2024年5月30日木曜日

Lenen wordt duurder: Belgische langetermijnrente stijgt naar hoogste niveau dit jaar - Het Nieuwsblad

© Jimmy Kets

De Belgische tienjaarsrente schommelde woensdag rond de 3,177 procent, het hoogste niveau dit jaar. Een hogere rente maakt lenen duurder en is ook slecht nieuws voor de schatkist.

Bron: BELGA

De stijging van de rente doet zich woensdag overal in Europa en de Verenigde Staten voor. Beleggers zien dat de inflatie hardnekkiger is dan gevreesd – in Duitsland steeg de inflatie in mei opnieuw – en men houdt dus rekening met minder en tragere renteverlagingen door de centrale banken. 

In oktober vorig jaar stond de Belgische langetermijnrente nog op meer dan 3,6 procent, het hoogste niveau in meer dan elf jaar. Eind december was de rente gezakt tot 2,45 procent.

Een hogere rente is slecht nieuws voor de Belgische staatskas, omdat die elk jaar miljarden moet ophalen op de financiële markten. Ook woonkredieten, die gelinkt zijn aan de Belgische OLO’s (lineaire obligaties), worden in theorie duurder als de rente stijgt. En tot slot worden ook aandelen minder aantrekkelijk bij een hogere rente.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjQwNTI5Xzk1MTIxMzAy0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿