In Dubai gaat morgen de klimaatconferentie COP28 van start. Alle landen die het VN-klimaatverdrag (UNFCCC) hebben ondertekend, zijn uitgenodigd. Vaak vindt aan de vooravond van de jaarlijkse conferentie een klimaatprotest plaats, maar dat is niet het geval in Dubai. "In de Verenigde Arabische Emiraten is er een nultolerantie voor afwijkende meningen", getuigt Joey Shea, onderzoeker voor Human Rights Watch.
Om en bij de 167 wereldleiders zakken de komende dagen af naar Dubai om de COP-28 klimaatconferentie bij te wonen. Ook premier Alexander De Croo (Open VLD) zal aanwezig zijn om ons land te vertegenwoordigen. De focus van de leiders ligt vooral op het klimaat, en niemand lijkt oog te hebben voor de mensenrechtenschendingen in het land. Mensenrechtsorganisaties fronsen wel de wenkbrauwen.
Devin Kenney is onderzoeker bij het regionale kantoor van Amnesty International in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Hij is teleurgesteld, vertelt hij in een interview met onze redactie. "Het is spijtig dat zo weinig stemmen opgaan tegen de schending van mensenrechten", vertelt hij. "Het is een grote blunder en een steek in het hart van Amnesty International."
Meest inclusieve top?
De voorzitter van de top, sultan al-Jaber, heeft verzekerd dat het een van de meest inclusieve klimaatconferenties uit de geschiedenis wordt. Daar kan HRW-onderzoekster Joey Sea zich niet in vinden. "In Dubai mag je geen kritiek uiten tegen de overheid. Het wordt beschouwd als een criminele daad", vertelt ze.
"In een verklaring schreven de voorzitters van de COP dat de rechten op vrije meningsuiting gerespecteerd zullen worden, maar er is geen enkele duidelijkheid over welke specifieke rechten gerespecteerd zullen worden en waar."
Ook Devin Kenney heeft zijn twijfels. "De kans dat dit een inclusieve top wordt, is zo goed als onbestaande", klinkt het. "De wetten van de Verenigde Arabische Emiraten dicteren dat kritiek tegen de overheid verboden is. Die wetten zullen blijven gelden. In het verleden zijn al mensen in de gevangenis beland voor het bekritiseren van de overheid. De bekendste is ongetwijfeld Ahmed Mansoor, die in 2018 werd opgesloten."
Wie is Ahmed Mansoor?
- Mensenrechtenactivist uit de Verenigde Arabische Emiraten, bekend om zijn inzet voor vrijheid van meningsuiting, democratie en mensenrechten.
- Heeft kritiek geuit op de autoriteiten in de VAE en werd het doelwit van vervolging en intimidatie.
- In 2011 ontving hij de Martin Ennals Award voor Mensenrechtenverdedigers.
- In 2018 werd hij gearresteerd en veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf op beschuldiging van het verspreiden van valse informatie en het aanzetten tot haat.
Onmogelijke spreidstand
Ook de topfiguur achter de klimaattop is omstreden. Sultan al-Jaber is niet alleen de voorzitter van de COP28, hij is ook CEO van het staatsoliebedrijf van Abu Dhabi en oprichter van het staatsbedrijf voor hernieuwbare energie.
"Een onmogelijke spreidstand", zo noemen critici het. Uit gelekte documenten blijkt dat de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) van plan waren om hun positie als gastheer voor de klimaatconferentie te misbruiken om olie- en gasdeals af te spreken.
Daarnaast zit al-Jaber al sinds 2015 in de Nationale Mediaraad. Daar had hij een hand in verschillende wetten die beperkingen opleggen aan de media.
Toch wegen de schendingen niet op tegen de opportuniteiten, vindt premier De Croo. "We moeten stoppen met zo arrogant te zijn dat zulke evenementen enkel in Europa gehouden kunnen worden."
Volgens de premier moeten we net de opportuniteit grijpen. De Verenigde Arabische Emiraten nemen volgens hem namelijk de regio op sleeptouw door onder meer de opbrengsten uit de fossiele industrie te investeren in hernieuwbare energie.
0 件のコメント:
コメントを投稿