2024年5月16日木曜日

Informateur Richard van Zwol wordt formateur van Nederlandse regering - De Standaard

Regeringsvorming Nederland

Informateur Richard van Zwol is nu ook formateur.© ANP / ANP

De politieke leiders van de vier Nederlandse meerderheidspartijen PVV, VVD, NSC en BBB willen dat Richard van Zwol formateur wordt. Maar dat betekent niet dat hij ook de nieuwe Nederlandse premier wordt.

belga, cdl

Bron: BELGA

Richard van Zwol was tot nu toe samen Elbert Dijkgraaf als informateur betrokken bij de regeringsonderhandelingen. Volgens de leiders van de vier toekomstige regeringspartijen zou het “met het oog op de continuïteit in de kabinetsformatie” handig zijn mocht een van hen aan het roer blijven. “De heer van Zwol is bereid een opdracht tot formatie te aanvaarden en hierover verslag uit te brengen”, zo staat nog in het rapport.

Het is gebruikelijk dat de formateur ook eerste minister wordt. Op de vraag of dat deze keer ook het geval is, gaf van Zwol “een categorisch nee” als antwoord. Hij verwacht dat hij het proces “zakelijk en neutraal” kan leiden als hij niet zelf voor een regeringsfunctie beschikbaar is. 

De formatiefase wordt langer dan normaal omdat een verdeling van de ministerposten nog niet aan de orde is geweest. Van Zwol verwacht vier à vijf weken nodig te hebben.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyNDA1MTZfOTIzMTI2MTjSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿