2024年5月27日月曜日

Musk meent het met AI en haalt 6 miljard dollar op voor supercomputer - De Standaard

Technologie

AI lijkt Elon Musk steeds meer in beslag te nemen.© reuters

xAI, het artificial intelligence-bedrijf van Elon Musk haalde in een kapitaalronde zes miljard dollar op. Met de bouw van een supercomputer gaat Musk volop de AI-concurrentie aan met andere grote techspelers.

Stijn Decock

Elon Musk lijkt het echt wel te menen met zijn AI-plannen. Hij haalde maar liefst zes miljard dollar in een kapitaalronde voor xAI, het bedrijf waarin hij zijn AI-activiteiten groepeert. De investeerders zijn niet van de minste en klinken als een wie-is-wie in de wereld van de durfkapitaalfondsen met techinvesteerders zoals Sequioa Capital, Andreessen Horowitz en Fidelity Management. xAI wordt daarmee een steeds meer volwaardig bedrijf van het Musk-bedrijfsimperium, naast Tesla, SpaceX, X, Starlink, Neuralink en Boring Company. De kapitaalinjectie van zes miljard dollar zou het bedrijf nu op achttien miljard dollar waarderen.

Voor Musk, die zijn carrière als internetondernemer in de tweede helft van de jaren negentig startte, is artificial intelligence geen onbekende. Meer, hij was de belangrijkste financier achter wat toen het non-profitbedrijf OpenAI van Sam Altman was. OpenAI is het bedrijf achter ChatGPT, het eerste generatieve taalmodel. Door onenigheid stapte Musk uit OpenAI en richtte hij in de zomer van 2023 xAI op. Musk is ook de meest vooraanstaande techondernemer die meermaals waarschuwde voor de gevaren van AI en het winstbejag van de bedrijven die nu vooral met AI bezig zijn, zoals Microsoft, OpenAI of Meta.

Met xAI wil Musk ethischer werken, maar voor de sterk naar rechts opgeschoven Musk betekent dat vooral minder censuur of moderatie. Het eerst gelanceerde product van xAI, de chatbot Grok, heet dan ook wat geestiger en rebelser te zijn dan andere taalmodellen. Grok wordt getraind met de tweets op X, dat ook in het bezit is van Musk. Daardoor wordt Grok wel constant getraind met recente data, wat andere AI-taalmodellen minder doen en Grok een zekere voorsprong biedt. xAI heeft ook al producten voor professioneel gebruik.

Zelfrijdende taxi

Musk wil de opgehaalde miljarden vooral investeren in de bouw van een supercomputer met tienduizenden peperdure Nvidia-chips, speciaal gemaakt voor AI. Die supercomputer krijgt daardoor automatisch nog veel meer rekenkracht, waardoor xAI nog veel grotere en krachtige AI-modellen kan maken en de concurrentie met andere techspelers moet aankunnen. “xAI zal dit steile traject van vooruitgang de komende maanden voortzetten. Met opwindende updates en producten die binnenkort worden aangekondigd”, laat het bedrijf nog weten.

AI lijkt Musk steeds meer in beslag te nemen. Ook autobouwer Tesla probeert hij steeds meer in de markt te zetten als AI-bedrijf. De ontwikkeling van een zelfrijdende taxi, getraind met AI op de vele data die rondrijdende Tesla’s nu capteren, krijgt alle prioriteit van Musk. Zelfs de lang verwachte goedkope Model2, moest in de productieplannen wijken voor de met AI zelfrijdende taxi. Ook bij X tracht hij de moderatie van het socialemediaplatform met AI aan te sturen. De vraag blijft wel hoe Musk zijn steeds groter wordend imperium kan blijven besturen. Bij aandeelhouders van Tesla klinkt nu al dat hij te weinig tijd stopt in Tesla.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyNDA1MjdfOTM0MTUwNDPSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿