2024年5月30日木曜日

Groothandelsprijs sinaasappelconcentraat nog nooit zo hoog: wordt ons fruitsap binnenkort verdund met mandarijnensap? - VRT.be

De prijs van sinaasappelconcentraat op de groothandelsmarkt was nog nooit zo hoog. Hoewel dat tot nu toe nog niet merkbaar is in de supermarkt, kan daar op termijn verandering in komen. Kees Cools, voorzitter van de International Fruit and Vegetable Juice Association (IFU), zegt dat producenten op lange termijn moeten overwegen om sinaasappelsap te mengen met mandarijnensap.

De prijs van bevroren sinaasappelconcentraat op de groothandelsmarkt is sinds mei vorig jaar bijna verdubbeld. Vergeleken met 5 jaar geleden is de prijs zelfs 5 keer zo hoog geworden. Vooral de voorbije maand is de prijs fel gestegen, met wel 35 procent.

Waarom is de prijs zo fel gestegen?

De prijsstijging is te verklaren doordat boeren in Brazilië denken dat de oogst dit jaar zal tegenvallen. In een recent rapport zegt het Braziliaanse onderzoekscentrum Fundecitrus dat het een daling van ruim 24 procent verwacht tegenover het vorige oogstseizoen. De productie was sinds 1989 nog nooit zo laag.

Dat komt onder andere door hoge temperaturen en aanhoudende droogte in regio’s waar sinaasappels geteeld worden. Ook worden plantages geplaagd door een bacteriële infectie, de zogenoemde citrusgroenziekte. Volgens Rabobank is zo’n 40 procent van alle sinaasappelboomgaarden in de belangrijkste Braziliaanse teeltregio besmet.

De ziekte zorgt ervoor dat sinaasappelen een bittere smaak krijgen. Na een paar jaar gaan bomen eraan dood. Er bestaat geen middel dat de ziekte kan genezen.

De sinaasappelteelt in Brazilië kampt met problemen.
Foto: Getty

Niet enkel in Brazilië

De combinatie van slecht weer en citrusgroenziekte speelt ook de productie in de Amerikaanse staat Florida al jaren parten. Dat is de tweede grootste producent in de wereld. Kees Cools, voorzitter van de International Fruit and Vegetable Juice Association (IFU), vertelt aan de Britse zakenkrant Financial Times dat de productie in Florida sinds 2008 met meer dan 90 procent is gedaald.

Door de dalende productie zijn stilaan ook de Amerikaanse voorraden van bevroren sinaasappelconcentraat aan het slinken. Die voorraden worden normaal gezien gebruikt om de markt stabiel te houden wanneer de oogst tegenvalt. In de VS is er nu nog 151.000 ton concentraat op voorraad. 10 jaar geleden was dat nog 400.000 ton.

Wat betekent dit voor de consument?

De hogere prijzen op de groothandelsmarkt zijn nog niet doorgerekend in de supermarkt. Fruitsap in België kost zelfs 5 procent minder dan in mei 2023. Dat blijkt uit cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel.

Volgens de IFU is de kans groot dat de hoge prijs uiteindelijk toch wordt doorgerekend aan consumenten wereldwijd. Cools zegt aan Financial Times dat de industrie om die reden op zoek moet naar andere oplossingen. Een van de opties, zegt hij, is om sap van andere fruitsoorten zoals mandarijnen toe te voegen aan sinaasappelsap.

Mandarijnen zijn volgens Cools beter bestand tegen klimaatverandering. Uit een studie die in 2017 werd gepubliceerd, blijkt ook dat een bepaalde mandarijnensoort minder snel besmet kan worden met citrusgroenziekte.  

Mandarijnen worden al als alternatief gebruikt in Japan. Het land importeert 90 procent van zijn sinaasappelsap. Door de stijgende prijs en de zwakke yen hebben meerdere producenten aangegeven dat zij geen sinaasappelsap meer gaan verkopen. Dat meldt de Engelstalige Japanse krant Japan Today. Seven & i Holdings, uitbater van de in Japan populaire supermarktketen 7-Eleven, lost het probleem op door sinaasappelsap te verkopen waarin ook mandarijnensap verwerkt is. 

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNS8zMC9wcmlqcy12YW4tc2luYWFzYXBwZWxzYXAtd2FzLW9wLWdyb290aGFuZGVsc21hcmt0LW5vZy1ub29pdC16by1oL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿