“De overheid geeft aan dat ze tot een stabiele situatie met marktconforme prijzen wil komen. Zo’n gelijk speelveld is wat we nodig hebben.” Jeroen Van Lishout, de coo van de staalreus ArcelorMittal Belgium, is tevreden met de intentieverklaring die zijn bedrijf woensdag sloot met premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen).
Door die intentieverklaring, of letter of intent, wordt het mogelijk dat ArcelorMittal via een langetermijncontract of PPA een deel van de nucleaire stroom koopt die de federale overheid van 2025 en tot 2035 in bezit krijgt. Het is bedoeld als tegenzet tegen Frankrijk, dat ArcelorMittal probeert te verleiden om zijn geplande miljardeninvestering in de vergroening van de staalproductie niet in de fabriek in Gent te doen, maar in die van Duinkerke.
Aan de verkoop zijn wel voorwaarden verbonden. ArcelorMittal moet zijn elektriciteitsverbruik flexibel maken – en dus verminderen bij stroomschaarste – en kan daarvoor een korting op zijn factuur krijgen. Door het enorme verbruik van de staalreus helpt dat om vraag en aanbod van elektriciteit in evenwicht te houden. Bovendien moet de tewerkstelling – 4.500 werknemers en nog eens 1.100 bij onderaannemers – behouden worden.
Mede-eigenaar
Daarmee maakt de federale regering voor het eerst duidelijk wat het van plan is met de stroom uit de kerncentrales die openblijven. De productie van Doel 4 en Tihange 3 zal naar verwachting 10 tot 14 TWh per jaar bedragen tot 2035. De federale overheid bezit daar een kleine helft van.
Dat is het gevolg van de Engie-deal. De huidige eigenaar van de centrales, Engie, stond erop dat de overheid mee in bad stapte bij een levensduurverlenging van de twee kernreactoren. De federale regering werd op die manier onverwacht eigenaar van een grote hoeveelheid elektriciteit, maar had nog niet uitgemaakt wat het met die stroomportefeuille zou doen.
Stroom verhandelen is wel volledig nieuw voor de federale overheid. Er moet een strategie uitgedokterd worden, risico’s moeten ingedekt. Verkopen op de kortetermijnmarkt zou het eenvoudigst zijn, maar de regering kiest ervoor om met die stroomproductie economisch beleid te voeren. “We hebben hiermee een instrument in handen om onze industrie hier te verankeren”, vindt minister van Energie Van der Straeten.
Na een eventueel contract met ArcelorMittal is de federale stroomportefeuille overigens nog niet leeg. Ook andere bedrijven kunnen zich melden voor een langetermijncontract. Dat past ook helemaal in de tijdgeest. De rol van de overheid in de economie wordt helemaal anders bekeken sinds de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne. Het belang van verankering van de industrie, van strategische autonomie, is veel belangrijker.
Zelfs met liberalen in de regering investeren de federale fondsen in Belgische bedrijven om ze hier te houden. Onlangs nam de investeringsmaatschappij SFPIM een aandeel van 5 procent in Umicore. Eerder stapte het ook al in het kapitaal van verzekeraar Ageas om te vermijden dat die in buitenlandse handen terecht zou komen.
Bikkelharde concurrentie
Dat de concurrentiestrijd uitgerekend met Frankrijk gevoerd wordt, waar de staat een heel erg sturende rol opneemt in het economische leven, komt daar nog bij. “We leven in een wereld met een bikkelharde concurrentie”, zegt De Croo. “Wij willen maken dat onze bedrijven met gelijke wapens kunnen strijden.
ArcelorMittal is daarin een haast principiële zaak geworden, waarbij de Belgische overheden hun volledige arsenaal maatregelen inzetten: de federale overheid met de verkoop van nucleaire stroom en een verlaging van de tarieven voor het gebruik van het hoogspanningsnet, de Vlaamse overheid trekt haar leningen aan ArcelorMittal op naar liefst 600 miljoen euro.
Telkens moet daarvoor nog wel de toestemming gevraagd worden aan de Europese Commissie, die nagaat of alles wel in lijn ligt met de regels rond staatssteun. Of het plan zal volstaan voor ArcelorMittal om de investering(en) in Gent te houden, is nog niet zeker. Het onderzoek naar de business case loopt nog. Een beslissing wordt voor het einde van het jaar verwacht.
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyNDA1MjJfOTUwNTU5NDnSAQA?oc=5
0 件のコメント:
コメントを投稿