2023年11月28日火曜日

Wilders wil dat Nederlands oud-minister Ronald Plasterk (ex-PvdA) Gom van Strien vervangt als verkenner na ophef - VRT.be

Nog voor Gom van Strien (PVV) aan zijn zoektocht naar een mogelijke coalitie kon beginnen, gooit hij de handdoek al in de ring. PVV-leider Geert Wilders wil nu de Nederlandse oud-minister voor PvdA van Onderwijs Ronald Plasterk voordragen als zijn vervanger, klinkt het bij Haagse bronnen. Afgelopen weekend ontstond er commotie in Nederland toen bleek dat Van Strien verdacht wordt van fraude.

PVV-leider Geert Wilders zou nu een nieuwe verkenner voordragen als vervanger. De voormalige minister van Onderwijs voor PvdA Ronald Plasterk zou de nieuwe verkenner worden. Dat schrijven verschillende Nederlandse media op basis van bronnen in Den Haag. 

Wat is een verkenner?

Een verkenner is een persoon die wordt aangesteld om de mogelijkheden voor de vorming van een nieuwe regering te verkennen. In politieke context kan het voorkomen wanneer er na verkiezingen geen duidelijke meerderheid is voor een bepaalde partij of coalitie. De regeringsverkenner heeft de taak om te onderzoeken welke partijen bereid zijn samen te werken en een coalitie te vormen.

Van 2012 tot 2017 bekleedde Plasterk de functie van minister van Binnenlandse Zaken. Na zijn aftreden in Den Haag werd hij hoogleraar in Amsterdam. Met een achtergrond als moleculair bioloog deelt hij nu regelmatig zijn standpunten in een column in De Telegraaf, waarin hij vaak afstand neemt van de opvattingen van de PvdA. Doordat Plasterk nu buiten de politiek staat, is hij volgens Wilders de geknipte persoon om coalitiepartners te zoeken.

Van Strien onder vuur

De positie van Gom van Strien als verkenner voor een mogelijke coalitie kwam dit weekend ernstig onder vuur te liggen. Hij wordt immers in verband gebracht met een fraudezaak bij zijn voormalige werkgever, die een aangifte tegen hem gedaan heeft. Dat schreef de Nederlandse krant NRC afgelopen weekend. Van Strien ontkende in een reactie elke betrokkenheid bij de kwestie.

Toch besluit hij nu om zijn werk als verkenner neer te leggen. Dat schrijft hij in een verklaring. 

"Dit weekend verschenen artikelen in de media over werkzaamheden in mijn verleden, waarin mijn integriteit in twijfel wordt getrokken. Zowel de hierover ontstane onrust als het voorbereiden van een reactie hierop verhouden zich in mijn ogen niet met mijn huidige werk als verkenner. Daarom heb ik, Geert Wilders en de voorzitter van de Tweede Kamer laten weten mijn taken als verkenner per direct neer te leggen."

Van Strien had vandaag de eerste verkennende gesprekken gepland met PVV-leider Wilders, GroenLinks-PvdA-leider Timmermans, VVD-leider Yesilgöz en D66-voorman Jetten. "Wegens het terugtreden van de verkenner gaan de aangekondigde en ingeplande gesprekken met de gekozen lijsttrekkers niet door."

"Wit konijn"

Van Strien werd door PVV-leider Geert Wilders aangesteld omwille van wat hij "grote eruditie" noemde. De ex-verkenner had dan ook een palmares om "u" tegen te zeggen. Hij haalde verschillende academische diploma's in de natuurkunde en bedrijfskunde. Van Strien werkte ook jarenlang als rekenmeester bij het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

Met zo'n curriculum werd hij binnen de PVV, waar de meeste verkozenen voornamelijk kortgeschoold zijn, aangezien als een "wit konijn". Partijgenoten zagen hem als oerconservatief, maar kundig en intelligent. 

Van Strien stopt ermee als verkenner

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8xMS8yNy9uZWRlcmxhbmQtd2lsZGVycy1nZWVydC1yZWdlcmluZy12b3JtaW5nLXZlcmtlbm5lci1nb20tdmFuLXN0cmllL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿