2024年5月29日水曜日

Anderhalve maand na faillissement: één op de drie ex-werknemers Van Hool heeft nieuwe job - Gazet van Antwerpen

Op 8 april is Van Hool, dat in Koningshooikt (Lier) bussen, autocars en industriële voertuigen bouwde, failliet verklaard. Ruim anderhalve maand later heeft één op de drie ex-werknemers van Van Hool een nieuwe job. Dat zijn 800 mensen. 600 van hen hebben een vast contract en 200 mensen werken op interimbasis. Van die 200 interimkrachten is de helft vandaag in dienst van het Zuid-Afrikaanse bedrijf GRW. Dat maakt op de site van Van Hool de industriële voertuigen af die nog niet voltooid waren op het moment van het faillissement.

Beter dan bij andere

Eén op de drie mensen die anderhalve maand na het faillissement een vaste job hebben, is dat nu eigenlijk veel? “Ja”, zegt Bjorn Cuyt, provinciaal directeur van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB). “Bij eerdere faillissementen van dezelfde omvang had na anderhalve maand maar één op de vier of één op de vijf mensen een andere job. We hebben dinsdag in de Nekkerhal in Mechelen trouwens een jobbeurs georganiseerd waar veel ex-werknemers van Van Hool op afgekomen zijn. Op die jobbeurs werden meer vacatures aangeboden dan jobs die er bij Van Hool verloren zijn gegaan.”

Veel ex-werknemers bezochten dinsdag de jobbeurs in de Mechelse Nekkerhal.© Joris Herregods

Ongeveer de helft van de 1.600 ex-werknemers van Van Hool die nog niet aan de slag zijn, was op die jobbeurs aanwezig. “Van die 1.600 mensen volgen er ook meer dan 1.100 mensen een outplacement. Ze krijgen een intensieve begeleiding naar een nieuwe job”, zegt Bjorn Cuyt. “De andere ex-werknemers die nog niet aan de slag zijn, volgen een gewone bemiddeling bij VDAB. Sommigen hopen ook dat ze nog aan de slag kunnen gaan op de site van Van Hool, voor het bedrijf GRW of voor VDL.”

Goedkeuring

GRW stelt momenteel honderd interimkrachten tewerk op de site van Van Hool. In de komende maanden zou GRW in Koningshooikt tot 350 mensen willen aanwerven met een vast contract, om nieuwe industriële voertuigen te maken.

Bjorn Cuyt van VDAB.© Joris Herregods

“Bij eerdere grote faillissementen had na anderhalve maand maar één op de vier of één op de vijf mensen een andere job”

Bjorn Cuyt

VDAB

Het Nederlandse bedrijf VDL wil 300 tot 600 mensen tewerkstellen op de site van Van Hool. Het bedrijf zou er onderdelen voor andere fabrieken van de VDL-Groep willen maken. VDL is nog niet begonnen met de aanwerving van mensen voor Koningshooikt, maar daar kan snel verandering in komen. Het bedrijf heeft sinds deze week de goedkeuring van alle concurrentiewaakhonden gekregen in de landen waar het actief is, zodat de overname van de activiteiten van Van Hool nu volop kan starten.

800 extra jobs weg

Er is ook iets minder goed nieuws. Uit een studie van het accountancybureau KPMG blijkt dat het faillissement van Van Hool niet alleen tot 2.400 directe ontslagen heeft geleid. Er zullen volgens KPMG ook 726 tot 973 jobs verloren gaan bij de toeleveranciers van Van Hool. Een stuk of achthonderd dus, om het eenvoudiger uit te drukken. De leveranciers worden niet bij naam genoemd en het is ook niet meer dan een inschatting, maar het betekent wel dat het aantal jobverliezen door het faillissement van Van Hool fors boven de 3.000 zal uitsteken.

Maar dat betekent niet automatisch dat de regio rond Mechelen en de Kempen op een economische malaise afstevent. “Want uit de studie van KPMG blijkt ook dat het aantal potentieel interessante vacatures in de regio Mechelen-Kempen dubbel zo groot is als het aantal rechtstreekse en onrechtstreekse jobverliezen door het faillissement van Van Hool”, zegt Wim Brillouet, woordvoerder van ondernemersorganisatie Voka Mechelen-Kempen.

Heists bedrijf nam al ruim twintig ex-werknemers Van Hool over

Elisa Goossens en Tom Dille van Baltimore Aircoil.© Joris Herregods

Het bedrijf Baltimore Aircoil uit Heist-op-den-Berg, dat koelcontainers voor de industrie maakt, heeft al meer dan twintig ex-werknemers van Van Hool aangeworven. Een van de redenen is wellicht dat zowat alle werknemers van Van Hool een van de personeelsverantwoordelijken van Baltimore Aircoil goed kennen. “Ik heb 24 jaar voor Van Hool gewerkt en ben sinds acht maanden op de personeelsdienst van Baltimore Aircoil aan de slag”, zegt Tom Dille. “Ik heb Van Hool voor het faillissement verlaten, omdat ik had verwacht dat er een grote herstructurering zou aankomen. Veel mensen van Van Hool kennen mij dus, maar er zijn natuurlijk ook andere redenen waarom veel voormalige Van Hool-werknemers voor ons komen werken. We liggen in dezelfde regio, zitten ook in de metaalsector en zoeken ongeveer dezelfde technische profielen.”

Baltimore Aircoil stelt in Heist-op-den-Berg 340 mensen tewerk en heeft nog meer dan tien vacatures openstaan, zowel voor arbeiders als voor bedienden. “Wij hebben ook vijftigplussers en zelfs zestigplussers van bij Van Hool aangeworven”, zegt Elisa Goossens, die ook personeelsdirecteur bij Baltimore Aircoil is. “Veel mensen hebben na hun school alleen voor Van Hool gewerkt en kenden geen andere werkgever. Maar dat wil ook zeggen dat ze trouw zijn aan hun bedrijf en dat ze veel ervaring hebben.” (cwil)

Kleinzoon Van Hool vangt (voorlopig?) bot

Marc Van Hool.© CIM Capital

De ondernemingsrechtbank in Antwerpen heeft het kort geding dat het investeringsfonds CIM Capital had ingesteld tegen de verkoop van Van Hool afgewezen. CIM Capital is opgericht door Marc Van Hool, een van de kleinzonen van Bernard Van Hool, stichter van het failliete busbedrijf. CIM Capital wil de afdeling met industriële voertuigen overnemen van Van Hool, maar de curatoren wezen die afdeling toe aan GRW. De rechtbank wijst het verzet van CIM Capital en zijn partners Delcrinvest en het Mechelse bedrijf Lasertek af, omdat de partijen amper schuldeiser zijn van Van Hool. Ze kunnen dus geen duidelijk nadeel aantonen bij de verkoop van Van Hool aan GRW. CIM Capital en Delcrinvest zijn zelfs geen schuldeiser. Lasertek heeft slechts enkele duizenden euro tegoed, op een totale schuld die in de miljoenen loopt.

Toch is de groep rond CIM Capital nog niet uitgespeeld. Want op 10 juni mogen ze in een andere procedure nog eens aan de rechter uitleggen waarom de verkoop aan GRW volgens hen onterecht is. De beslissing volgt op een latere datum. (cwil)

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiK2h0dHBzOi8vd3d3Lmd2YS5iZS9jbnQvZG1mMjAyNDA1MjhfOTY2MDE5MzjSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿