2023年11月25日土曜日

VVD stapt niet in regering, maar gedoogsteun mogelijk: Wilders reageert teleurgesteld - De Morgen

UpdateVerkiezingen in Nederland

Dilan Yesilgöz, voorzitter van de VVD, op 23 november. Beeld AFP
Dilan Yesilgöz, voorzitter van de VVD, op 23 november.Beeld AFP

De VVD stapt niet in de volgende regering. Dat heeft partijleider Dilan Yesilgöz gezegd. De partij wil een ‘kabinet van winnaars’, bestaande uit de PVV van Geert Wilders en het NSC van Pieter Omtzigt eventueel wel gedogen. Wilders reageert teleurgesteld.

“De grote winnaars zijn de PVV en NSC”, zei Yesilgöz vlak voor aanvang van een bijeenkomst met Kamervoorzitter Vera Bergkamp om 10.30 uur. “Ons past na dertien jaar een andere rol. De kiezer heeft ook gezegd: VVD, sla een rondje over. Maar wij gaan wel een centrumrechts kabinet mogelijk maken. Constructieve voorstellen zullen we steunen, het is dus een vorm van gedogen.”

Yesilgöz wijst erop dat de partij tien Kamerzetels verloor bij de verkiezingen. “Dat is bijna een derde, en een signaal van de kiezer. Maar we gaan ook weer niet onze rug keren naar al de mensen die wel op ons gestemd hebben.”

Centrumrechts kabinet

PVV-leider Geert Wilders vindt het “erg teleurstellend” dat de VVD niet wil deelnemen aan een nieuwe Nederlandse regering. “Volgens mij is dat niet wat de VVD-kiezer wil”, aldus Wilders. Volgens de PVV-leider zit de VVD-achterban “te wachten op een centrumrechts kabinet”.

“Het wordt er hierdoor niet makkelijker op”, zegt Wilders aan de NOS. “De formatie kan nu misschien wel maanden gaan duren. Mevrouw Yesilgöz heeft het voor haar kiezers niet makkelijker gemaakt.”

Wilders ziet als “lichtpuntje” dat Yeşilgöz wel aangeeft dat ze constructief wil gedogen. “Maar dan moet daar natuurlijk ook wel de mogelijkheid voor zijn”, vervolgt de PVV-leider.

Lees ook

De VVD mispakte zich aan Wilders. Kan N-VA zich ook verslikken in Van Grieken en co.?

‘De kern van alle rechts-radicale partijen is: wij tegenover zij’: waarom Wilders een monsterscore boekte in Nederland

Geert Wilders (PVV) en Pieter Omtzigt (NSC). Beeld ANP
Geert Wilders (PVV) en Pieter Omtzigt (NSC).Beeld ANP

NSC-leider Pieter Omtzigt noemt de weigering van de VVD om deel te nemen aan een kabinet “bijzonder”. Ook dat dit aan de pers werd meegedeeld vlak voordat de fractievoorzitters met elkaar in gesprek gingen, vindt hij opmerkelijk. “Het bemoeilijkt in elk geval het formatieproces”, zegt Omtzigt desgevraagd.

Als een eerste stap in de regeringsvorming werd eerder op vrijdag PVV-senator Gom van Strien aangesteld tot verkenner. Het wordt zijn taak om duidelijk te maken of het plan van de VVD “reëel” is, “of dat het alleen maar ketelmuziek is”. De keuze voor een Eerste Kamerlid is wel opmerkelijk: die Kamer heeft recent een motie aangenomen dat de verkenner op afstand moet staan van de dagelijkse politiek.

De partij van Geert Wilders heeft bij de verkiezingen woensdag een overtuigende overwinning geboekt. Op basis van de voorlopige uitslag kan hij rekenen op 37 zetels, een ruime verdubbeling.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMigAFodHRwczovL3d3dy5kZW1vcmdlbi5iZS9zbmVsbmlldXdzL3Z2ZC1zdGFwdC1uaWV0LWluLXJlZ2VyaW5nLW1hYXItZ2Vkb29nc3RldW4tbW9nZWxpamstd2lsZGVycy1yZWFnZWVydC10ZWxldXJnZXN0ZWxkfmI2MmExYjBmL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿