2023年11月19日日曜日

Witte Huis protesteert tegen tweet Musk, adverteerders haken af - De Standaard

Op woensdag uitte Elon Musk, eigenaar van X (het voormalige Twitter) zijn instemming met een bericht op X waarin het Joodse volk werd beschuldigd van het zaaien van haat tegenover witte mensen. Musk schreef dat de auteur van die boodschap ‘de echte waarheid’ zei.

Het bericht dat Musk op die manier onder de aandacht bracht, verwijst volgens critici naar de replacement theory, over een vermeend complot waar Joden bij betrokken zouden zijn om witte bevolkingen te vervangen door immigranten.

Dat leidt tot hernieuwde kritiek dat Musk er antisemitische ideeën op na houdt, of die toch gedoogt en zelfs aanmoedigt op zijn platform. In het afgelopen jaar heeft Musk al enkele keren gereageerd op discussies rond antisemitische ideeën of complottheorieën, waardoor hij deze discussies onder de aandacht brengt van zijn ruim 160 miljoen volgers op X.

Veroordeling

De kritiek klinkt dit keer zelfs vanuit het Witte Huis. ‘Wij veroordelen deze verwerpelijke promotie van antisemitische en racistische haat’, zei Andrew Bates, woordvoerder van het Witte Huis, vrijdag.

Musk postte later op X een bericht waarin hij verduidelijkte dat hij niet verwees naar alle Joden maar naar groepen als de Anti-Defamation League (ADL), een organisatie die antisemitisme bestrijdt. Die organisatie heeft X bekritiseerd omdat het naar hun mening onvoldoende deed om antisemitisme op X te bestrijden.

Linda Yaccarino, de ceo van X, trachtte de situatie te ontmijnen door op X te schrijven dat er ‘nergens in de wereld’ plaats is voor antisemitisme en discriminatie. Maar ze verwees niet rechtstreeks naar de uitspraken van Musk en noemde zijn naam niet.

Yaccarino, een veteraan uit de reclamewereld, werd eerder dit jaar door Musk binnengehaald om adverteerders terug naar het platform te lokken. Haar inspanningen waren niet zonder succes, maar deze week haakten een hele reeks bedrijven, waaronder IBM en Apple, opnieuw af.

‘Thermonucleair’

Dat gebeurde nadat mediawaakhond Media Matters bekendmaakte dat het op X advertenties van deze bedrijven aantrof naast antisemitische berichten, waaronder berichten die Hitler loven. Ook mediareuzen Disney, Warner en Paramount kondigden aan dat ze voorlopig niet meer op X adverteren.

Zaterdag reageerde Musk daarop door aan te kondigen dat hij maandag een ‘thermonucleaire’ aanklacht zal indienen tegen Media Matters, vanwege hun onderzoek. Musk omschrijft die organisatie als ‘kwaadaardig’. Volgens Musk tracht Media Matters om adverteerders te misleiden en de vrije meningsuiting te ondermijnen.

De Europese Commissie opende vorige maand een onderzoek naar X, om uit te zoeken of het bedrijf de Digital Markets Act schendt door onvoldoende op te treden tegen haatberichten en terroristische inhoud.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMzExMThfOTY4MDg2ODnSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿