De bouwsector kampt met vertragingen door de regen van de voorbije weken. De aangekondigde vriestemperaturen en sneeuw zullen die wellicht enkel nog groter maken. "Onze klanten hebben daar niet altijd begrip voor", vertelt aannemer Koen Hooft in "De wereld vandaag" op Radio 1.
Op dit moment hebben we zo’n 3 weken vertraging door de vele regen, vertelt Hooft, bedrijfsleider van totaalprojecten Hooft Construct. "Alles schuift op, we kunnen zo niet werken. Ruwbouwwerken, het grondwerk, metselen, het zijn allemaal dingen die nu niet kunnen."
"Gisteren was een zeer slechte dag, het hield gewoon niet op met regenen. Wij hebben het geluk dat we onze mensen kunnen verschuiven naar de binnen afwerking maar soms moeten we hen op technische werkloosheid zetten waardoor de hele planning opschuift."
"Onze klanten hebben daar niet altijd begrip voor. Zij denken "Ik moet toch ook werken, waarom jullie dan niet". In de bouw werkt het zo niet, wij kunnen gewoon niet werken tijdens de regen. Het is heel moeilijk om dingen goed en fijn af te werken als het stortregent." De achterstand zal dit jaar niet meer ingehaald kunnen worden, vreest Hooft. "Sommige mensen zullen enkele weken moeten wachten."
Bouwsector neemt maatregelen
Nog afgezien van de vertragingen vergroten de winterse omstandigheden ook de kans op ongevallen. Regen, sneeuw en ijzel doet mensen en dus ook bouwvakkers uitglijden en vallen. De vriestemperaturen verkleumen ook de vingers, waardoor bouwvakkers sneller iets kunnen laten vallen. Ook de korte, donkere dagen vergroten de kans op ongelukken met werfvoertuigen.
Embuild, de vroegere Confederatie Bouw, beveelt onder meer aan om aangepaste beschermingskledij te dragen, oorwarmers toe te voegen aan de helm, zoveel mogelijk te werken aan de zonnige en windstille kant, stilstaand werk zo veel mogelijk te vermijden en steigers af te dekken met zeilen.
Sneeuw op komst
Hoe kijken de aannemers zelf naar de sneeuw die voorspeld wordt? "We zijn het niet meer gewoon, hé. De laatste jaren hebben we een beetje boven onze stand geleefd. We hadden meestal zachte winters. Dit jaar hebben we een heel mooi voorjaar en een prachtige zomer gehad. Het heeft wel veel geregend deze zomer maar dat was toevallig tijdens het bouwverlof. Maar deze winter is het weer toch een stuk slechter dan de laatste jaren."
In het ergste geval worden de bouwvakkers op technische werkloosheid gezet. Zo behouden ze een deel van hun loon terwijl ze toch niet moeten werken. De klanten weten dat wanneer het slecht weer is, het contract gewoon verlengd wordt. Dat wordt vooraf contractueel vastgelegd.
Hooft vermoedt dat er een harde winter op komst is, het eerste winterweer kondigt zich dit weekend aan en de winterbeelden uit Oost-Europa en Duitsland voorspellen niet veel goeds. "We zullen het moeten nemen zoals het komt."
Winterweer bezorgt bouwsector kopzorgen: Beluister het gesprek met aannemer Koen Hooft in "De wereld vandaag"
0 件のコメント:
コメントを投稿