2024年5月31日金曜日

Euronext Brussel: de volatiele tweedaagse van Argenx - De Tijd

Terwijl Argenx gisteren nog de schade voor de Bel20 beperkte, hield de biotechgroep nu de beursbarometer onder de nullijn met een terugval.

De Europese beurzen begonnen de dag met verlies in het zog van Wall Street. De rentezorgen staan weer op het voorplan nu duidelijk is dat er van renteverlagingen voorlopig niet veel sprake zal zijn. De ECB zal op 6 juni een eerste verlaging van 25 basispunten doorvoeren, maar waarschijnlijk zal het dan even daarbij blijven. In de Verenigde Staten is het mogelijk tot het einde van het jaar wachten op een eerste renteknip.

De rendementen op overheidsobligaties zakken donderdag lichtjes, wat een beetje soelaas biedt. De Euro Stoxx 50, de korf steraandelen van de eurozone, sloot uiteindelijk met een winstje van 0,4 procent.

Advertentie

De Bel20 hield woensdag temidden een Europese verkoopgolf nog goed stand, maar was nu een dissonant met een minus van 0,4 procent tot 3.908 punten. Op beide dagen vormde zwaargewicht Argenx de verklarende factor.

Het aandeel van de Gentse biotechgroep veerde woensdag nog op door een teleurstellende update van de potentiële rivaal Biohaven, maar tuimelde vandaag 4 procent naar 337,2 euro. Voor Argenx vormt de tweedaagse zo per saldo een nuloperatie. 

Deutsche Bank noemt de verminderde commerciële dreiging vanuit Biohaven 'onbetwistbaar, maar mineur positief nieuws' voor Argenx. Analist Emmanuel Papadakis handhaaft zijn lauw 'houden'-advies. Volgens Papadakis is het verhaal complexer geworden door de onderzoeksopdoffers eind vorig jaar, met een risicovollere en ingewikkeldere route naar een uitbouw van het platform rond goudhaantje Vyvgart en een 'vertraging van van het commercieel momentum'.

De kwartaalupdate van D’Ieteren Group was in sommige opzichten een tegenvaller. De omzet nam wel met 5 procent toe, maar de groei werd afgeremd door een zwakkere marktvraag en de zachte weersomstandigheden in de VS. Die laatste resulteerden bij dochter en autoruitenhersteller Belron in een nagenoeg vlakke omzetevolutie in Noord-Amerika, goed voor 55 procent van de omzet van het bedrijf. De Brusselse holding handhaaft wel de jaarprognose.

De reacties van analisten lopen wat uiteen. De beperkte organische groei in de VS was verwacht na het recente commentaar van Amerikaanse sectorgenoten, zegt analist Kris Kippers van Degroof Petercam. Hij verwacht echter dat 2024 opnieuw een jaar met een sterke vrije cashflow wordt, ‘wat meer opties kan bieden om de balans aan het werk te zetten’. Hij blijft bij zijn koopadvies en koersdoel van 230 euro.

2024 moet voor D'Ieteren opnieuw een jaar met een sterke vrije cashflow worden, wat meer opties kan bieden om de balans aan het werk te zetten.

Kris Kippers
Analist Degroof Petercam

Voor ING-analist David Vagman waren de omzetcijfers beter dan verwacht. Hij had voor Belron slechts 2 procent organische groei verwacht en het werd 6 procent. Maar dit eerste kwartaal is minder relevant in zijn ogen, omdat het sterk beïnvloed wordt door het weer, terwijl de rest van het jaar meer door het verkeer wordt gedicteerd. Ook hier geen veranderingen aan het advies (kopen) en koersdoel (285 euro).

Michiel Declercq van KBC Securities heeft het over een ontgoochelende omzetgroei bij Belron. Hij denkt dat er in de VS een volumedaling van circa 5 procent was. Omdat Belron in de winterperiode meer technici in dienst hield, sluit hij niet uit dat dit wat op de marges in de eerste jaarhelft kan wegen.

De analist plaatst ook de sterke omzetgroei van de participatie TVH, de Waregemse specialist in onderdelen voor heftrucks (organisch +12%), wat in perspectief. 'In onze ogen is dat bijna volledig toe te schrijven aan het wegvallen van de impact van de cyberaanval. Dat impliceert een grofweg vlakke onderliggende groei.' Declercq blijft wel bij zijn koopadvies en koersdoel van 260 euro.

D’Ieteren Group kende een koude start maar sloot 0,5 procent hoger op 202,8 euro.

Morgan Stanley haalt de chemiegroep Solvay van het strafbankje. In februari had het Amerikaanse beurshuis het advies verlaagd tot ‘underweight’ (verkopen). Morgan Stanley verwachtte lagere prijzen voor natriumcarbonaat (soda ash) - onder meer gebruikt voor de productie van glas - door een beter evenwicht in de markt. Solvay is wereldleider in soda, dat voor zowat 30 procent van de omzet tekent.

‘Nu de consensusverwachting voor de brutobedrijfswinst (ebitda) met 10 procent is gedaald in de laatste vier maanden denken we dat dit thema nu is uitgespeeld’, zeggen analisten Jonathan Chung en Lisa De Neve. Anderzijds is de koers van Solvay dit jaar al met circa 20 procent gestegen door een herwaardering van de sector en rugwind van lagere grondstoffenprijzen. De analisten verhogen hun koersdoel van 21,5 tot 29 euro, hun rating stijgt naar ‘equal-weight’ (houden).

Nog steeds lauw advies dus en bijgevolg kon Solvay er geen munt uit slaan met een vrijwel stabiel slot op 34,31 euro.

'Kapitaalverhoging vermeden'

Bij Kepler Cheuvreux moet Home Invest Belgium niet langer in de hoek staan. Het advies voor de woningverhuurder gaat van ‘afbouwen’ naar ‘houden’. De risico's die met de hoge schuldenlast gepaard gingen, zijn geweken, vindt Kepler-analist Jon Pérez. De schuldgraad zou tegen het eind van het jaar een meer beheersbare 45 procent moeten bedragen. 'Een kapitaalverhoging deze zomer is vermeden', klinkt het, 'dankzij de verkoop van niet-strategisch vastgoed ter waarde van 40 miljoen euro in het eerste kwartaal. Het koersdoel klimt van 13,8 naar 18,5 euro.

Een kapitaalverhoging deze zomer is vermeden bij Home Invest Belgium

Jon Pérez
Kepler Cheuvreux-analist

Home Invest Belgium ging 3,4 procent vooruit naar 18,88 euro.

BLIKVANGER

De lange rentes zakken lichtjes. De Europese beurzen konden zo openingsverliezen omturnen in kleine winsten. In de Bel20 veerden dankzij de ontspanningen op de rentemarkten de vastgoedaandelen Cofinimmo, WDP en Aedifica op.

Advertentie

Macro-economische cijfers slorpen de aandacht bijna volledig op. In de vroege uurtjes zijn er data over de economische activiteit in China, maar het zijn de inflatiecijfers voor de eurozone en VS waar de markten al de hele week naar uitkijken – vanwege de mogelijke implicaties voor het rentebeleid.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMicmh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvbWFya3Rlbi1saXZlL25pZXV3cy9hbGdlbWVlbi9ldXJvbmV4dC1icnVzc2VsLWRlLXZvbGF0aWVsZS10d2VlZGFhZ3NlLXZhbi1hcmdlbngvMTA1NDkwNjYuaHRtbNIBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿