2024年5月22日水曜日

Nieuwe staatsbon zal 2,24 procent nettorente opleveren: is het concurrentie voor de banken? - VRT.be

De staatsbon op 1 jaar die op 4 juni wordt uitgegeven, zal een brutorendement hebben van 3,2 procent. Dat meldt het Agentschap van de Schuld. Netto is dat dus 2,24 procent. Volgens financieel journalist Steven Rombaut kan de nieuwe staatsbon interessant zijn, maar is het geen grote concurrentie voor de banken.

Een staatsbon is een fiscaal voordelige obligatie die wordt uitgegeven door de federale overheid. Het Agentschap voor de Schuld heeft nu bekendgemaakt hoeveel de rente zal bedragen voor de staatsbons die volgende maand worden uitgegeven.

De staatsbon op 1 jaar zal een brutorendement van 3,2 procent hebben. Netto komt dat neer op 2,24 procent rente. De staatsbon op 8 jaar zal een rendement hebben van bruto 2,8 procent, netto 1,96 procent.

Wat is een staatsbon?

Wie een staatsbon koopt, leent geld uit aan de overheid. Die betaalt je in ruil elk jaar een afgesproken rente. Op de vervaldag krijg je jouw geld terug. Doorgaans gaat het om een looptijd van 3, 5, 8 of 10 jaar. Af en toe is er ook een staatsbon met een looptijd van 1 jaar. Het Agentschap van de Schuld geeft 4 vier keer per jaar een staatsbon uit: in maart, juni, september en december.  

Hoe interessant is de nieuwe staatsbon?

"In vergelijking met de klassieke spaarrekeningen ligt de nettorente van de staatsbon op 1 jaar hoger. Een klassieke spaarrekening zonder speciale voorwaarden levert maximaal 2,5 tot 2,85 procent rente op", zegt financieel journalist Steven Rombaut.

"Maar de rente op klassieke spaarrekeningen is niet gegarandeerd omdat banken op elk moment de spaarrente kunnen verlagen. Dat zal wellicht gebeuren wanneer de Europese Centrale Bank in haar rentevoeten zal knippen."

Sinds kort bieden enkele banken opnieuw een kasbon aan. "Dat kan je vergelijken met een staatsbon. Alleen leen je dan je geld niet uit aan de overheid, maar aan de bank zelf. Bij Belfius en BNP Parisbas Fortis biedt de kasbon met een looptijd van 1 jaar netto 2,1 procent op. Iets minder dus dan de staatsbon op 1 jaar."

Hoe kan je intekenen?

De succesvolle staatsbon van vorige zomer, waarop ruim 234.000 mensen intekenden, had een nettorendement van 2,81 procent. De regering had de roerende voorheffing op staatsbons daarvoor eenmalig verlaagd van 30 procent naar 15 procent. Bij de nieuwe staatsbon is er geen verlaagde roerende voorheffing.

Er kan via de banken worden ingeschreven op de staatsbon vanaf vrijdag 24 mei tot en met maandag 3 juni. Dat kan ook rechtstreeks bij het Agentschap voor de Schuld, via het Grootboek, vanaf 24 mei tot en met 31 mei.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiXmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNS8yMi9uaWV1d2Utc3RhYXRzYm9uLXphbC0yLTQtcHJvY2VudC1uZXR0b3JlbnRlLW9wbGV2ZXJlbi_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿