2024年5月16日木曜日

Witte rook in Nederlandse regeringsvorming: PVV, VVD, NSC en BBB hebben regeerakkoord - De Morgen

Hun fracties moeten nog met het hoofdlijnenakkoord instemmen. Dat lijkt bij PVV en BBB geen probleem, meer discussie wordt verwacht bij VVD en NSC. Over de vraag wie premier moet worden, gaan de partijen het later nog eens hebben, zei Wilders. Zijn partij PVV zat nooit eerder in een kabinet.

De onderhandelende partijen hebben vorige week maandag de eindsprint ingezet in de formatie. Met uitzondering van donderdag (Hemelvaart) en zondag hebben ze sindsdien lange dagen onderhandeld, de laatste dagen tot in de late avond of nacht. Vooral de financiële puzzel was volgens de informateurs moeilijk om te leggen.

In de nacht van dinsdag op woensdag zei de PVV-leider dat de formatiegesprekken niet meer fout konden gaan. Woensdag kwamen de partijen weer bij elkaar om de “puntjes op de i” te zetten. Die afrondende gesprekken duurden langer dan verwacht.

NSC had oorspronkelijk om 13 uur een fractieoverleg ingepland om het akkoord te bespreken. Maar de partijen meldden pas tegen 16.30 uur dat ze eruit waren.

Premier

De vraag wie de nieuwe premier wordt ligt nog volledig open, aangezien de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB eerder in de informatieronde beslist hebben om zelf niet in de regering te stappen. Normaal gezien wordt de leider van de grootste partij, in dit geval Geert Wilders, formateur en premier.

De naam van voormalig informateur Ronald Plasterk (PvdA) doet de ronde als premierskandidaat. Dijkgraaf zei nadrukkelijk dat het “uitgesloten” is dat hij of Van Zwol premierskandidaat wordt.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMif2h0dHBzOi8vd3d3LmRlbW9yZ2VuLmJlL3NuZWxuaWV1d3Mvd2l0dGUtcm9vay1pbi1uZWRlcmxhbmRzZS1yZWdlcmluZ3N2b3JtaW5nLXB2di12dmQtbnNjLWVuLWJiYi1oZWJiZW4tcmVnZWVyYWtrb29yZH5iNTM4NzkwNi_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿