, waarvan 6 miljard dus volgende maand via de staatsbon.

Brengt geld op

Maar CD&V zwaait bovendien met een rapport van de inspectie van Financiën om hard te maken dat het gunstregime de schatkist net geld zal opbrengen in plaats van geld kosten. Jean Deboutte, de topman van het Schuldagentschap, deelt die zienswijze. “Zonder de lagere belasting zal het succes van de eenjarige staatsbon veel beperkter zijn en halen we waarschijnlijk de zes miljard in maart niet”, zegt Deboutte in een gesprek met De Standaard. “Dat betekent dat we onze kortetermijnschulden anders moeten financieren en dat zal sowieso duurder zijn.” Het agentschap acht de kans opnieuw groot dat het vooral onbelast geld uit spaarboekjes is dat naar de belaste staatsbon zal vloeien. Als dat geld moet worden opgehaald met andere financiële instrumenten, zoals schatkistcertificaten, kost dat de schatkist volgens Deboutte 54 miljoen euro extra.

Ondertussen klinkt bij Open VLD het verwijt dat Deboutte zich voor de kar van Van Peteghem laat spannen. “Het is heel jammer dat het spel op die manier wordt gespeeld”, reageert Deboutte. “Wij varen onze eigen koers. Het voorstel om opnieuw een eenjarige staatsbon met fiscaal gunstregime uit te geven komt van ons en niet van de minister.”

Maar of dat fiscaal gunstregime er komt, blijft dus hoogst onzeker. Door de demarche van Bertrand belandt het dossier sowieso op de regeringstafel. De kern komt pas volgende week samen. Uiterlijk op 19 februari moet de knoop worden doorgehakt.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyNDAyMTNfOTU1MDQyNjnSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿