“Niet alleen Het Poetsbureau, maar ook Trixxo weigert om de afgesproken minimumlonen aan hun personeel te betalen. Ze steken tientallen miljoenen in eigen zak”, klonk het donderdag in vakbondskringen aan de arbeidsrechtbank in Hasselt. Daar startte een rechtszaak van 30 huishoudhulpen tegen Het Poetsbureau.
De rechtszaal in Hasselt zat overvol met vakbondsmensen en werknemers in blauwe, groene en rode shirts. Tijdens een zeer technische zitting volgde vroegen een dertigtal huishoudhulpen bij monde van hun advocaten dat hun werkgever de cao zou naleven. Het Poetsbureau past het systeem van arbeidsduurvermindering voor haar voltijdse werknemers toe. In ruil krijgt het bedrijf een RSZ-korting. Een sectorale cao verplicht hen om die middelen te gebruiken voor loonsverhoging van de huishoudhulpen. Alleen loopt het daar mis.
“Het Poetsbureau bestaat uit 90 procent deeltijdse werknemers en slechts 10 procent voltijdse. Het probleem? Het bedrijf ontving RSZ-kortingen voor 100 procent van haar huishoudhulpen, maar past de arbeidsduurverminderingen enkel op de voltijdse werknemers toe”, zegt Issam Benali, federaal secretaris van ABVV Dienstencheques. “Er is hier dus duidelijk sprake van misbruik van overheidsmiddelen. Het Poetsbureau is op de hoogte van dit principe, maar wil de loonsverhoging van 8,5 procent gewoon niet toepassen.”
178 euro per maand
Donderdag startte de procedure voor de Hasseltse arbeidsrechtbank. De huishoudhulpen willen dat hun werkgever de in een cao afgesproken lonen betaalt. “Ik verlies maandelijks 101,50 euro bruto, omdat ik geen correct minimumloon krijg”, zegt Mieke Van Hove die 20 uren per week werkt. “Als ik voltijds zou werken, zou dit verlies zelfs oplopen tot gemiddeld 178 euro per maand. Vandaag komen wij op voor datgene waarop wij recht hebben.” Het Poetsbureau, gestart in Beringen, telt zo’n 15.000 werknemers. “Ze hebben tientallen miljoenen euro’s in eigen zak gestoken of aan aandeelhouders uitbetaald. Net terwijl er regelgeving is via een sectorale cao dat ze dit aan de huishoudhulpen moeten geven. Het Poetsbureau denkt dat de sector een jackpot is en misbruikt daarvoor hun personeel. Op die manier verdwijnt ons belastinggeld in hun zakken”, aldus Kris Vanautgaerden, nationaal secretaris ACV.
Achterpoortje
Het Poetsbureau claimt dat er niets aan de hand is en nam met Claeys & Engels een gereputeerd advocatenbureau onder de arm. “Het modder gooien mag stoppen”, lieten de zaakvoerders van het dienstenchequebedrijf al weten. “Ze passen een achterpoortje in de wetgeving toe”, zegt Issam Benali. “Het Poetsbureau schermt er mee dat ze de cao niet kunnen toepassen omdat ze anders de loonnormwetgeving overschrijden. Alles doen ze om hun huishoudhulpen toch maar niet te moeten betalen.”
“Wat de vakbonden ons vragen, is onwettig”, zegt co-ceo Jo Mellemans van Het Poetsbureau. “Wij betreuren de actie van de vakbonden en de aantijgingen. “Een stabiele job aanbieden met werkzekerheid, daar draait het voor ons om. Wij steken veel energie in het aantrekken en behouden van onze werkkrachten. Zeker gezien onze groei en de krapte op de arbeidsmarkt. Vandaar dat wij boven het wettelijke minimum, aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden hebben zoals maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering, extra werkbonus door de arbeidsduurvermindering ... Onze mensen kunnen ook intekenen op een auto- of fietslease. Bovendien investeren we in de kennis en kunde van ons personeel door hen opleidingen en coaching aan te bieden. En onze eigen opgeleide consulenten staan onze mensen bij of kunnen hen doorverwijzen indien nodig voor verdere psychologische begeleiding. Wij staan recht in onze schoenen en zijn overtuigd van een goede afloop van de rechtsgang.”
Trixxo
Donderdag stond Het Poetsbureau terecht. De eerste, maar niet de laatste volgens de vakbonden. “Trixxo past met duizenden huishoudhulpen hetzelfde systeem toe. Ook zij verdienen tientallen miljoenen euro’s op kap van de sociale zekerheid, de belastingbetaler en de huishoudhulpen. Wij willen dat het misbruik in de sector stopt. Ook tegen Trixxo stellen we een dossier op”, zeggen de vakbonden in koor. Ceo Luc Jeurissen van Trixxo was niet bereikbaar voor commentaar. Volgende maand mogen zijn bedrijf en Het Poetsbureau het voor de rechtbank wel samen komen uitleggen. Niet op vraag van hun personeel, wel aan de RSZ en aan de Vlaamse overheid. Ze claimen respectievelijk een inkomensverlies omdat de lonen niet opgetrokken zijn en klagen het misbruik van het dienstenchequesysteem aan. Wordt dus nog vervolgd. Het vonnis in de zaak van donderdag staat op 13 juni gepland.
0 件のコメント:
コメントを投稿