2024年5月30日木曜日

Belgen werken gemiddeld 11 jaar voor dezelfde werkgever en veranderen 3 keer van job - VRT.be

Belgische werknemers werken gemiddeld 11 jaar voor dezelfde werkgever en hebben in hun carrière gemiddeld 4 verschillende jobs. Dat blijkt uit cijfers van HR-bedrijf Acerta Consult. We wisselen niet sneller van job dan vroeger, de gemiddelde anciënniteit is zelfs met 4 procent gestegen. Hoe groter het bedrijf, hoe langer werknemers er blijven werken.

De gemiddelde anciënniteit (het aantal jaren dat je voor een werkgever werkt) ligt 4 procent hoger dan 10 jaar geleden. In 2014 bleven werkende Belgen zo'n 10,9 jaar bij dezelfde job, vandaag is dat 11,3 jaar. 

"Dat betekent niet dat mensen vastzitten in dezelfde job. Als er ingezet wordt op opleidingsmogelijkheden en aanpasbaarheid, zien we dat werkgevers hun werknemers heel wat mogelijkheden bieden om zelf de jobinhoud te veranderen", zegt manager loopbaantransitie Miet Vanhegen.    

Grote ondernemingen houden hun werknemers langer aan boord, tot wel 15,5 jaar. Kmo's zien werknemers sneller komen en gaan: hoe kleiner het bedrijf, hoe groter het verloop.

"Kmo's hebben niet dezelfde middelen qua jobaanbod en ontwikkelingsmogelijkheden. De context van ondernemen verandert ook constant, dus de mobiliteit ligt hoger. Grotere organisaties kunnen meer inzetten op opleidingen of werkbaar werk, waardoor mensen langer blijven, terwijl hun jobinhoud wel verandert", zegt Vanhegen.

Jobhoppen

"Er leeft een perceptie dat door de instroom van jongeren op de arbeidsmarkt, die inderdaad vaker van werkgever zouden veranderen, de gemiddelde anciënniteit daalt. Niets is minder waar", zegt Vanhegen nog. Tegenover elke 'jobhopper' staat een oudere werknemer die minder snel van job wisselt. We moeten met zijn allen ook langer werken.

Ook de coronajaren, waarin we de tijd hadden om grondig na te denken over ons werkleven, hebben de loyauteit tegenover de werkgever niet beïnvloed.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNS8yOS9iZWxnLXdlcmt0LWdlbWlkZGVsZC0xMS1qYWFyLWJpai16ZWxmZGUtYmVkcmlqZi1lbi12ZXJhbmRlcnQtMy1rL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿