2024年5月18日土曜日

Testaankoop dient klacht in tegen Zara en Bershka bij Economische Inspectie omdat ze geen papieren kassabonnen meer geven - Het Nieuwsblad

Archiefbeeld© REUTERS

Testaankoop heeft een klacht ingediend tegen Zara en Bershka bij de Economische Inspectie omdat die winkelketens geen papieren kassabonnen meer geven. Klanten moeten bij die winkels hun e-mailadres of mobiele telefoonnummer geven om een digitale kassabon te krijgen. Testaankoop vindt dat onacceptabel.

Bron: BELGA

Volgens Testaankoop is het “onaanvaardbaar” dat consumenten niet de keus krijgen tussen een papieren kasbon en een digitale kassabon omdat zij een betalingsbewijs moeten bezitten om gebruik te kunnen maken van de wettelijke garantie. In Wallonië is het verplicht aan klanten de keuze te laten tussen een digitaal en een papieren betalingsbewijs. 

“Wij zijn van mening dat Zara en Bershka bewijsmiddelen waarop hun klanten beroep kunnen doen op ongeoorloofde wijze beperken door hen te dwingen een e-mailadres of mobiel telefoonnummer op te geven”, zegt Testaankoop woordvoerder Laura Clays. “Bovendien maakt dit soort praktijken de digitale kloof alleen maar groter, terwijl we er juist alles aan zouden moeten doen om die te bestrijden.”

De FOD Economie reageerde vrijdag dat zij de klacht zal analyseren, maar dat het Wetboek van Economisch Recht niet verplicht om kassabonnen af te geven voor de verkoop van goederen. Voor de wettelijke garantie is het wel verplicht om een document uit te geven met de datum en de identificatie van de producten, maar dat moet niet op papier zijn. “In het algemeen is de keuze om kassabonnen te digitaliseren een zaak van het klantenbeleid van de verkoper”, zegt de FOD Economie. Er zijn dan ook geen sancties voor winkels die geen papieren kasticket geven.

Minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) liet aan Testaankoop weten dat hij vindt dat “consumenten hun kassaticket ontzeggen een ernstige schending van hun rechten is”. Hij voegde daaraan toe: “Onaanvaardbaar, want consumenten moeten de keuze behouden. Het kassaticket is immers de sleutel om van een aankoop af te zien of gebruik te kunnen maken van de wettelijke garantie, die in deze legislatuur is versterkt.”

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjQwNTE3Xzk0Mjc5OTM20gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿