2024年3月1日金曜日

Dalende advertentie-inkomsten happen 40 procent uit winst van Roularta - De Standaard

© belga

De magazine-uitgever Roularta heeft afgelopen jaar zijn winst zien terugvallen tot 2,35 miljoen euro. Ondanks prijsverhogingen vielen de inkomsten uit advertenties met 8,5 procent terug.

Pascal Dendooven

Het ordewoord bij Roularta blijft ook dit jaar kostencontrole en het realiseren van meer “efficiënties”, geeft de uitgever van onder meer Knack en Trends aan in zijn persbericht. Afgelopen jaar kon Roularta zijn brutomarge nipt verhogen, maar de combinatie van dalende advertentie-inkomsten en stijgende personeelskosten woog op het rendement.

Ondanks de duurdere reclameblokken puurde Roularta op vergelijkbare basis 8,5 procent minder uit advertenties. Het goede nieuws is dat de advertenties dit jaar beter gestart zijn. De inkomsten uit de lezersmarkt daalden met 6,2 procent op vergelijkbare basis.

Op een omzet van 323,5 miljoen haalt Roularta nog maar een bedrijfswinst van 3,2 miljoen, een daling van meer dan 40 procent. Roularta houdt een bedrijfsmarge van 1 procent over. Netto was dat 0,7 procent.

Goedgevulde kassa

Gelukkig voor Roularta is de kassa goedgevuld met 68 miljoen op de bankrekening. Dat is 16 miljoen minder dan een jaar eerder. De daling is het gevolg van investeringen in software voor de redactie en de drukkerij. Er waren ook enkele overnames. Zo kocht Roularta afgelopen jaar in Nederland onder meer enkele titels in het mindfulnesssegment.

Roularta evolueert steeds meer naar een Belgisch-Nederlandse uitgever van magazines gekoppeld aan een eigen drukkerij die ook voor derden werkt. Roularta zegt open te staan voor kansen in de drukkerijmarkt.

Roularta bezit ook een belang van 50 procent in Mediafin, dat beurskranten en consumentenwebsites omvat. Het is het meest rendabele onderdeel van de groep. De brutobedrijfswinst (ebitda) van Mediafin kromp minimaal (-0,3 miljoen) tot 16,6 miljoen euro bij een 6 procent hogere omzet. Bij Roularta viel de brutobedrijfswinst met bijna 30 procent terug tot 21,6 miljoen euro. Met andere woorden: Mediafin zet met slechts een vierde van de omzet van Roularta een brutokasstroom neer die niet veel minder is dan die van Roularta.

Het probleem voor Roularta is dat het de resultaten van Mediafin niet in zijn boeken verwerkt. Enkel de nettowinstbijdrage wordt opgenomen. Afgelopen jaar was dat 3 miljoen euro.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyNDAzMDFfOTI0NzM1NzjSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿