2023年11月26日日曜日

FOD Economie: krantencontract moet niet naar Bpost, maar naar concurrenten gaan - De Standaard

© Boumediene Belbachir

Het nieuwe contract om kranten en tijdschriften te verdelen moet niet naar Bpost, maar naar de ­concurrenten PPP en Proximy gaan. Dat staat in een aanbeveling van de federale overheidsdienst Economie aan de regering, schrijven De Tijd en L’Echo.

De vernieuwing van het contract voor het verdelen van kranten en tijdschriften van 2024 tot 2028 is nu al maanden een explosief dossier. Vanuit de politiek en enkele digitale nieuwsmedia werd kritiek geuit op de subsidies die de overheid uitdeelt voor het bussen van dagbladen. Eind 2022 belandde de concessie ook nog eens in een schandaalsfeer, toen Bpost zijn ceo Dirk Tirez aan de deur zette. Volgens een audit die het postbedrijf liet uitvoeren, hadden Bpost, uitgevers DPG Media en Mediahuis, en distributeur PPP illegale marktafspraken gemaakt om te garanderen dat de opdracht grotendeels in handen van Bpost zou blijven.

De regering-De Croo, die de omvang van het nieuwe contract eerder al had teruggebracht van 175 naar 125 miljoen euro per jaar, zette de lopende aanbesteding daarop stop. Een nieuwe oproep van de FOD Economie leverde drie kandidaten op: Bpost, de Belgische distributeur PPP en de Franse distributeur Proximy. De FOD Economie laat nu weten dat de evaluatie op administratief niveau is afgerond en het dossier op beleidsniveau zit. ‘We kunnen nu geen verdere ­details geven’, luidt het.

De Tijd vernam van meerdere bronnen dat het dossier maandag op het kernkabinet wordt besproken én dat het verdict een domper dreigt te worden voor Bpost. De aanbeveling van de FOD Economie is immers de krantenbedeling aan PPP toe te kennen en het bussen van de tijdschriften aan Proximy.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMzExMjVfOTMyNzgyMjTSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿