2020年8月6日木曜日

KBC doet beter dan verwacht in tweede kwartaal - De Tijd

Met een nettowinst van 210 miljoen euro doet de bank- en verzekeringsgroep beter dan analisten hadden voorspeld. CEO Johan Thijs blijft bij de prognose voor een coronafactuur van 1,1 miljard over heel 2020.

De impact van de coronacrisis was ook in het tweede kwartaal navenant, ook al zijn de cijfers waarmee KBC woensdagochtend kan uitpakken beter dan voorspeld.

Tussen april en eind juni boekte de groep 845 miljoen euro aan waardeverminderingen op kredieten die niet of laattijdig werden terugbetaald. In combinatie met dalende rente-inkomsten leidde dat ertoe dat de nettowinst bijna drie kwart lager uitkwam dan in het tweede kwartaal van vorig jaar.

Toen KBC in mei de resultaten voor het eerste kwartaal publiceerde, had topman Johan Thijs aangegeven dat de bank en verzekeraar dit jaar 1,1 miljard euro aan kredietverliezen zou moeten slikken. Dat was het basisscenario, klonk het toen. In het slechtste geval zou de coronafactuur kunnen oplopen tot 1,6 miljard euro.

Maar in zijn rapport voor het tweede kwartaal herhaalt KBC dat het bij zijn basiscenario van 1,1 miljard euro blijft. Voorlopig althans, want de bank geeft in een disclaimer mee dat de langetermijnvooruitzichten voor de economie ook afhankelijk zijn van nieuwe besmettingsgolven.

Kostenbesparingen

KBC let op de kleintjes
De bankgroep drong de werkingskosten tegenover het eerste kwartaal met 6 procent terug

Bovendien heeft KBC de kosten verder kunnen drukken. De werkingskosten liggen vandaag 8 procent onder die van vorig jaar en 6 procent onder het peil van het eerste kwartaal, klinkt het.

Tsjechische winstmotor in neutraal

Daar staat tegenover dat de rente-inkomsten, zeg maar de omzet die de bank haalt uit zijn kernmetier, onder druk blijven staan. In tegenstelling tot andere banken kon KBC die inkomsten lange tijd op peil houden door cash die niet in kredieten wordt omgezet te parkeren bij de centrale bank van Tsjechië, een van de thuismarkten van de groep.

Banken die dat soort 'overtollige cash' parkeren bij de Europese Centrale Bank moeten daar een strafrente op betalen, maar in Tsjechië ontving KBC lange tijd een rente voor die deposito's. Dat is sinds de coronacrisis veranderd. Nu ook de Tsjechische centrale bank is overgegaan tot renteverlaging, ziet KBC die winstmotor wegvallen. In combinatie met de moeilijke martkomstandigheden vielen de rente-inkomsten in het tweede kwartaal zo 9 procent lager uit dan in het kwartaal daarvoor. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar was er een terugval met 4 procent. Voor heel 2020 rekent KBC nu op 4,4 miljard euro aan rente-inkomsten

Geen interimdividend

KBC bevestigt tenslotte dat het geen interimdividend in het najaar zal uitkeren. Nadat de ECB eerder dit jaar de banken had opgelegd om hun cash zoveel mogelijk in huis te houden, had KBC al zijn normale dividend over 2019 geschrapt.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiYmh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9iYW5rZW4va2JjLWRvZXQtYmV0ZXItZGFuLXZlcndhY2h0LWluLXR3ZWVkZS1rd2FydGFhbC8xMDI0MzU0MS5odG1s0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿