U denkt misschien dat uw flessenwater rechtstreeks uit een of ander gebergte komt gestroomd en zo de fles in gaat. Maar niets is minder waar. Nestlé gebruikte drie jaar lang illegale filtermethoden, waarbij het “mineraalwater” eigenlijk getransformeerd werd tot een soort kraantjeswater.
Er werd gebruikgemaakt van behandelingen zoals actieve koolstoffilters of UV-filters. Dat is op zich geen probleem, deze behandelingen zijn niet schadelijk voor de menselijke gezondheid. Het probleem zit hem hier in het wettelijke aspect: mineraalwater mag niet aan dit soort behandelingen worden onderworpen, omdat het “van hoge microbiologische kwaliteit” moet zijn. Enkel kraanwater mag gedesinfecteerd worden voordat het drinkbaar is. De Europese wetgeving stelt ook dat dit soort behandelingen verboden zijn voor mineraalwater.
Nestlé verdedigde het gebruik van deze technieken. “Veranderingen in het milieu rond de bronnen kunnen de stabiliteit van de essentiële kenmerken in het gedrang brengen”, klinkt het in een reactie. “Verschillende chemische of microbiologische elementen kunnen zich gaan ophopen wanneer het water door de leidingen van de fabriek gaat”, zegt Muriel Lienau, CEO van Nestlé Waters Europe aan AFP.
Overheid was op de hoogte
Uit het onderzoek blijkt dat Nestlé zelf naar buiten kwam met de illegale filtering van het water. Ze zouden de Franse overheid in 2021 ingelicht hebben hierover. Het bedrijf beweert dat er sindsdien geen gebruik meer wordt gemaakt van de illegale praktijken.
Door de bekentenissen aan de overheid in 2021 en het opschorten van de koolstoffilters en UV-filters, moesten enkele bronnen in de Vogezen opgeschort worden vanwege “hun gevoeligheid voor klimatologische gevaren”. Dit leidde uiteindelijk tot een vermindering van de productievolumes bij Hépar en Contrex.
Voor Perrier vond Nestlé een alternatieve oplossing. Enkele bronnen in de regio Gard werden herbestemd voor de productie van een nieuw merk van gearomatiseerd water en energiedrankjes, Maison Perrier. Dit soort drankjes vallen niet onder mineraalwater, en moeten dus ook niet aan de regelgeving voldoen die Europa voorschrijft.
Niet verbaasd
Wanneer de verboden filtermethoden precies zijn stopgezet, is niet bekend. Wat wel zeker is, is dat ze tot in 2021 zijn toegepast voor alle watermerken van Nestlé waaronder Perrier, Hépar, Contrex en Vittel.
LEES OOK. Met deze tips bespaar je 100 euro per week: van kraantjeswater drinken tot je bankkaart invriezen
“We wisten het niet, maar het verbaast ons niets dat ze het water hebben moeten filteren om de minerale samenstelling, die stabiel moet zijn, te behouden”, zegt Bernard Schmitt, lid van het collectief Eau 88, dat vecht tegen de overmatige exploitatie van het plaatselijke grondwater door Nestlé, aan Le Monde.
“Het is een bedrijf dat doet wat het wil en niemand heeft de middelen om te controleren wat het doet”, zegt Schmitt. “Voor mij is er meer geweest dan een gebrek aan controle, er zijn nalatigheden geweest van zowel de staat als de opeenvolgende regeringen, en dat gedurende jaren.”
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjQwMTMxXzk2NTM0MjQ00gEA?oc=5
0 件のコメント:
コメントを投稿