Hoewel het algemene inflatiecijfer in België vorig jaar lager lag dan in de buurlanden, zijn de prijzen van de voedingsmiddelen in ons land wel sterker gestegen. Dat blijkt dinsdag uit het jaarverslag van het Prijzenobservatorium van de federale overheidsdienst Economie. Het lagere Belgische inflatiecijfer is enkel een gevolg van de stevige daling van de energieprijzen.
De prijzen van de levensmiddelen zijn in België sneller gestegen dan in de buurlanden. Het gaat om een toename met gemiddeld 12,7 procent. Nooit eerder was de voedselinflatie in ons land zo hoog, zegt het Prijzenobservatorium.
De piek van de inflatie voor levensmiddelen (+16,9 procent) lag wel al in het eerste kwartaal van 2023. Vanaf het tweede kwartaal is de inflatie voor levensmiddelen voortdurend afgenomen, tot 8,3 procent in het vierde kwartaal.
Ook in de buurlanden bereikte de voedselinflatie in 2023 een historisch hoog niveau, maar daar lag het inflatiepeil toch iets lager dan in België. De prijsstijgingen schommelen er tussen 11,3 (Nederland) en 11,7 procent (Duitsland).
Totale inflatie wel lager
De totale inflatie in België bedroeg vorig jaar 2,3 procent. Ons land laat daarmee een lager inflatiecijfer optekenen dan Duitsland (6,0 procent), Nederland (4,1) en Frankrijk (5,7). Maar dat is dus voornamelijk toe te schrijven aan het verschillende verloop van de energieprijzen in elk land. In België bedroeg de prijsdaling voor energie op jaarbasis gemiddeld 28,4 procent.
Ook bij de diensten ligt het Belgische inflatiecijfer (6,3 procent) in 2023 hoger dan in de buurlanden. Die hogere inflatie in België is voornamelijk te wijten aan sectoren zoals restaurants, huisvesting en ziekenhuisdiensten.
0 件のコメント:
コメントを投稿