2020年8月5日水曜日

Lockdown geeft Ahold Delhaize vleugels - De Tijd

De retailer is overduidelijk een van de winnaars van de coronacrisis. De lockdown en het hamsteren deden de kwartaalwinst verdubbelen. Voor het volledige boekjaar verhoogt Ahold Delhaize zijn winstprognose tot minstens 20 procent.

Een omzetgroei van ruim 20 en 10 procent in respectievelijk de Amerikaanse en Europese supermarkten van Ahold Delhaize . En de online verkopen knalden 78 procent hoger - 127 procent in de Verenigde Staten en 64 procent in Europa. Ziedaar de positieve keerzijde van Covid-19 en de lockdown die ons eerst deed hamsteren en vervolgens meer in ons kot deed eten en drinken.

De moedergroep van Delhaize zag haar omzet in het lockdownkwartaal (april-juni) met 16 procent aantrekken tot 19,1 miljard euro. Ruim een miljard meer dan waar de analisten gemiddeld van uitgingen.

Ook de bedrijfswinst overtreft met een klim van 69 procent tot 1 miljard euro ruimschoots de verwachting van 640 miljoen euro. Idem voor de winstmarge die aftikt op 5,3 procent versus de verwachte 3,6 procent, ondanks de 260 miljoen euro aan covidkosten voor veiligheidsmateriaal en de coronabonussen voor het winkelpersoneel. Over de eerste zes maanden van het jaar lopen de coronakosten op tot 330 miljoen euro. Ahold Delhaize wierf afgelopen kwartaal 45.000 werknemers aan.

Optimistisch

Na het sterke kwartaal verhoogt topman Frans Muller - die in april nog probeerde de verwachtingen van beleggers te temperen - de vooruitzichten voor 2020. Hij mikt op een winstgroei van meer dan 20 procent en een vrije kasstroom van minstens 1,7 miljard euro. Het interim-dividend gaat twee derde hoger tot 50 eurocent per aandeel.

De online aankopen ziet de CEO dit jaar met 55 procent groeien. Niet enkel de supermarkten en buurtwinkels zoals Proxy Delhaize krijgen meer volk over de vloer, ook kanalen als Bol.com zijn flink in trek. Covid-19 helpt Ahold Delhaize in 2020 een jaar vroeger dan gepland zijn e-commerce te verdubbelen tot 7 miljard euro, zegt Muller.

De retailer geeft geen aparte cijfers voor Delhaize.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiWmh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9yZXRhaWwvbG9ja2Rvd24tZ2VlZnQtYWhvbGQtZGVsaGFpemUtdmxldWdlbHMvMTAyNDMyNzcuaHRtbNIBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿