2023年11月28日火曜日

Uitstel van executie voor Bpost: regering schuift contract voor krantenbedeling voor zich uit - De Morgen

NieuwsBpost

Een postbode van Bpost doet haar ronde. Beeld Photo News
Een postbode van Bpost doet haar ronde.Beeld Photo News

De federale regering heeft de toewijzing van het nieuwe krantencontract, dat van Bpost naar private spelers zou verhuizen, uitgesteld. Aanleiding is de vrees voor een sociaal bloedbad en het protest van enkele uitgevers.

De aangekondigde bijltjesdag bij Bpost veroorzaakte maandagochtend al meteen een val van het beursaandeel. Beleggers hadden afgelopen weekend via De Tijd vernomen dat niet Bpost maar wel concurrenten PPP en Proximy aan de haal zouden gaan met het nieuwe contract voor de verdeling van kranten en tijdschriften. De Belgische en de Franse bezorger kwamen als de beste kandidaten uit een aanbesteding die werd uitgeschreven door de FOD Economie.

Het verlies zou een zware aderlating betekenen voor Bpost. Tot nu toe is het meestal de oude vertrouwde postbode die uw krant of magazine in de brievenbus stopt. Volgens de vakbonden staan de jobs van 4.500 werknemers op het spel. Ook financieel dreigt Bpost zwaar te bloeden. Het krantencontract is goed voor een vergoeding van 125 miljoen euro per jaar.

De federale topministers kwamen maandag samen om de knoop op politiek niveau door te hakken. In aanloop naar de vergadering gaven verschillende regeringsbronnen aan dat de regering nog maar moeilijk kon afwijken van de aanbesteding. Deze moet voldoen aan strenge Europese regels. Toch gingen de premier en zijn vicepremiers uiteindelijk zonder beslissing uit elkaar. De hete aardappel werd doorgeschoven naar een technische werkgroep.

Te veel bezorgdheden

In de werkgroep zouden de technische aspecten van de aanbesteding verder worden toegelicht. Ook zou de sociale en economische impact op Bpost in kaart worden gebracht. Een beslissing die er volgens regeringsbronnen vooral kwam op aandringen van Ecolo. Bij Ecolo zelf valt te horen dat er nog te veel bezorgdheden zijn over de kwaliteit van de kranten- en magazinebedeling, en over de impact op het aantal jobs en de kwaliteit ervan.

De beslissing over het krantencontract ligt erg gevoelig. Eind 2022 stelde de Belgische mededingingsautoriteit (BMA) vast dat er bij de oorspronkelijke aanbesteding – die Bpost binnenhaalde – mogelijk sprake was van belangenvermenging. Later toonde een audit dat Bpost, de uitgevers DPG Media en Mediahuis en distributeur PPP mogelijk illegale marktafspraken zouden hebben gemaakt om te zorgen dat Bpost het contract zou binnenhalen.

Later bleek Bpost ook facturen voor andere overheidsopdrachten kunstmatig hoog te hebben gehouden. Door de malversaties moest toenmalig CEO Dirk Tirez opstappen.

Noodkreet

De liberalen zien in de Bpost-affaire een kans om door te duwen met de privatisering van de postbedeling. De linkse regeringspartijen willen de werkgelegenheid bij het overheidsbedrijf zoveel mogelijk vrijwaren. Verwacht wordt dat PPP en Proximy wel een deel van de Bpost-werknemers kunnen overnemen, maar niet allemaal. Bovendien is het nog niet duidelijk of de kwaliteit van de jobs kan worden gegarandeerd. De vakbonden zijn daarover bezorgd.

Wat ook meespeelt, is de noodkreet van Lapresse.be, de vakvereniging van de Franstalige uitgevers. Zij vreest met name dat de kwaliteit van de krantenbedeling zal kelderen als zij wordt overgeheveld naar PPP. Op dit moment verzorgt PPP al een deel van de krantenbedeling in de steden. Vooral in Brussel zouden abonnees hier slechte ervaringen mee hebben.

In een jaar tijd zouden er meer dan 30.000 klachten zijn binnengekomen over kranten die niet of te laat werden geleverd. “Dit is het ergste wat de Belgische pers ooit is overkomen”, zegt voorzitter François le Hodey in La Libre.

Hoe dan ook kan de regering deze beslissing niet te lang voor zich uit schuiven. Ten laatste op 1 juli 2024 moet de nieuwe krantenconcessie ingaan.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiiQFodHRwczovL3d3dy5kZW1vcmdlbi5iZS9zbmVsbmlldXdzL3VpdHN0ZWwtdmFuLWV4ZWN1dGllLXZvb3ItYnBvc3QtcmVnZXJpbmctc2NodWlmdC1jb250cmFjdC12b29yLWtyYW50ZW5iZWRlbGluZy12b29yLXppY2gtdWl0fmI3ZTllZGRmL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿