2023年11月20日月曜日

Ontslagen topman van bedrijf achter ChatGPT Sam Altman gaat aan de slag bij Microsoft - De Morgen

NieuwsTechnologie

Sam Altman. Beeld AP
Sam Altman.Beeld AP

Sam Altman (38), de ontslagen topman van OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, gaat aan de slag bij Microsoft. Dat zegt Microsoft-CEO Satya Nadella. Samen met de andere medeoprichter van OpenAI gaat hij er een nieuw onderzoeksteam voor geavanceerde AI leiden.

Sam Altman werd vrijdag ontslagen als CEO van OpenAI, het technologiebedrijf uit San Francisco dat met ChatGPT een ware revolutie ontketende. Na die beslissing nam ook Greg Brockman, de andere medeoprichter van OpenAI, ontslag. Beiden gaan nu aan de slag bij Microsoft, zegt CEO Satya Nadella. Altman en Brockman zullen bij Microsoft aan het hoofd komen te staan van een nieuwe onderzoeksgroep die zich zal bezig houden met geavanceerde artificiële intelligentie. Ook enkele voormalige collega’s van Altman en Brockman zullen zich bij dat team voegen.

Eerder had website The Information al gezegd dat pogingen van leidinggevenden van OpenAI dit weekend om Altman weer binnen te halen, zonder succes waren. Emmett Shear, medeoprichter van videostreamingsite Twitch, zou tijdelijk interim-directeur worden. OpenAI heeft nog niet officieel gereageerd, maar Microsoft-CEO Nadella zegt alvast “uit te kijken om Emmet Shear beter te leren kennen en samen te werken”. Microsoft is immers een belangrijke investeerder van OpenAI en pompte na het gedwongen ontslag van Altman nog 10 miljard dollar in het bedrijf. Ondanks de positieverandering zegt Nadella dat er niets verandert aan het partnerschap tussen Microsoft en OpenAI: “We blijven toegewijd en geloven dat we kunnen blijven innoveren met alles wat we al aangekondigd hebben.”

Lees ook

Belgische AI-pionier Pieter Abbeel: ‘Er moeten regels komen voor AI, bij voorkeur opgelegd door de overheid’

Artificiële intelligentie neemt deze hogeschool over, en dat is allesbehalve negatief

Het onmiddellijke ontslag van Altman kwam er vrijdag omdat het bestuur van OpenAI een vertrouwen meer in hem had. Hij zou niet consistent openhartig geweest zijn in zijn communicatie, klonk het, zonder verdere details.

De voorbije dagen kwam op dat ontslag echter veel kritiek, van zowel werknemers als investeerders. Zij zouden hebben aangedrongen op de terugkeer van Altman. Die was niet alleen het gezicht van het bedrijf maar ook van de AI-sector.

Zondag circuleerde even de mogelijkheid dat Altman toch zou terugkeren naar zijn oude functie. Maar gesprekken in het hoofdkantoor hebben dus niet tot een terugkeer geleid.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiggFodHRwczovL3d3dy5kZW1vcmdlbi5iZS9zbmVsbmlldXdzL29udHNsYWdlbi10b3BtYW4tdmFuLWJlZHJpamYtYWNodGVyLWNoYXRncHQtc2FtLWFsdG1hbi1nYWF0LWFhbi1kZS1zbGFnLWJpai1taWNyb3NvZnR-Yjc3ZGIzN2Qv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿