2023年11月24日金曜日

Cabinepersoneel Brussels Airlines legt werk neer op 1, 2 en 3 december - Het Nieuwsblad

© BART DEWAELE

Het cabinepersoneel van Brussels Airlines gaat op 1, 2 en 3 december het werk neerleggen omdat het bedrijf meerdere cao’s niet respecteert, aldus de vakbonden.

Bron: BELGA

Alvast de Franstalige christelijke vakbond heeft opgeroepen te staken, zo heeft CNE-secretaris Didier Lebbe donderdag meegedeeld. Volgens Lebbe werd die beslissing genomen in gemeenschappelijk vakbondsfront, maar de socialistische vakbond BBTK ontkent dat.

De aanleiding voor de staking is het niet respecteren van cao’s, klinkt het. Zo consulteerde de directie van de luchtvaartmaatschappij niet de personeelsvertegenwoordigers vooraleer de uurroosters van het personeel te publiceren. En ook de toegangsvoorwaarden voor de functie van chef de cabine werden eenzijdig aangepast.

De vakbonden pikken het ook niet dat nog steeds de loonakkoorden gelden uit 2020, toen door de coronacrisis een herstructurering plaatsvond en duizend banen op de helling stonden. Sindsdien kon het bedrijf betere financiële resultaten voorleggen, en heeft het zelfs de meest winstgevende zomer ooit achter de rug.

“Eerste salvo”

In eerste instantie was er nog gecommuniceerd dat de acties voor de kerstvakantie zouden zijn, maar die worden nu vooruitgeschoven doordat het antwoord van de directie van de luchtvaartmaatschappij als niet toereikend werd beschouwd.

Lebbe waarschuwt dat het nog maar om een “eerste salvo” gaat, bij wijze van waarschuwing. Hij roept het bedrijf op om met “serieuzere” voorstellen over de brug te komen dan de geplande bijeenkomst van vrijdag waar de vakbonden hun grieven kunnen uiten. Die zouden namelijk al gekend moeten zijn, stelt de vakbondsman, aangezien het dezelfde dingen zijn waarvoor de personeelsvertegenwoordigers al maanden ijveren.

Hij roept Brussels Airlines dan ook op om te “stoppen met doen alsof ze het niet begrijpen”. Anders zouden weleens nieuwe stakingsacties kunnen volgen, klinkt het.

De stakingsaanzegging van het cabinepersoneel werd afgelopen donderdag ingediend en loopt vanaf 23 november. Woensdag dienden ook de piloten van Brussels Airlines een stakingsaanzegging in. Daar zijn er acties mogelijk vanaf 11 december.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjMxMTIzXzk3NDgzNjI40gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿