2023年11月29日水曜日

Nieuwe staatsbons brengen een pak minder rente op dan de vorige - VRT.be

De nieuwe staatsbons die vanaf overmorgen worden uitgegeven, zijn een pak minder interessant dan de vorige. De nieuwe staatsbon op vijf jaar krijgt een brutorente van 2,60 procent, die op 8 jaar 2,90 procent. Trek daar nog 30 procent roerende voorheffing van af en je komt op respectievelijk 1,82 en 2,03 procent nettorente. Dat is een pak lager dan de rente op de vorige staatsbon én op verschillende spaarboekjes.

De vorige uitgifte van de staatsbon was een ongekend succes. De combinatie van een looptijd van amper 1 jaar, een verlaagde roerende voorheffing en een nettorente 2,81 procent leverde een recordbedrag van bijna 22 miljard euro op, dat geleend werd aan de Belgische schatkist. 

Door dit grote succes heeft het Agentschap van de Schuld toen meer geld opgehaald dan nodig was. Daarom heeft het Agentschap zich voorgenomen om de komende maanden minder geld op te halen dan gepland.

Langere looptijd

Eerder deze maand werd al bekend dat er daarom in december geen staatsbon meer zou komen met een looptijd van één jaar. Ook de andere voorwaarden worden een pak minder interessant: 

De nieuwe staatsbons krijgen een looptijd van 5 en 8 jaar, én er moet nu wél roerende voorheffing op betaald worden.

Lagere rente

Vandaag heeft het Agentschap van de Schuld bekendgemaakt dat de nieuwe staatsbon op 5 jaar een brutorente van 2,60 procent zal opleveren. Die op 8 jaar zal een rente van 2,90 procent geven. Trek daar de roerende voorheffing van 30 procent af en je komt op nettorentes van respectievelijk 1,82 en 2,03 procent uit.

Dat is dus een pak minder interessant dan de vorige staatsbon, die 2,81 procent rente gaf. Het is ook minder interessant dan verschillende spaarboekjes, omdat de banken hun spaarrentes de afgelopen tijd hebben  verhoogd naar 2 procent of meer. 

Dit tot tevredenheid van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). "De staatsbon van september heeft ervoor gezorgd dat de markt in beweging is gekomen. Als je de rentes van voor die staatsbon vergelijkt met de rentes van vandaag, zie je dat de markt echt wel aan het evolueren is. Dat is exact wat we wilden." 

In maart zullen we bekijken of we opnieuw een staatsbon met een looptijd van één jaar kunnen uitgeven

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V)

Van Peteghem zegt dat er nu onderzocht wordt op welke manier de concurrentie tussen de banken verder aangewakkerd kan worden. “Dat zullen we binnenkort doen met een aantal maatregelen rond meer transparantie. En in maart zullen we bekijken of we opnieuw een staatsbon met een looptijd van één jaar kunnen uitgeven."

Inschrijven op de nieuwe staatsbons kan vanaf aanstaande donderdag tot en met vrijdag 8 december, laat het Agentschap van de Schuld weten. Praktisch kan dit via de dienst van de Grootboeken of via de banken.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiOWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8xMS8yOC9uaWV1d2Utc3RhYXRzYm9uL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿