2023年11月23日木曜日

Minder dan een kwart van Black Friday-kortingen is écht een goede deal - VRT.be

Bij minder dan een kwart van de Black Friday-aanbiedingen doe je als consument effectief een goede zaak. Dat blijkt uit een onderzoek van consumentenorganisatie Testaankoop. Veel producten zijn van slechte kwaliteit of de kortingen zijn vals, waarschuwt de organisatie. Wie deze periode elektronica wil kopen, kan wel degelijk een goede deal vinden.

Wie op zoek is naar nieuwe tv, stofzuiger of smartphone kan dezer dagen gouden zaken doen. Naar aanleiding van Black Friday bieden winkels kortingen aan tot wel 70 procent. Veel aanbiedingen zijn te mooi om waar te zijn, waarschuwt Testaankoop. Bij minder dan een kwart van de kortingen doe je écht een goede zaak.

Wanneer is iets een goede deal? Testaankoop hanteert daarvoor twee parameters. Het product moet in de eerste plaats een goede score halen op hun kwaliteitstesten. Daarnaast kijkt de consumentenorganisatie of de korting die de winkel aanbiedt wel echt een korting is. Dat is het geval wanneer de prijs van een product niet hoger ligt dan 1 procent boven de gemiddelde laagste prijs tijdens het afgelopen jaar.

Let op voor valse kortingen

Sommige winkels misleiden met ronduit valse kortingen, promo’s die er helemaal geen zijn. Dat doen ze door te liegen over de oorspronkelijke referentieprijs. In dat geval zegt een winkel bijvoorbeeld dat een hoofdtelefoon oorspronkelijk 200 euro kostte, maar ze die nu aanbieden voor 150 euro. In werkelijkheid is de prijs al langer verlaagd, maar door er het Black Friday-label op te plakken, lijkt de korting nieuw.

Sinds vorig jaar is het officieel verboden om korting te afficheren te opzichte van een prijs die de winkel zelf al lang niet meer vroeg voor een product. De referentieprijs die winkels tonen moet de laagste prijs zijn die voor het product in rekening is gebracht de 30 dagen voorafgaand aan de promotie. Volgens de FOD Economie was er tijdens Black Friday vorig jaar in meer dan de helft van de onderzochte gevallen sprake van valse kortingen.

Winkels zijn inventief om de nieuwe regels te omzeilen. Het is belangrijk om daarbij te kijken naar de kleine lettertjes. Winkels spreken bijvoorbeeld over korting ten opzichte van "de meest geafficheerde prijs" of "de aanbevolen verkoopprijs", dat is iets anders dan de referentieprijs. De regels gelden bovendien alleen voor Belgische winkels, buitenlandse webshops zoals Bol vallen niet onder onze wetgeving.

Morgen kan je de beste koopjes doen

Veel winkels bieden misschien niet wat ze beloven, Black Friday blijft het moment om elektronica te kopen. Vooral als je een nieuwe tv, printer, smartphone of hoofdtelefoon zoekt, koop je die best deze periode. Volgens Testaankoop krijg je in die categorieën de beste aanbiedingen. Ook steelstofzuigers en microgolfovens zijn nu gemiddeld een kwart goedkoper.

Black Friday duurt elk jaar langer. Vorig jaar kwamen de eerste kortingen zo’n 10 dagen voor Black Friday online, nu zag Testaankoop al op vrijdag 10 november een eerste grote sprong in het aantal goede deals. De kortingen blijven nu stelselmatig stijgen tot morgen. Black Friday zelf blijft de beste dag om je aankoop te doen. Wie nog twijfelt kan ook maandag zijn slag slaan, op Cyber Monday volgende week.

Wil je weten of de aanbieding die jij op het oog hebt ook effectief een goede deal is? Neem dan een kijkje op RateMyDeal van Testaankoop. 

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiS2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8xMS8yMy9ibGFjay1mcmlkYXkta29ydGluZ2VuLWdvZWRlLWRlYWxzL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿