2020年8月6日木曜日

KBC zet 845 miljoen opzij voor probleemkredieten - De Tijd

De bank en verzekeraar zet 845 miljoen euro opzij om toekomstige verliezen te kunnen opvangen op kredieten die niet of laattijdig worden terugbetaald als gevolg vande coronacrisis. De nettowinst zonk daardoor met dik 70 procent naar 210 miljoen euro, waarmee KBC de prognoses van analisten klopte.

Ondanks de economische ravage die de coronapandemie aanrichtte, heeft KBC tot dusver nog niet zoveel kredietverliezen moeten slikken, liet topman Johan Thijs donderdag verstaan. Maar net als de meeste andere Europese banken beseft ook KBC dat het maar een kwestie van tijd voor de groep wordt overspoeld door een golf van wanbetalingen als gevolg van de crisis.

Om die reden boekte de groep tussen april en eind juni 845 miljoen euro aan waardeverminderingen op kredieten die niet of laattijdig werden terugbetaald. De impact van die maatregel op de tweedekwartaalcijfers die KBC donderdag voor beurstijd publiceerde, was navenant. In combinatie met dalende rente-inkomsten kelderde de nettowinst met zo'n 72 procent naar 210 miljoen euro. Daarmee deed de bank en verzekeraar het wel beduidend beter dan de 153 miljoen euro dan analisten hadden voorspeld.

Toen KBC in mei de resultaten voor het eerste kwartaal publiceerde, had topman Johan Thijs aangegeven dat de bank en verzekeraar dit jaar 1,1 miljard euro aan kredietverliezen zou moeten slikken. Dat was het basisscenario, klonk het toen. In het slechtste geval zou de coronafactuur kunnen oplopen tot 1,6 miljard euro.

Maar in zijn rapport voor het tweede kwartaal herhaalt KBC dat het bij zijn basiscenario van 1,1 miljard euro blijft. Voorlopig althans, want de bank geeft in een disclaimer mee dat de langetermijnvooruitzichten voor de economie ook afhankelijk zijn van nieuwe besmettingsgolven.

Kostenbesparingen

KBC let op de kleintjes
De bankgroep drong de werkingskosten tegenover het eerste kwartaal met 6 procent terug

Bovendien heeft KBC de kosten verder kunnen drukken. De werkingskosten liggen vandaag 8 procent onder die van vorig jaar en 6 procent onder het peil van het eerste kwartaal, klinkt het. 'In vergelijking met vorig jaar liggen de kosten nu 80 miljoen euro lager,' zegt Thijs daarover. 'We bespaarden op personeelskosten door onder andere contracten met interims en consultants stop te zetten. Zodra de crisis losbarstte zetten we ook het mes in de kosten voor marketing en events. Dat heeft ervoor gezorgd dat de verhouding tussen onze kosten en inkomsten nu maar een fractie hoger is dan in normale tijden.'

Tsjechische winstmotor in neutraal

Daar staat tegenover dat de rente-inkomsten, zeg maar de omzet die de bank haalt uit zijn kernmetier, onder druk blijven staan. In tegenstelling tot andere banken kon KBC die inkomsten lange tijd op peil houden door cash die niet in kredieten wordt omgezet te parkeren bij de centrale bank van Tsjechië, een van de thuismarkten van de groep.

Banken die dat soort 'overtollige cash' parkeren bij de Europese Centrale Bank moeten daar een strafrente op betalen, maar in Tsjechië ontving KBC lange tijd een rente voor die deposito's. Dat is sinds de coronacrisis veranderd. Nu ook de Tsjechische centrale bank is overgegaan tot renteverlaging, ziet KBC die winstmotor wegvallen. In combinatie met de moeilijke martkomstandigheden vielen de rente-inkomsten in het tweede kwartaal zo 9 procent lager uit dan in het kwartaal daarvoor. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar was er een terugval met 4 procent. Voor heel 2020 rekent KBC nu op 4,4 miljard euro aan rente-inkomsten

Geen interimdividend

KBC bevestigt ten slotte dat het geen interimdividend in het najaar zal uitkeren. Nadat de ECB eerder dit jaar de banken had opgelegd om hun cash zoveel mogelijk in huis te houden, had KBC al zijn normale dividend over 2019 geschrapt.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiZGh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9iYW5rZW4va2JjLXpldC04NDUtbWlsam9lbi1vcHppai12b29yLXByb2JsZWVta3JlZGlldGVuLzEwMjQzNTQxLmh0bWzSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿