2023年11月22日水曜日

Hoe de CEO van Microsoft de 'beste bromance in de techsector' in leven hield door Sam Altman zo snel aan te nemen - De Morgen

AchtergrondTechnologie

OpenAI-oprichter Sam Altman en Microsoft-CEO Satya Nadella in 2019, tijdens het begin van hun samenwerking. Beeld NYT
OpenAI-oprichter Sam Altman en Microsoft-CEO Satya Nadella in 2019, tijdens het begin van hun samenwerking.Beeld NYT

Microsoft-CEO Satya Nadella schakelde deze week snel door Sam Altman aan te nemen, die vrijdag uit OpenAI werd gezet. Zo bevestigt hij de rol van zijn bedrijf in de samenwerking met de AI-start-up.

Nog maar twee weken geleden stonden Microsoft-CEO Satya Nadella en Sam Altman van OpenAI samen op het podium tijdens de conferentie van OpenAI in een voormalige concertzaal in San Francisco. Allebei in een zwarte jeansbroek, Altman met een legergroen shirt en Nadella in casual marineblauw. “We houden van jullie!”, zei Nadella terwijl hij zich tot Altman richtte. “Ooooh”, antwoordde Altman.

Altman heeft de relatie tussen OpenAI en Microsoft “de beste bromance in de techsector” genoemd. Sinds 2019 hebben de bedrijven samengewerkt om geavanceerde kunstmatige intelligentiesystemen te bouwen. Volgens hen zouden dat de belangrijkste technologische innovaties van deze generatie kunnen zijn. Microsoft heeft al 13 miljard dollar (zo’n 11,88 miljard euro) geïnvesteerd in OpenAI. Samen waren ze van plan om het op te nemen tegen Googles dominantie op het internet.

Die relatie wordt nu op de proef gesteld. Toen het non-profitbestuur dat OpenAI controleert Altman, medeoprichter en CEO van het bedrijf, vrijdag ontsloeg, kreeg Microsoft pas een waarschuwing enkele minuten voordat die zet openbaar werd gemaakt.

In de afgelopen drie dagen heeft Nadella duidelijk gemaakt dat hij niet van plan is om de samenwerking op te blazen, maar de toekomst van OpenAI kan twijfelachtig zijn. Wat een beschamend moment voor Nadella en zijn bedrijf had kunnen zijn, is uitgedraaid op een staaltje spierballenvertoon dat insiders uit de industrie heeft verbijsterd.

Welkom, collega’s

Sinds OpenAI bijna een jaar geleden zijn chatbot ChatGPT uitbracht, spreekt artificiële intelligentie tot de verbeelding van het publiek. De hoop leeft het te kunnen gebruiken voor belangrijk werk zoals geneesmiddelenonderzoek of om kinderen te onderwijzen.

Maar het zou ook kunnen leiden tot banenverlies of zelfs tot autonome oorlogsvoering. En wie het bouwt, kan de controle krijgen over wat volgens sommige computerwetenschappers een van de belangrijkste nieuwe technologieën is sinds de stoommachine.

Op zondagavond, enkele uren nadat de raad van bestuur van OpenAI had gezegd dat het achter de beslissing stond om Altman eruit te gooien, nam Microsoft zowel Altman als Greg Brockman aan. Die laatste was na de beslissing van de raad van bestuur opgestapt als voorzitter van OpenAI.

Nadella kondigde aan dat de twee een nieuw AI-onderzoekslabo voor Microsoft zouden leiden. Ook de meerderheid van de meer dan zevenhonderd werknemers van OpenAI hebben gezegd hun diensten aan Microsoft te zullen aanbieden als Altman zijn vorige functie niet terugkrijgt.

“We kijken ernaar uit om hen zo snel mogelijk te voorzien van middelen die nodig zijn voor hun succes”, zei Nadella op X. Microsoft en OpenAI weigerden verdere commentaar te geven.

Nadella’s agressieve optreden tegen OpenAI is een verbluffende afsluiter van een wild weekend. Het legt de breuklijn bloot tussen leiders in de techindustrie die AI willen omvormen tot een gigantische onderneming en een steeds invloedrijker deel van de techgemeenschap dat gelooft dat AI gevaarlijk kan zijn.

Een belangrijk bestuurslid van OpenAI meent dat Altman te snel ging met de uitbreiding van zijn bedrijf. Daarbij besteedde hij niet genoeg aandacht aan de veiligheid van AI, van de zorgen dat het banen zou schrappen tot de overtuiging dat het een bedreiging voor de mensheid zou kunnen zijn.

Microsoft wint

Hoewel Nadella en zijn bedrijf in het weekend tevergeefs probeerden om de managementcrisis bij OpenAI op te lossen, had hij meer invloed op de start-up in San Francisco dan veel mensen zich realiseren.

OpenAI heeft hoogstwaarschijnlijk nog maar een deel gezien van de 13 miljard dollar die Microsoft heeft toegezegd, omdat het de bedoeling was dat het in de loop van de tijd zou worden uitbetaald – al zijn de exacte voorwaarden van de deal onduidelijk.

Bovendien had Microsoft een deal getekend waardoor het kopieën kreeg van de meest geavanceerde technologie van OpenAI en werkt het er al meer dan een jaar mee. Microsoft heeft OpenAI voorzien van de enorme rekenkracht die het nodig heeft om zijn AI-systemen te bouwen.

Met dat alles zou Nadella OpenAI binnen Microsoft kunnen heropbouwen zonder veel tijd of geld te verliezen. Het is ook niet uitgesloten dat het bestuur van OpenAI toegeeft aan de druk van werknemers om Altman en zijn bondgenoten terug te halen, met aanzienlijke veranderingen in het bestuur. Nadella zou ook daar mee kunnen leven.

“Het is alsof je de onzin van die vier dagen vergeet. Sam is dan nog steeds Sam en hij runt de show”, zegt Sivaramakrishnan Somasegar, een voormalige leidinggevende bij Microsoft die nu bij Madrona Venture Group werkt en contact heeft gehad met Nadella. “Microsoft zal als winnaar uit de bus komen, wat hier ook gebeurt.”

Voor Microsoft vormt een implosie bij OpenAI een groot risico voor de plannen van het bedrijf om AI te integreren in alles wat het doet. Microsoft bezit 49 procent van OpenAI, maar heeft geen directe invloed op de raad van bestuur.

Microsoft heeft dus geen expliciete controle over OpenAI, maar onderhandelde als bescherming daartegen wel over contracten die recht geven op de intellectuele eigendom van OpenAI, op kopieën van de broncode voor de belangrijkste systemen en op de ‘gewichten’ die de resultaten van het systeem sturen nadat het getraind is op data. Dat zeggen drie mensen die bekend zijn met de deal, maar er niet publiekelijk over mogen spreken. “Dat is de kernbescherming voor Microsoft”, zegt Somasegar.

Sussende woorden

Nadella ging vrijdagmiddag snel in gesprek met het bestuur van OpenAI in een poging om de beladen situatie te sussen. Hij zei dat Microsoft zou blijven samenwerken met OpenAI, maar het is niet duidelijk wat er nog overblijft van het bedrijf.

In een interview met Bloomberg TV zei Nadella maandag dat hij gesprekken had gevoerd met Emmett Shear, al de tweede interim-CEO van OpenAI sinds vrijdag. “Mijn boodschap aan Emmett is heel duidelijk, namelijk: kijk, we blijven heel erg toegewijd aan OpenAI, aan de missie en het te volgen traject, en ze kunnen op ons rekenen”, aldus Nadella.

Hij bevestigde ook nogmaals zijn toewijding om met Altman samen te werken. “We willen samenwerken met OpenAI én we willen samenwerken met Sam”, zei Nadella. “Ongeacht waar Sam is, hij werkt samen met Microsoft. Dat was vrijdag het geval, dat is vandaag het geval en ik geloof absoluut dat dat morgen het geval zal zijn.”

Nadella zei tijdens de bespreking van het ontslag van Altman met het OpenAI-bestuur niet op de hoogte was gebracht van “eventuele problemen” en dat hij dus vertrouwen blijft behouden in Altman. Hij zei ook dat Microsoft zou aandringen op veranderingen in het bestuur van OpenAI, maar zei niet welke dat zouden zijn. “Verrassingen zijn slecht”, zei Nadella.

Twee weken geleden deelden Sam Altman en Satya Nadella nog het podium op een conferentie van OpenAI. Beeld Getty Images via AFP
Twee weken geleden deelden Sam Altman en Satya Nadella nog het podium op een conferentie van OpenAI.Beeld Getty Images via AFP

Investeerders van Microsoft, die vreesden dat Microsoft in een lastig parket werd gebracht door de bestuurlijke puinhoop bij OpenAI, juichen de zet van Nadella toe. De aandelenkoers van Microsoft steeg maandag met meer dan 2 procent naar een recordhoogte.

Techincubator

Nadella en zijn technologiechef, Kevin Scott, hadden nauwe banden met Altman en Brockman. Nadella en Altman kennen elkaar sinds 2018, toen ze elkaar ontmoetten op een conferentie van investeringsbank Allen & Company in Sun Valley, Idaho. Op dat moment was OpenAI nog een non-profitonderzoekscentrum dat zich toelegde op het bouwen van veilige kunstmatige algemene intelligentie. Die vorm van AI streeft ernaar taken uit te voeren zoals een mens dat zou doen.

Maar OpenAI had enorme hoeveelheden dure rekenkracht nodig. Om investeerders aan te trekken werd een bedrijf met winstoogmerk gecreëerd, dat nog steeds onder controle staat van een non-profitbestuur.

Sinds zijn eerste investering van 1 miljard dollar (zo’n 913 miljoen euro) in OpenAI in 2019 heeft Microsoft het veel kleinere bedrijf behandeld als een techincubator. OpenAI was alleen gericht op artificiële intelligentie – als een roedel wolven, zoals een voormalige leidinggevende bij Microsoft het omschreef – terwijl Microsoft een reeks bedrijven moest beheren, van clouddiensten en software tot computergames.

OpenAI ontdekt nu dat het Microsoft veel meer nodig heeft dan andersom. Microsoft ontwikkelt en levert de enorme rekenkracht waarop OpenAI draait en onderhandelde over een reeks juridische en commerciële deals om zichzelf te beschermen als er iets mis zou gaan.

Microsoft heeft maandenlang onderhandeld over een investering van 10 miljard dollar (zo’n 9,13 miljard euro) die in januari werd afgerond en deed er alles aan om zijn eigen aandeel net onder de 50 procent te houden.

Volgens de drie mensen die bekend zijn met de deal, maakt het bedrijf zich onder meer zorgen dat een meerderheidsbelang het bedrijf zou blootstellen aan antitrustcontroles. Zo vermeed Nadella ook bemoeienis met het management van OpenAI. Het chaotische weekend toont echter aan dat hij geen zetel in het bestuur nodig had om macht te hebben.

© The New York Times

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMimAFodHRwczovL3d3dy5kZW1vcmdlbi5iZS9uaWV1d3MvaG9lLWRlLWNlby12YW4tbWljcm9zb2Z0LWRlLWJlc3RlLWJyb21hbmNlLWluLWRlLXRlY2hzZWN0b3ItaW4tbGV2ZW4taGllbGQtZG9vci1zYW0tYWx0bWFuLXpvLXNuZWwtYWFuLXRlLW5lbWVufmIyYTExNDAzL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿