2024年5月31日金曜日

Nog nooit zoveel zwart geld gedetecteerd | Binnenland | hln.be - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Nog nooit zoveel zwart geld gedetecteerd | Binnenland | hln.be  Het Laatste Nieuws
  2. Nog nooit zoveel zwart geld gedetecteerd  De Tijd
  3. Witwasnetwerken worden steeds professioneler: 'Drugbendes willen grip krijgen op onze politieke structuren'  Knack.be
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiUGh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9iaW5uZW5sYW5kL25vZy1ub29pdC16b3ZlZWwtendhcnQtZ2VsZC1nZWRldGVjdGVlcmR-YTFjZTk4Y2Mv0gEA?oc=5

Zit er door dure sinaasappel binnenkort ook mandarijn in je appelsiensap? - Het Nieuwsblad

© Shutterstock

Zal er binnenkort ook mandarijn in je sinaasappelsap zitten? De International Fruit and Vegetable Juice Association (IFU) vreest dat het allicht niet anders kan, nu de prijs van sinaasappelconcentraat op recordhoogte staat.

Bron: Financial Times

LEES OOK. Hoe het komt dat sinaasappelsap zo duur is geworden: “Het droge en warme weer baart grote zorgen”

De prijs van sinaasappelconcentraat piekte eerder deze week op 4,92 dollar op de Intercontinental Exchange in New York. Een absoluut record op de groothandelsmarkt en een verdubbeling ten opzichte van mei vorig jaar. In vergelijking met vijf jaar geleden ging de prijs zelfs maal vijf en de voorbije maand alleen was er een stijging van liefst 35 procent. “Dit is een crisis”, aldus IFU-voorzitter Kees Cools in de Britse Financial Times. “Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt, zelfs niet tijdens grote periodes van vorst of orkanen.”

De recordprijs is te wijten aan de situatie in Brazilië, ’s werelds grootste sinaasappelproducent, waar boeren zo’n tegenvallende oogst verwachten dat de productie allicht op het laagste niveau sinds 1989 zal uitkomen. Een terugval die te verklaren is door de hoge temperaturen en aanhoudende droogte in de regio’s waar de sinaasappels geteeld worden. Daarbovenop werden volgens Rabobank ongeveer 40 procent van de plantages in het voornaamste teeltgebied ook getroffen door de citrusgroenziekte, een vooralsnog niet te bestrijden bacteriële infectie die het fruit een bittere smaak geeft en bomen uiteindelijk doet afsterven.

LEES OOK. Zonder dat je het doorhebt, zijn tal van producten in de winkel gewijzigd: de nieuwe manier om kosten te drukken heet ‘beknibbelflatie’

Hetzelfde verhaal in Florida, de grootste producent na Brazilië. “Sinds 2008 is de productie er met meer dan 90 procent gedaald”, aldus Cools. Daardoor zijn ook de voorraden van bevroren concentraat, die normaliter gebruikt worden om tekorten te overwinnen, series aan het slinken.

Goedkoper, maar niet lang meer

Voorlopig is er nog geen effect in de (Belgische) supermarkten. Meer nog: in vergelijking met mei vorig jaar kost fruitsap in ons land volgens statistiekbureau Statbel nu zelfs 5 procent minder.

IFU-voorzitter Cools vreest echter dat het slechts een kwestie van tijd is voor de hogere prijs ook aan de consument wordt doorgerekend. Al probeert de industrie ook te zoeken naar andere oplossingen, luidt het. “Een mogelijke optie is om sap van andere fruitsoorten, zoals mandarijn, toe te voegen aan het sinaasappelsap. Mandarijnen zijn beter bestand tegen klimaatverandering en bepaalde soorten worden minder snel getroffen door de citrusgroenziekte.”

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjQwNTMwXzk1NzE2MzQ40gEA?oc=5

Euronext Brussel: de volatiele tweedaagse van Argenx - De Tijd

Terwijl Argenx gisteren nog de schade voor de Bel20 beperkte, hield de biotechgroep nu de beursbarometer onder de nullijn met een terugval.

De Europese beurzen begonnen de dag met verlies in het zog van Wall Street. De rentezorgen staan weer op het voorplan nu duidelijk is dat er van renteverlagingen voorlopig niet veel sprake zal zijn. De ECB zal op 6 juni een eerste verlaging van 25 basispunten doorvoeren, maar waarschijnlijk zal het dan even daarbij blijven. In de Verenigde Staten is het mogelijk tot het einde van het jaar wachten op een eerste renteknip.

De rendementen op overheidsobligaties zakken donderdag lichtjes, wat een beetje soelaas biedt. De Euro Stoxx 50, de korf steraandelen van de eurozone, sloot uiteindelijk met een winstje van 0,4 procent.

Advertentie

De Bel20 hield woensdag temidden een Europese verkoopgolf nog goed stand, maar was nu een dissonant met een minus van 0,4 procent tot 3.908 punten. Op beide dagen vormde zwaargewicht Argenx de verklarende factor.

Het aandeel van de Gentse biotechgroep veerde woensdag nog op door een teleurstellende update van de potentiële rivaal Biohaven, maar tuimelde vandaag 4 procent naar 337,2 euro. Voor Argenx vormt de tweedaagse zo per saldo een nuloperatie. 

Deutsche Bank noemt de verminderde commerciële dreiging vanuit Biohaven 'onbetwistbaar, maar mineur positief nieuws' voor Argenx. Analist Emmanuel Papadakis handhaaft zijn lauw 'houden'-advies. Volgens Papadakis is het verhaal complexer geworden door de onderzoeksopdoffers eind vorig jaar, met een risicovollere en ingewikkeldere route naar een uitbouw van het platform rond goudhaantje Vyvgart en een 'vertraging van van het commercieel momentum'.

De kwartaalupdate van D’Ieteren Group was in sommige opzichten een tegenvaller. De omzet nam wel met 5 procent toe, maar de groei werd afgeremd door een zwakkere marktvraag en de zachte weersomstandigheden in de VS. Die laatste resulteerden bij dochter en autoruitenhersteller Belron in een nagenoeg vlakke omzetevolutie in Noord-Amerika, goed voor 55 procent van de omzet van het bedrijf. De Brusselse holding handhaaft wel de jaarprognose.

De reacties van analisten lopen wat uiteen. De beperkte organische groei in de VS was verwacht na het recente commentaar van Amerikaanse sectorgenoten, zegt analist Kris Kippers van Degroof Petercam. Hij verwacht echter dat 2024 opnieuw een jaar met een sterke vrije cashflow wordt, ‘wat meer opties kan bieden om de balans aan het werk te zetten’. Hij blijft bij zijn koopadvies en koersdoel van 230 euro.

2024 moet voor D'Ieteren opnieuw een jaar met een sterke vrije cashflow worden, wat meer opties kan bieden om de balans aan het werk te zetten.

Kris Kippers
Analist Degroof Petercam

Voor ING-analist David Vagman waren de omzetcijfers beter dan verwacht. Hij had voor Belron slechts 2 procent organische groei verwacht en het werd 6 procent. Maar dit eerste kwartaal is minder relevant in zijn ogen, omdat het sterk beïnvloed wordt door het weer, terwijl de rest van het jaar meer door het verkeer wordt gedicteerd. Ook hier geen veranderingen aan het advies (kopen) en koersdoel (285 euro).

Michiel Declercq van KBC Securities heeft het over een ontgoochelende omzetgroei bij Belron. Hij denkt dat er in de VS een volumedaling van circa 5 procent was. Omdat Belron in de winterperiode meer technici in dienst hield, sluit hij niet uit dat dit wat op de marges in de eerste jaarhelft kan wegen.

De analist plaatst ook de sterke omzetgroei van de participatie TVH, de Waregemse specialist in onderdelen voor heftrucks (organisch +12%), wat in perspectief. 'In onze ogen is dat bijna volledig toe te schrijven aan het wegvallen van de impact van de cyberaanval. Dat impliceert een grofweg vlakke onderliggende groei.' Declercq blijft wel bij zijn koopadvies en koersdoel van 260 euro.

D’Ieteren Group kende een koude start maar sloot 0,5 procent hoger op 202,8 euro.

Morgan Stanley haalt de chemiegroep Solvay van het strafbankje. In februari had het Amerikaanse beurshuis het advies verlaagd tot ‘underweight’ (verkopen). Morgan Stanley verwachtte lagere prijzen voor natriumcarbonaat (soda ash) - onder meer gebruikt voor de productie van glas - door een beter evenwicht in de markt. Solvay is wereldleider in soda, dat voor zowat 30 procent van de omzet tekent.

‘Nu de consensusverwachting voor de brutobedrijfswinst (ebitda) met 10 procent is gedaald in de laatste vier maanden denken we dat dit thema nu is uitgespeeld’, zeggen analisten Jonathan Chung en Lisa De Neve. Anderzijds is de koers van Solvay dit jaar al met circa 20 procent gestegen door een herwaardering van de sector en rugwind van lagere grondstoffenprijzen. De analisten verhogen hun koersdoel van 21,5 tot 29 euro, hun rating stijgt naar ‘equal-weight’ (houden).

Nog steeds lauw advies dus en bijgevolg kon Solvay er geen munt uit slaan met een vrijwel stabiel slot op 34,31 euro.

'Kapitaalverhoging vermeden'

Bij Kepler Cheuvreux moet Home Invest Belgium niet langer in de hoek staan. Het advies voor de woningverhuurder gaat van ‘afbouwen’ naar ‘houden’. De risico's die met de hoge schuldenlast gepaard gingen, zijn geweken, vindt Kepler-analist Jon Pérez. De schuldgraad zou tegen het eind van het jaar een meer beheersbare 45 procent moeten bedragen. 'Een kapitaalverhoging deze zomer is vermeden', klinkt het, 'dankzij de verkoop van niet-strategisch vastgoed ter waarde van 40 miljoen euro in het eerste kwartaal. Het koersdoel klimt van 13,8 naar 18,5 euro.

Een kapitaalverhoging deze zomer is vermeden bij Home Invest Belgium

Jon Pérez
Kepler Cheuvreux-analist

Home Invest Belgium ging 3,4 procent vooruit naar 18,88 euro.

BLIKVANGER

De lange rentes zakken lichtjes. De Europese beurzen konden zo openingsverliezen omturnen in kleine winsten. In de Bel20 veerden dankzij de ontspanningen op de rentemarkten de vastgoedaandelen Cofinimmo, WDP en Aedifica op.

Advertentie

Macro-economische cijfers slorpen de aandacht bijna volledig op. In de vroege uurtjes zijn er data over de economische activiteit in China, maar het zijn de inflatiecijfers voor de eurozone en VS waar de markten al de hele week naar uitkijken – vanwege de mogelijke implicaties voor het rentebeleid.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMicmh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvbWFya3Rlbi1saXZlL25pZXV3cy9hbGdlbWVlbi9ldXJvbmV4dC1icnVzc2VsLWRlLXZvbGF0aWVsZS10d2VlZGFhZ3NlLXZhbi1hcmdlbngvMTA1NDkwNjYuaHRtbNIBAA?oc=5

Mastercard opent in Waterloo eerste cyberveiligheidscentrum buiten de VS - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Mastercard opent in Waterloo eerste cyberveiligheidscentrum buiten de VS  Het Laatste Nieuws
  2. Mastercard opent Europees beveiligingscenter in Waterloo: 'Cybercriminaliteit is een echte industrie geworden'  Trends
  3. BEKIJK - Mastercard opent in België eerste cyberveiligheidscenter buiten V.S.  Trends Kanaal Z
  4. Mastercard opent cyberveiligheidscentrum in Waterloo  Sport.be.msn.com - NL
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMicGh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9iaW5uZW5sYW5kL21hc3RlcmNhcmQtb3BlbnQtaW4td2F0ZXJsb28tZWVyc3RlLWN5YmVydmVpbGlnaGVpZHNjZW50cnVtLWJ1aXRlbi1kZS12c35hMGRlY2FjNi_SAQA?oc=5

Hij sprong uit de struiken en duwde studente (21) van haar fiets: 15 jaar cel gevraagd voor gruwelijke verkrachting - Het Nieuwsblad

[unable to retrieve full-text content]

  1. Hij sprong uit de struiken en duwde studente (21) van haar fiets: 15 jaar cel gevraagd voor gruwelijke verkrachting  Het Nieuwsblad
  2. Groothandelsprijs sinaasappelconcentraat nog nooit zo hoog: wordt ons fruitsap binnenkort verdund met mandarijnensap?  VRT.be
  3. Thomas (27) werkt als sommelier in een van de beste restaurants ter wereld: “Ja, ik proef ook als er een topwijn opengaat”  Het Nieuwsblad
  4. Wordt sinaasappelsap een luxeproduct zoals kaviaar? “Industrie verkeert in crisis”  Het Laatste Nieuws
  5. Prijzen sinaasappelsap schieten omhoog, dus wordt er mango bijgemengd  NU.nl
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjQwNTMwXzkzNDU4NDI20gEA?oc=5

2024年5月30日木曜日

Groothandelsprijs sinaasappelconcentraat nog nooit zo hoog: wordt ons fruitsap binnenkort verdund met mandarijnensap? - VRT.be

De prijs van sinaasappelconcentraat op de groothandelsmarkt was nog nooit zo hoog. Hoewel dat tot nu toe nog niet merkbaar is in de supermarkt, kan daar op termijn verandering in komen. Kees Cools, voorzitter van de International Fruit and Vegetable Juice Association (IFU), zegt dat producenten op lange termijn moeten overwegen om sinaasappelsap te mengen met mandarijnensap.

De prijs van bevroren sinaasappelconcentraat op de groothandelsmarkt is sinds mei vorig jaar bijna verdubbeld. Vergeleken met 5 jaar geleden is de prijs zelfs 5 keer zo hoog geworden. Vooral de voorbije maand is de prijs fel gestegen, met wel 35 procent.

Waarom is de prijs zo fel gestegen?

De prijsstijging is te verklaren doordat boeren in Brazilië denken dat de oogst dit jaar zal tegenvallen. In een recent rapport zegt het Braziliaanse onderzoekscentrum Fundecitrus dat het een daling van ruim 24 procent verwacht tegenover het vorige oogstseizoen. De productie was sinds 1989 nog nooit zo laag.

Dat komt onder andere door hoge temperaturen en aanhoudende droogte in regio’s waar sinaasappels geteeld worden. Ook worden plantages geplaagd door een bacteriële infectie, de zogenoemde citrusgroenziekte. Volgens Rabobank is zo’n 40 procent van alle sinaasappelboomgaarden in de belangrijkste Braziliaanse teeltregio besmet.

De ziekte zorgt ervoor dat sinaasappelen een bittere smaak krijgen. Na een paar jaar gaan bomen eraan dood. Er bestaat geen middel dat de ziekte kan genezen.

De sinaasappelteelt in Brazilië kampt met problemen.
Foto: Getty

Niet enkel in Brazilië

De combinatie van slecht weer en citrusgroenziekte speelt ook de productie in de Amerikaanse staat Florida al jaren parten. Dat is de tweede grootste producent in de wereld. Kees Cools, voorzitter van de International Fruit and Vegetable Juice Association (IFU), vertelt aan de Britse zakenkrant Financial Times dat de productie in Florida sinds 2008 met meer dan 90 procent is gedaald.

Door de dalende productie zijn stilaan ook de Amerikaanse voorraden van bevroren sinaasappelconcentraat aan het slinken. Die voorraden worden normaal gezien gebruikt om de markt stabiel te houden wanneer de oogst tegenvalt. In de VS is er nu nog 151.000 ton concentraat op voorraad. 10 jaar geleden was dat nog 400.000 ton.

Wat betekent dit voor de consument?

De hogere prijzen op de groothandelsmarkt zijn nog niet doorgerekend in de supermarkt. Fruitsap in België kost zelfs 5 procent minder dan in mei 2023. Dat blijkt uit cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel.

Volgens de IFU is de kans groot dat de hoge prijs uiteindelijk toch wordt doorgerekend aan consumenten wereldwijd. Cools zegt aan Financial Times dat de industrie om die reden op zoek moet naar andere oplossingen. Een van de opties, zegt hij, is om sap van andere fruitsoorten zoals mandarijnen toe te voegen aan sinaasappelsap.

Mandarijnen zijn volgens Cools beter bestand tegen klimaatverandering. Uit een studie die in 2017 werd gepubliceerd, blijkt ook dat een bepaalde mandarijnensoort minder snel besmet kan worden met citrusgroenziekte.  

Mandarijnen worden al als alternatief gebruikt in Japan. Het land importeert 90 procent van zijn sinaasappelsap. Door de stijgende prijs en de zwakke yen hebben meerdere producenten aangegeven dat zij geen sinaasappelsap meer gaan verkopen. Dat meldt de Engelstalige Japanse krant Japan Today. Seven & i Holdings, uitbater van de in Japan populaire supermarktketen 7-Eleven, lost het probleem op door sinaasappelsap te verkopen waarin ook mandarijnensap verwerkt is. 

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNS8zMC9wcmlqcy12YW4tc2luYWFzYXBwZWxzYXAtd2FzLW9wLWdyb290aGFuZGVsc21hcmt0LW5vZy1ub29pdC16by1oL9IBAA?oc=5

Wordt sinaasappelsap een luxeproduct zoals kaviaar? “Industrie verkeert in crisis” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Wordt sinaasappelsap een luxeproduct zoals kaviaar? “Industrie verkeert in crisis”  Het Laatste Nieuws
  2. Vandaag start nieuwe voetbalcompetitie en die toont meteen dat de gokwereld zijn jachtveld heeft verlegd  Het Nieuwsblad
  3. Sinaasappelsap, een sector in crisis: “Het droge en warme weer in São Paulo baart grote zorgen”  De Standaard
  4. Discussie over zaalvoetbalwedstrijd loopt uit de hand: broers schuldig aan poging tot doodslag  Het Nieuwsblad
  5. De tomatenfamilie die een kasteeldomein van 17 miljoen koopt  Het Nieuwsblad
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMid2h0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9iaW5uZW5sYW5kL3dvcmR0LXNpbmFhc2FwcGVsc2FwLWVlbi1sdXhlcHJvZHVjdC16b2Fscy1rYXZpYWFyLWluZHVzdHJpZS12ZXJrZWVydC1pbi1jcmlzaXN-YTcxYTU5M2Mv0gEA?oc=5

In de controlekamer van Eurostar: hoe een vogel in Nederland ook Brussel wakker schudt - De Standaard

[unable to retrieve full-text content]

In de controlekamer van Eurostar: hoe een vogel in Nederland ook Brussel wakker schudt  De Standaard Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyNDA1MjlfOTU2NzE4MDDSAQA?oc=5

Autosalon van Brussel maakt comeback in 2025: wat kun je verwachten? - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Autosalon van Brussel maakt comeback in 2025: wat kun je verwachten?  Het Laatste Nieuws
  2. Opnieuw een autosalon van Brussel in 2025 (Brussel)  Het Nieuwsblad
  3. Autosalon keert in 2025 terug, samen met Batibouw  De Tijd
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiamh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9tb2JpbGl0ZWl0L2F1dG9zYWxvbi12YW4tYnJ1c3NlbC1tYWFrdC1jb21lYmFjay1pbi0yMDI1LXdhdC1rdW4tamUtdmVyd2FjaHRlbn5hMWI1MmM2YS_SAQA?oc=5

Belgen werken gemiddeld 11 jaar voor dezelfde werkgever en veranderen 3 keer van job - VRT.be

Belgische werknemers werken gemiddeld 11 jaar voor dezelfde werkgever en hebben in hun carrière gemiddeld 4 verschillende jobs. Dat blijkt uit cijfers van HR-bedrijf Acerta Consult. We wisselen niet sneller van job dan vroeger, de gemiddelde anciënniteit is zelfs met 4 procent gestegen. Hoe groter het bedrijf, hoe langer werknemers er blijven werken.

De gemiddelde anciënniteit (het aantal jaren dat je voor een werkgever werkt) ligt 4 procent hoger dan 10 jaar geleden. In 2014 bleven werkende Belgen zo'n 10,9 jaar bij dezelfde job, vandaag is dat 11,3 jaar. 

"Dat betekent niet dat mensen vastzitten in dezelfde job. Als er ingezet wordt op opleidingsmogelijkheden en aanpasbaarheid, zien we dat werkgevers hun werknemers heel wat mogelijkheden bieden om zelf de jobinhoud te veranderen", zegt manager loopbaantransitie Miet Vanhegen.    

Grote ondernemingen houden hun werknemers langer aan boord, tot wel 15,5 jaar. Kmo's zien werknemers sneller komen en gaan: hoe kleiner het bedrijf, hoe groter het verloop.

"Kmo's hebben niet dezelfde middelen qua jobaanbod en ontwikkelingsmogelijkheden. De context van ondernemen verandert ook constant, dus de mobiliteit ligt hoger. Grotere organisaties kunnen meer inzetten op opleidingen of werkbaar werk, waardoor mensen langer blijven, terwijl hun jobinhoud wel verandert", zegt Vanhegen.

Jobhoppen

"Er leeft een perceptie dat door de instroom van jongeren op de arbeidsmarkt, die inderdaad vaker van werkgever zouden veranderen, de gemiddelde anciënniteit daalt. Niets is minder waar", zegt Vanhegen nog. Tegenover elke 'jobhopper' staat een oudere werknemer die minder snel van job wisselt. We moeten met zijn allen ook langer werken.

Ook de coronajaren, waarin we de tijd hadden om grondig na te denken over ons werkleven, hebben de loyauteit tegenover de werkgever niet beïnvloed.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNS8yOS9iZWxnLXdlcmt0LWdlbWlkZGVsZC0xMS1qYWFyLWJpai16ZWxmZGUtYmVkcmlqZi1lbi12ZXJhbmRlcnQtMy1rL9IBAA?oc=5

Vermeiren-Wouters, de tomatenfamilie uit Loenhout die een stuk grond met kasteel van 17 miljoen euro koopt - Gazet van Antwerpen

[unable to retrieve full-text content]

  1. Vermeiren-Wouters, de tomatenfamilie uit Loenhout die een stuk grond met kasteel van 17 miljoen euro koopt  Gazet van Antwerpen
  2. De tomatenfamilie die een kasteeldomein van 17 miljoen koopt  Het Nieuwsblad
  3. Tomatentelers kopen reusachtige adellijke landbouwgrond in Wuustwezel  De Tijd
  4. Tomatentelers kopen landbouwgrond van adel  GroentenNieuws
  5. Tomatentelers leggen 17 miljoen euro neer voor kasteeldomein van 350 hectare  Het Nieuwsblad
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiK2h0dHBzOi8vd3d3Lmd2YS5iZS9jbnQvZG1mMjAyNDA1MjlfOTYzNjU1MTDSAQA?oc=5

Persoon komt in draaiende vliegtuigmotor terecht op luchthaven Schiphol en overlijdt voor ogen van passagiers - Het Belang van Limburg

Volgens de woordvoerder is de overleden persoon in de motor terechtgekomen en overleden. Dat het om een draaiende motor ging, duidt erop dat het vliegtuig ging vertrekken. Dat strookt met het verhaal van een medewerker van de luchthaven, die meldt dat het ongeluk gebeurde tijdens een pushback, waarbij het vliegtuig achteruit wordt geduwd om vervolgens te vertrekken.

Het vliegtuig dat betrokken was bij het ongeval had als bestemming Billund in Denemarken, meldt de luchtvaartmaatschappij. Het toestel, een Embraer 190 met vluchtnummer KL1341 zou om 14.25 uur vertrekken, aldus de website van de luchthaven.

Ooggetuigen

“Vandaag is er een afschuwelijk incident geweest waarbij een persoon in een vliegtuigmotor is beland’’, bevestigt ook Schiphol zelf het heftige incident. “Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden en we hebben zorg voor de passagiers en collega’s die dit hebben gezien.’’

Vanuit het bewuste vliegtuig laat een medewerker weten dat iemand in de motor zou zijn gesprongen, terwijl de crew net de veiligheidsinstructies had gedaan. Er klonk “een hels kabaal” waarna even rook te zien was. Passagiers en medewerkers zagen het incident voor hun ogen gebeuren. Dat bevestigt de KMAR, die laat weten dat zij inmiddels uit het toestel zijn en worden opgevangen.

Voor passagiers van het toestel is slachtofferhulp beschikbaar, meldt de marechaussee. Ook medewerkers van de luchthaven en hulpverleners kunnen hiervan gebruikmaken. De hulp wordt aangeboden ergens op de luchthaven, vertelt een woordvoerder van de marechaussee. Daarnaast kunnen de passagiers ook “belangrijke getuigen” zijn, aldus de woordvoerder. “Ze kunnen ons mogelijk helpen in het onderzoek.”

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid is onderweg naar de luchthaven om onderzoek te doen naar het ongeval. Het incident heeft vooralsnog geen gevolgen voor de vliegbewegingen van en naar de luchthaven, laat een woordvoerder van de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) weten.

Medeleven

De pilotenvakbond VNV heeft zijn medeleven geuit: “Onze eerste zorg en gedachten gaan uit naar de betrokkenen en nabestaanden. Wij bieden onze medewerking en expertise aan bij het onderzoek naar de exacte oorzaak”, schrijft de bond op socialemediaplatform X. Details over het ongeluk heeft VNV op dit moment niet, schrijft de bond.

Ook bij de Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart Technici (NVLT) gaan de gedachten uit naar de nabestaanden en betrokkenen. “Wij zijn blij met de zorg van de luchthaven Schiphol en KLM voor de passagiers en collega’s die getuige zijn geweest van deze gebeurtenis”, schrijft de bond voor luchtvaarttechnici op zijn site.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiLGh0dHBzOi8vd3d3LmhidmwuYmUvY250L2RtZjIwMjQwNTI5Xzk1MjQ4NzU40gEA?oc=5

99 jobs op de tocht bij Konings - Made in

Tijdens 2 bijzondere ondernemingsraden in Zonhoven en Borgloon, kondigde drankenbottelaar Konings de intentie aan om haar organisatie te herzien. "Om het bedrijf gezond en toekomstbestendig te houden, wordt gekeken naar het productieapparaat en de ondersteunende diensten", zegt woordvoerder Bert Goyvaerts. "Deze acties zijn noodzakelijk om het bedrijf te wapenen tegen de aanhoudende stagnatie van de drankenmarkt. Dit betekent dat er mogelijk 99 jobs op een totaal van 505 medewerkers zouden kunnen verloren gaan."

"De afgelopen jaren heeft Konings een aanzienlijke groei doorgemaakt en consequent geïnvesteerd in expansie", stelt Goyvaerts. "Er werden nieuwe productielijnen toegevoegd, waaronder een nieuwe blikkenlijn, om de activiteiten uit te breiden. Dat heeft geleid tot een historisch succesvol jaar in 2022. Maar net zoals vele andere bedrijven, werd ook Konings geconfronteerd met uitdagingen, waaronder de naweeën van de coronacrisis, energiecrises en inflatie-explosies die het gevolg zijn van geopolitieke oorzaken. Het zijn die factoren die hebben geleid tot verstoringen in de markt en een aanhoudende verlaagde vraag, waardoor de af te vullen volumes van grote drankenmerken drastisch verminderden. Daarnaast besloten twee grote klanten, om verschillende redenen en totaal onafhankelijk van de productiekwaliteit bij Konings, om hun productie geheel of gedeeltelijk terug te trekken."

"Intensieve inspanningen om het hoofd te bieden aan de uitdagingen van de huidige marktsituatie, leverden tot nu toe onvoldoende resultaat op. Daarom spreken we de intentie uit om de organisatie te herzien, met als doel het bedrijf gezond en toekomstbestendig te houden. Konings heeft de intentie om zijn organisatiestructuren aan te passen aan de huidige marktnoden. Dat zal mogelijk effect hebben op zowel de ondersteunende diensten, als het productieapparaat."

Concreet? “We hebben al eerder maatregelen genomen, zoals het afbouwen van ons 5-ploegensysteem naar een 3-ploegensysteem in Breda. Ook voor Zonhoven en Borgloon zijn we de nodige maatregelen aan het bekijken. We streven ernaar om zoveel mogelijk jobs te behouden en zullen nauw samenwerken met alle betrokkenen om dit proces zo transparant mogelijk te laten verlopen.”

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiP2h0dHBzOi8vd3d3Lm1hZGUtaW4uYmUvbGltYnVyZy85OS1qb2JzLW9wLWRlLXRvY2h0LWJpai1rb25pbmdzL9IBAA?oc=5

Wat zijn de alternatieven voor de nieuwe staatsbon op 1 jaar? - De Tijd

Met een obligatie van Belfius is er een nieuwe concurrent opgedoken voor de eenjarige staatsbon. Er zijn nog alternatieven, maar beter doen dan de staatsbon is moeilijk.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMicWh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvZG9zc2llcnMvc3RhYXRzYm9uL3dhdC16aWpuLWRlLWFsdGVybmF0aWV2ZW4tdm9vci1kZS1uaWV1d2Utc3RhYXRzYm9uLW9wLTEtamFhci8xMDU0ODgzNS5odG1s0gEA?oc=5

Ongeveer 100 jobs bedreigd bij drankenproducent Konings in Zonhoven en Borgloon - VRT.be

Bij drankenproducent Konings zijn een honderdtal jobs bedreigd. Dat heeft de directie vanmorgen aangekondigd. Het gaat om 76 werknemers in de vestiging van Zonhoven en nog eens 23 mensen in Borgloon. De ontslagen volgen na een dalende vraag en het wegvallen van een aantal contracten. 

Bij de herstructurering die op til is bij Konings wordt vooral het personeel van de vestiging in Zonhoven getroffen. "76 van de 300 jobs zijn daar bedreigd, in Borgloon gaat het om 23 van de 120 banen", zegt Dirk Verhaegen van de christelijke vakbond ACV Voeding en Diensten. 

"Konings heeft sterk geleden onder de energiecrisis", vertelt HR-manager Bert Goyvaerts. "Daardoor zijn de volumes in 2023 sterk gedaald. En ook dit jaar zijn die volumes blijven dalen. We moeten onze organisatie herzien, die realiteit moeten we onder ogen durven zien."

Geen verrassing

De vakbonden zijn niet verrast door de aankondiging van de directie. "We zagen al sinds Nieuwjaar dat er iets gaande was, met herhaaldelijk economische werkloosheid", aldus Nicole Houbrechts van de socialistische vakbond. Konings wil onder meer de weekendploeg afschaffen.

Konings is gespecialiseerd in het produceren, afvullen en verpakken van dranken in opdracht van andere drankenmerken. Het bedrijf opende vorig jaar een nieuwe vestiging in Genk, op de voormalige Ford-terreinen. Daar gaan geen jobs verloren. 

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNS8yOS96by1uLTEwMC1iYW5lbi1iZWRyZWlnZC1iaWotZHJhbmtlbnByb2R1Y2VudC1rb25pbmctaW4tem9uaGpvdmVuL9IBAA?oc=5

Lenen wordt duurder: Belgische langetermijnrente stijgt naar hoogste niveau dit jaar - Het Nieuwsblad

© Jimmy Kets

De Belgische tienjaarsrente schommelde woensdag rond de 3,177 procent, het hoogste niveau dit jaar. Een hogere rente maakt lenen duurder en is ook slecht nieuws voor de schatkist.

Bron: BELGA

De stijging van de rente doet zich woensdag overal in Europa en de Verenigde Staten voor. Beleggers zien dat de inflatie hardnekkiger is dan gevreesd – in Duitsland steeg de inflatie in mei opnieuw – en men houdt dus rekening met minder en tragere renteverlagingen door de centrale banken. 

In oktober vorig jaar stond de Belgische langetermijnrente nog op meer dan 3,6 procent, het hoogste niveau in meer dan elf jaar. Eind december was de rente gezakt tot 2,45 procent.

Een hogere rente is slecht nieuws voor de Belgische staatskas, omdat die elk jaar miljarden moet ophalen op de financiële markten. Ook woonkredieten, die gelinkt zijn aan de Belgische OLO’s (lineaire obligaties), worden in theorie duurder als de rente stijgt. En tot slot worden ook aandelen minder aantrekkelijk bij een hogere rente.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjQwNTI5Xzk1MTIxMzAy0gEA?oc=5

Volkswagen hoopt in 2027 zijn eerste goedkope elektrische auto op markt te brengen - De Standaard

Auto-industrie

© getty

De Duitse autoreus Volkswagen denkt tegen 2027 een elektrische wagen te kunnen produceren die zo’n 20.000 euro kost. Daarmee hoopt hij onder meer de Chinese concurrentie af te remmen.

Reuters, Bloomberg

Volkswagen heeft de knoop doorgehakt over welke weg het zal volgen om in Europa goedkope elektrische voertuigen op de markt te brengen en tegen wanneer die er zullen zijn. Dat is ook voor het Belgische materialenbedrijf Umicore van belang. Dat heeft een samenwerkingsverband met de Duitse autobouwer voor de productie van herlaadbare batterijen in Europa.

Streefdoel van Volkswagen is om in 2027 zijn eerste EV’s met een prijs van ongeveer 20.000 euro te produceren voor de Europese markt. Als eerste stap wil Volkswagen eind 2025 al vier batterijauto’s met een prijs van minder dan 25.000 euro presenteren. Deze voertuigen zullen in Spanje gebouwd worden.

© rr

“Het gaat om elektrische mobiliteit op instapniveau, uit Europa, voor Europa”, zegt de topman van Volkswagen Oliver Blume, in een verklaring over “toewijding aan Europa als industriële locatie”. Volgens hem zijn de plannen ook “in het belang van Europese klanten”

Concurrentie van BYD

Het project, ID.1 genaamd, komt op een moment dat Chinese rivalen, waarvan sommige een kostenvoordeel van 30 procent hebben ten opzichte van westerse concurrenten, in Europa marktaandeel veroveren. Het Chinese merk BYD, dat overweegt om twee fabrieken in Europa te bouwen, is van plan om zijn Seagull hatchback volgend jaar al aan te bieden voor minder dan de 20.000 euro.

Met deze beslissing zet Volkswageneen punt achter pogingen samen te werken met andere autoconcerns voor de ontwikkeling en bouw van goedkope EV-modellen. Eerder deze maand mislukten gesprekken met het Franse Renault om samen aan zo’n project te werken.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyNDA1MjlfOTQ2NDQ1NzbSAQA?oc=5

2024年5月29日水曜日

Een verzekering gekoppeld aan het woonkrediet opzeggen wordt makkelijker - De Standaard

[unable to retrieve full-text content]

  1. Een verzekering gekoppeld aan het woonkrediet opzeggen wordt makkelijker  De Standaard
  2. Mariabeeld geeft oud geheim prijs bij sloop: “Bijna zeventig jaar beschermd tegen tand des tijds”  Het Nieuwsblad
  3. Goed nieuws voor wie woonlening afsluit: bankier kan je niet meer 'gijzelen' met verzekering  Gazet van Antwerpen
  4. Verzekeringen bij woonkrediet opzeggen zonder straf: dit zijn de nieuwe spelregels vanaf juni  Het Laatste Nieuws
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyNDA1MjlfOTMyMDgzNzbSAQA?oc=5

Volkswagen belooft e-auto voor 20.000 euro tegen 2027 - De Tijd

Volkswagen heeft de ambitie tegen 2027 een e-auto op de markt te brengen met een startprijs van hooguit 20.000 euro. De auto zal volledig in Europa gemaakt worden. De 'Amsterdam' of 'ID.1' wordt het belangrijkste model dat de Duitse groep in de voorbije halve eeuw gelanceerd heeft.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiZ2h0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9hdXRvL3ZvbGtzd2FnZW4tYmVsb29mdC1lLWF1dG8tdm9vci0yMC0wMDAtZXVyby10ZWdlbi0yMDI3LzEwNTQ4ODEyLmh0bWzSAQA?oc=5

Huiszoeking in Europees Parlement in onderzoek naar Russische inmenging - Jury beraadslaagt over Trump - De Standaard

Nieuws van de dag

© ANP / Flip Franssen

Met dit overzicht bent u snel mee met de belangrijkste gebeurtenissen van vandaag.

1. Huiszoeking in Europees Parlement in onderzoek naar Russische inmenging

Het Belgisch gerecht is binnengevallen in de kantoren van het Europees Parlement. De huiszoeking kadert in een onderzoek naar Russische inmenging door het Voice of Europe-netwerk, waar ook Vlaams Belangers interviews gaven. Lees meer

2. Magnette wil niet regeren met N-VA: “Dat zou niet gezond zijn”

“De mensen verwachten dat we iets doen voor hun koopkracht, hun pensioenen en de gezondheidszorg, maar niet voor een staatshervorming.” Dat zegt Paul Magnette, voorzitter van de PS, in een interview bij de VRT. Hij is dan ook formeel: “We gaan geen seconde verliezen aan grote discussies over een zevende staatshervormingen in een kasteel.” Lees meer

3. Ruim 2.000 multinationals zijn nog altijd actief in Rusland

Ondanks de sancties hebben ruim twee jaar na de inval in Oekraïne nog altijd heel wat westerse bedrijven filialen in Rusland. Daar zijn ook Belgische multinationals bij, zoals Bekaert en Ontex. Lees meer

4. Jury beraadslaagt over Trump

Wordt Donald Trump als een crimineel veroordeeld, of triomfeert hij met een vrijspraak of een “mistrial” (als de jury geen unanimiteit vindt)? Woensdag om 10 uur lokale tijd – 16 uur bij ons – trekt de jury zich terug om te beraadslagen. Lees meer

5. Hoge Gezondheidsraad pleit voor “totaalverbod” op gokreclame

De Hoge Gezondheidsraad wil een “totaalverbod” op gokreclame, ook op de “schandalig rijk”-makende producten van de Nationale Loterij. Bij een recente verstrenging van reclame op gokken ontsprong de Nationale Loterij nochtans grotendeels de dans. Ook de minimumleeftijd moet de hoogte in. Lees meer

6. Witte Huis reageert op dodelijke aanval op Rafah

Met de luchtaanval op Rafah waarbij 45 Palestijnen omkwamen en honderden anderen gewond raakten, heeft Israël volgens het Witte Huis de waarschuwingen van Amerikaans president Joe Biden niet in de wind geslagen. Lees meer

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyNDA1MjlfOTU4OTQ3NjnSAQA?oc=5

Belfius countert staatsbon met uitgifte obligaties - De Tijd

Behalve onder meer de kasbon en de termijnrekening duikt nu ook de obligatie op als alternatief voor de staatsbon. Belfius lanceert een obligatie die precies evenveel opbrengt als de staatsbon.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiZmh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9iYW5rZW4vYmVsZml1cy1jb3VudGVydC1zdGFhdHNib24tbWV0LXVpdGdpZnRlLW9ibGlnYXRpZXMvMTA1NDg3NzguaHRtbNIBAA?oc=5

Ruim 2.000 multinationals nog altijd actief in Rusland - Jury beraadslaagt over Trump - De Standaard

Nieuws van de dag

© ANP / Flip Franssen

Met dit overzicht bent u snel mee met de belangrijkste gebeurtenissen van vandaag.

1. Huiszoeking in Europees Parlement in onderzoek naar Russische inmenging

Het Belgisch gerecht is binnengevallen in de kantoren van het Europees Parlement. De huiszoeking kadert in een onderzoek naar Russische inmenging door het Voice of Europe-netwerk, waar ook Vlaams Belangers interviews gaven. Lees meer

2. Magnette wil niet regeren met N-VA: “Dat zou niet gezond zijn”

“De mensen verwachten dat we iets doen voor hun koopkracht, hun pensioenen en de gezondheidszorg, maar niet voor een staatshervorming.” Dat zegt Paul Magnette, voorzitter van de PS, in een interview bij de VRT. Hij is dan ook formeel: “We gaan geen seconde verliezen aan grote discussies over een zevende staatshervormingen in een kasteel.” Lees meer

3. Ruim 2.000 multinationals zijn nog altijd actief in Rusland

Ondanks de sancties hebben ruim twee jaar na de inval in Oekraïne nog altijd heel wat westerse bedrijven filialen in Rusland. Daar zijn ook Belgische multinationals bij, zoals Bekaert en Ontex. Lees meer

4. Jury beraadslaagt over Trump

Wordt Donald Trump als een crimineel veroordeeld, of triomfeert hij met een vrijspraak of een “mistrial” (als de jury geen unanimiteit vindt)? Woensdag om 10 uur lokale tijd – 16 uur bij ons – trekt de jury zich terug om te beraadslagen. Lees meer

5. Hoge Gezondheidsraad pleit voor “totaalverbod” op gokreclame

De Hoge Gezondheidsraad wil een “totaalverbod” op gokreclame, ook op de “schandalig rijk”-makende producten van de Nationale Loterij. Bij een recente verstrenging van reclame op gokken ontsprong de Nationale Loterij nochtans grotendeels de dans. Ook de minimumleeftijd moet de hoogte in. Lees meer

6. Witte Huis reageert op dodelijke aanval op Rafah

Met de luchtaanval op Rafah waarbij 45 Palestijnen omkwamen en honderden anderen gewond raakten, heeft Israël volgens het Witte Huis de waarschuwingen van Amerikaans president Joe Biden niet in de wind geslagen. Lees meer

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyNDA1MjlfOTU4OTQ3NjnSAQA?oc=5

Volkswagen wil vanaf 2027 elektrische wagen van 20.000 euro bouwen - Het Nieuwsblad

© AFP

Het Duitse autoconcern Volkswagen, waartoe onder andere ook Audi, Seat en Skoda behoren, heeft het licht op groen gezet voor een instapmodel in zijn gamma van elektrische wagens. De wereldpremière is gepland voor 2027 en het prijskaartje van de auto zal om en bij de 20.000 euro liggen. Dat heeft de autobouwer dinsdag na een bestuursvergadering bekendgemaakt.

Bron: BELGA

Een concrete productielocatie voor de auto noemde Volkswagen nog niet, maar het instapmodel zal wel in Europa gebouwd worden. “Daarmee nemen we een duidelijk engagement voor industriële productie in Europa”, aldus concerntopman Oliver Blume. “Het gaat om een instapniveau voor elektrische mobiliteit uit Europa voor Europa.”

“Om elektromobiliteit wijdverspreid te laten worden, zijn aantrekkelijke voertuigen nodig, al vanaf het instapsegment”, aldus topman van kernmerk Volkswagen Thomas Schäfer. 

Volkswagen-dochter Audi heeft ook een fabriek in Brussel, waar vandaag de Audi Q8 e-tron gebouwd wordt, een grote elektrische SUV. De opvolger van dat model zal na 2027 niet meer door Audi Brussels gebouwd worden. Omdat er over de toekomst van de Brusselse fabriek al enige tijd onzekerheid is, heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) een Audi-taskforce opgericht. Vlaams minister van Economie Jo Brouns (CD&V) werkt aan een oplijsting van mogelijke steunmaatregelen die Vlaanderen kan nemen in het dossier van Audi Brussels. Die maatregelen worden dan voorgelegd en gebundeld binnen de taskforce.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjQwNTI4Xzk2MTYwMjc20gEA?oc=5

Anderhalve maand na faillissement: één op de drie ex-werknemers Van Hool heeft nieuwe job - Gazet van Antwerpen

Op 8 april is Van Hool, dat in Koningshooikt (Lier) bussen, autocars en industriële voertuigen bouwde, failliet verklaard. Ruim anderhalve maand later heeft één op de drie ex-werknemers van Van Hool een nieuwe job. Dat zijn 800 mensen. 600 van hen hebben een vast contract en 200 mensen werken op interimbasis. Van die 200 interimkrachten is de helft vandaag in dienst van het Zuid-Afrikaanse bedrijf GRW. Dat maakt op de site van Van Hool de industriële voertuigen af die nog niet voltooid waren op het moment van het faillissement.

Beter dan bij andere

Eén op de drie mensen die anderhalve maand na het faillissement een vaste job hebben, is dat nu eigenlijk veel? “Ja”, zegt Bjorn Cuyt, provinciaal directeur van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB). “Bij eerdere faillissementen van dezelfde omvang had na anderhalve maand maar één op de vier of één op de vijf mensen een andere job. We hebben dinsdag in de Nekkerhal in Mechelen trouwens een jobbeurs georganiseerd waar veel ex-werknemers van Van Hool op afgekomen zijn. Op die jobbeurs werden meer vacatures aangeboden dan jobs die er bij Van Hool verloren zijn gegaan.”

Veel ex-werknemers bezochten dinsdag de jobbeurs in de Mechelse Nekkerhal.© Joris Herregods

Ongeveer de helft van de 1.600 ex-werknemers van Van Hool die nog niet aan de slag zijn, was op die jobbeurs aanwezig. “Van die 1.600 mensen volgen er ook meer dan 1.100 mensen een outplacement. Ze krijgen een intensieve begeleiding naar een nieuwe job”, zegt Bjorn Cuyt. “De andere ex-werknemers die nog niet aan de slag zijn, volgen een gewone bemiddeling bij VDAB. Sommigen hopen ook dat ze nog aan de slag kunnen gaan op de site van Van Hool, voor het bedrijf GRW of voor VDL.”

Goedkeuring

GRW stelt momenteel honderd interimkrachten tewerk op de site van Van Hool. In de komende maanden zou GRW in Koningshooikt tot 350 mensen willen aanwerven met een vast contract, om nieuwe industriële voertuigen te maken.

Bjorn Cuyt van VDAB.© Joris Herregods

“Bij eerdere grote faillissementen had na anderhalve maand maar één op de vier of één op de vijf mensen een andere job”

Bjorn Cuyt

VDAB

Het Nederlandse bedrijf VDL wil 300 tot 600 mensen tewerkstellen op de site van Van Hool. Het bedrijf zou er onderdelen voor andere fabrieken van de VDL-Groep willen maken. VDL is nog niet begonnen met de aanwerving van mensen voor Koningshooikt, maar daar kan snel verandering in komen. Het bedrijf heeft sinds deze week de goedkeuring van alle concurrentiewaakhonden gekregen in de landen waar het actief is, zodat de overname van de activiteiten van Van Hool nu volop kan starten.

800 extra jobs weg

Er is ook iets minder goed nieuws. Uit een studie van het accountancybureau KPMG blijkt dat het faillissement van Van Hool niet alleen tot 2.400 directe ontslagen heeft geleid. Er zullen volgens KPMG ook 726 tot 973 jobs verloren gaan bij de toeleveranciers van Van Hool. Een stuk of achthonderd dus, om het eenvoudiger uit te drukken. De leveranciers worden niet bij naam genoemd en het is ook niet meer dan een inschatting, maar het betekent wel dat het aantal jobverliezen door het faillissement van Van Hool fors boven de 3.000 zal uitsteken.

Maar dat betekent niet automatisch dat de regio rond Mechelen en de Kempen op een economische malaise afstevent. “Want uit de studie van KPMG blijkt ook dat het aantal potentieel interessante vacatures in de regio Mechelen-Kempen dubbel zo groot is als het aantal rechtstreekse en onrechtstreekse jobverliezen door het faillissement van Van Hool”, zegt Wim Brillouet, woordvoerder van ondernemersorganisatie Voka Mechelen-Kempen.

Heists bedrijf nam al ruim twintig ex-werknemers Van Hool over

Elisa Goossens en Tom Dille van Baltimore Aircoil.© Joris Herregods

Het bedrijf Baltimore Aircoil uit Heist-op-den-Berg, dat koelcontainers voor de industrie maakt, heeft al meer dan twintig ex-werknemers van Van Hool aangeworven. Een van de redenen is wellicht dat zowat alle werknemers van Van Hool een van de personeelsverantwoordelijken van Baltimore Aircoil goed kennen. “Ik heb 24 jaar voor Van Hool gewerkt en ben sinds acht maanden op de personeelsdienst van Baltimore Aircoil aan de slag”, zegt Tom Dille. “Ik heb Van Hool voor het faillissement verlaten, omdat ik had verwacht dat er een grote herstructurering zou aankomen. Veel mensen van Van Hool kennen mij dus, maar er zijn natuurlijk ook andere redenen waarom veel voormalige Van Hool-werknemers voor ons komen werken. We liggen in dezelfde regio, zitten ook in de metaalsector en zoeken ongeveer dezelfde technische profielen.”

Baltimore Aircoil stelt in Heist-op-den-Berg 340 mensen tewerk en heeft nog meer dan tien vacatures openstaan, zowel voor arbeiders als voor bedienden. “Wij hebben ook vijftigplussers en zelfs zestigplussers van bij Van Hool aangeworven”, zegt Elisa Goossens, die ook personeelsdirecteur bij Baltimore Aircoil is. “Veel mensen hebben na hun school alleen voor Van Hool gewerkt en kenden geen andere werkgever. Maar dat wil ook zeggen dat ze trouw zijn aan hun bedrijf en dat ze veel ervaring hebben.” (cwil)

Kleinzoon Van Hool vangt (voorlopig?) bot

Marc Van Hool.© CIM Capital

De ondernemingsrechtbank in Antwerpen heeft het kort geding dat het investeringsfonds CIM Capital had ingesteld tegen de verkoop van Van Hool afgewezen. CIM Capital is opgericht door Marc Van Hool, een van de kleinzonen van Bernard Van Hool, stichter van het failliete busbedrijf. CIM Capital wil de afdeling met industriële voertuigen overnemen van Van Hool, maar de curatoren wezen die afdeling toe aan GRW. De rechtbank wijst het verzet van CIM Capital en zijn partners Delcrinvest en het Mechelse bedrijf Lasertek af, omdat de partijen amper schuldeiser zijn van Van Hool. Ze kunnen dus geen duidelijk nadeel aantonen bij de verkoop van Van Hool aan GRW. CIM Capital en Delcrinvest zijn zelfs geen schuldeiser. Lasertek heeft slechts enkele duizenden euro tegoed, op een totale schuld die in de miljoenen loopt.

Toch is de groep rond CIM Capital nog niet uitgespeeld. Want op 10 juni mogen ze in een andere procedure nog eens aan de rechter uitleggen waarom de verkoop aan GRW volgens hen onterecht is. De beslissing volgt op een latere datum. (cwil)

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiK2h0dHBzOi8vd3d3Lmd2YS5iZS9jbnQvZG1mMjAyNDA1MjhfOTY2MDE5MzjSAQA?oc=5