2023年11月27日月曜日

Verkenner Gom van Strien beschuldigd van fraude - De Standaard

Nederlandse verkiezingen

Gom van Strien.© afp

Gom van Strien, die na de zege van de PVV in Nederland is aangesteld als verkenner, wordt door zijn voormalige werkgever beschuldigd van oplichting. Dat meldt NRC Handelsblad.

Catherine De Kock

PVV-senator Gom van Strien gaat vanaf maandag op vraag van PVV-leider Geert Wilders aan de slag als verkenner, maar die nieuwe functie wordt overschaduwd door een fraudezaak bij zijn voormalige werkgever die NRC Handelsblad zondag bekendmaakte.

De Nederlandse krant kon documenten inkijken van Utrecht Holding, een dochterbedrijf van de Universiteit Utrecht en het ziekenhuis UMC dat bedrijven opricht die uitvindingen van de universiteit vermarkten. Uit die documenten blijkt dat Utrecht Holdings in maart tegen Van Strien, die tot 2009 bestuurder was bij het bedrijf, aangifte deed wegens oplichting en omkoping. Het dossier ligt momenteel bij het Nederlandse parket.

Deloitte-onderzoek

De aangifte tegen Van Strien kwam er na een onderzoek van Deloitte Forensic & Dispute Services rond mogelijke onregelmatigheden bij Utrecht Holdings. Volgens het rapport, zo meldt NRC, speelden Van Strien en zijn opvolger aandelen van spin-offbedrijven in handen van een ander bedrijf, Hereswint BV. Bij dat bedrijf had zowel de vrouw van Van Strien als de vrouw van zijn opvolger elk 32 procent van de aandelen. Van Strien verzweeg dat volgens het rapport.

Utrecht Holding maakte in het voorjaar al in een persbericht bekend dat het een klacht had ingediend tegen twee medewerkers en een voormalige medewerker, maar noemde toen geen namen of functies. Na onderzoek van NRC blijkt dus dat een van die mensen Van Strien is.

Van Strien is sinds 2011 senator voor de radicaal-rechtse PVV van Geert Wilders. In NRC Handelsblad ontkent Van Strien de beschuldigingen. Hij gaf in de krant ook aan dat Wilders geen weet had van de beschuldigingen tegen hem.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMzExMjZfOTQ1MDgzNjfSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿