2024年5月28日火曜日

Verborgen factuur van half miljard voor verlenging levensduur kerncentrales duikt op - De Morgen

NieuwsEnergie

Verborgen factuur van half miljard voor verlenging levensduur kerncentrales duikt op
Beeld Klaas De Scheirder

Engie Electrabel vraagt van de overheid 500 tot 600 miljoen euro compensatie omdat de levensduurverlenging van twee kerncentrales het eerder geplande ontmantelingsplan verstoort. Dat schrijft De Tijd vandaag. De regering gaat niet akkoord.

Engie zegt dat er extra kosten gepaard gaan met het langer open blijven van Doel 4 en Tihange 3. De ontmanteling van de kerncentrale kan immers niet meer in serie plaatsvinden.

Engie Electrabel verklaart aan De Tijd dat in de overeenkomst met de regering een mechanisme is vastgelegd om de financiële impact van de verlenging op het ontmantelingsprogramma van de andere centrales te compenseren. “De ontmanteling duurt langer en er is een verlies van schaalvoordelen. Op 8,4 miljard euro totale ontmantelingskosten schatten we de financiële impact tussen 500 miljoen en 600 miljoen euro”, zegt woordvoerster Hellen Smeets.

Over dat bedrag is er echter nog geen akkoord. De regering vindt het te hoog en vroeg een tegenexpertise.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMigQFodHRwczovL3d3dy5kZW1vcmdlbi5iZS9zbmVsbmlldXdzL3ZlcmJvcmdlbi1mYWN0dXVyLXZhbi1oYWxmLW1pbGphcmQtdm9vci12ZXJsZW5naW5nLWxldmVuc2R1dXIta2VybmNlbnRyYWxlcy1kdWlrdC1vcH5iODEyMzZhMy_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿