2023年11月25日土曜日

Tweede 48-urenstaking bij het spoor lijkt onafwendbaar: vakbonden zetten hun plannen door - De Standaard

© Kristof Vadino

Van 5 tot 7 december zal het treinverkeer zwaar verstoord zijn door een 48-urenstaking: de tweede op minder dan een maand tijd. ‘Totaal onverantwoord ten aanzien van de treinreizigers’, vindt de directie van de NMBS.

Jef Poppelmonde

De onderhandelingen tussen de vakbonden en de NMBS zitten diep in het slop. Ze moesten een tweede staking vermijden, maar dat is niet gelukt. Twee van de drie vakbonden, het socialistische ACOD en het liberale VSOA, zetten door met hun plannen.

‘De directie beschouwt deze actie als totaal onverantwoord en onaanvaardbaar ten aanzien van de treinreizigers’, schrijft HR Rail in een persbericht. Volgens de personeelsdienst van het spoor ‘legde de directie tijdens de voorbije weken nieuwe concrete tegemoetkomingen op tafel’. Acod zei eerder dan weer dat ‘de directie doof is’ voor de eisen van de vakbonden. Die verzetten zich onder meer tegen de plannen van de NMBS om de opstarttijd voor treinbegeleiders te halveren, van 20 tot 10 minuten.

‘Ongenoegen is groot’

De nieuwe staking zal starten op dinsdag 5 december om 22.00 uur. Er zal dan een alternatieve dienstregeling gelden. De vorige staking dateert van 7 tot 9 november. De vakbonden spraken toen van een geslaagde staking. ‘Niet alleen rijdt een heel aantal treinen niet, ook in de werkplaatsen hebben heel wat mensen het werk neergelegd’, zei voorzitter van ACOD Spoor, Günther Blauwens. ‘Het ongenoegen is duidelijk groot.’

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMzExMjRfOTYyMDY3NTPSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿