2023年11月23日木曜日

Nu bijna alle stemmen geteld zijn: PVV van Geert Wilders met overmacht grootste partij bij Nederlandse verkiezingen - De Morgen

NieuwsNederland

Geert Wilders en zijn PVV zijn de grote winnaar van de verkiezingen in Nederland. Beeld AP
Geert Wilders en zijn PVV zijn de grote winnaar van de verkiezingen in Nederland.Beeld AP

De PVV van Geert Wilders is de grote winnaar van de parlementsverkiezingen in Nederland. De partij zou, met 98 procent van de stemmen geteld, maar liefst 37 zetels halen. De regeringspartijen verliezen fors.

De eindsprint van Geert Wilders heeft een maximaal effect gehad: op basis van de eerste exitpoll leek de PVV met 35 zetels de grootste partij te worden. Met 98 procent van de stemmen geteld stijgt het zetelaantal van de PVV zelfs naar 37. GroenLinks-PvdA en VVD volgen met respectievelijk 25 en 24 zetels. Nieuwkomer NSC, de partij van Pieter Omtzigt, komt als vierde partij uit de bus met 20 zetels.

Het zou de eerste keer zijn dat de PVV de grootste fractie in de Tweede Kamer heeft en überhaupt de eerste keer dat een radicaal-rechtse partij de grootste wordt bij Tweede Kamer-verkiezingen. Het zou voor Wilders bovendien zijn beste resultaat ooit zijn: de beste verkiezingsuitslag voor de PVV was tot dusver in 2010, toen kreeg de partij 24 zetels.

Tussen de vierde partij, NSC, en de kleinere partijen zit in de exitpoll een flink gat: de eerstvolgende partijen zijn D66 met 9 zetels (bij de vorige verkiezingen waren dat er 24) en BBB met 7 zetels (voorheen 1). Daarna volgen het CDA en de SP, allebei met 5 zetels. FvD, CU, PvdD, Denk en SGP halen allen 3 zetels. Volt haalt 2 zetels. JA21 en 50Plus hebben er beide 1.

Lees ook

Journalist Maarten Rabaey: ‘Wilders leerde van Meloni in Italië maar premier is hij nog niet’

De opleving van Geert Wilders: ‘Hij is al jaren de stabiele factor op radicaal-rechts. Dat vergeten we soms’

Grote winnaar Wilders krijgt initiatief om regering te vormen. Vijf inzichten na de Nederlandse verkiezingen

De eerste exitpoll wijst uit dat de huidige coalitie, die nu 77 zetels heeft in de Tweede Kamer, meer dan 30 zetels verliest. De VVD raakt in de exitpoll van Ipsos 13 zetels kwijt, D66 verliest er zelfs 15. Ook de andere twee coalitiepartijen verliezen. Voor het CDA zou 5 zetels de slechtste uitslag ooit zijn. ChristenUnie zou teruggaan van 5 naar 3.

Wilders: ‘We gaan besturen’

Geert Wilders heeft al een overwinningsspeech gehouden. “Ik zeg jullie: de kiezer heeft vanavond gesproken. De kiezer heeft gezegd: ‘We zijn het spuugzat. We willen dat die Nederlander weer op 1 komt te staan.’ We gaan ervoor zorgen dat Nederland weer van de Nederlanders wordt en dat die asieltsunami gestopt wordt.”

“We gaan er op een serieuze manier ons best voor doen dat de hoop van die mensen wordt waargemaakt. Ik doe een oproep aan de andere partijen. Tot nu toe hadden we een campagne. Nu is de campagne voorbij en zullen we met elkaar naar overeenkomsten moeten zoeken en zullen we met elkaar moeten samenwerken.”

Geert Wilders in zijn overwinningsspeech: ‘De kiezer heeft gezegd: ‘We zijn het spuugzat. We willen dat die Nederlander weer op 1 komt te staan.’ Beeld AP
Geert Wilders in zijn overwinningsspeech: ‘De kiezer heeft gezegd: ‘We zijn het spuugzat. We willen dat die Nederlander weer op 1 komt te staan.’Beeld AP

“We zijn totaal niet meer te negeren en willen samenwerken met andere partijen. Iedere partij, ook de onze, zal over zijn schaduw heen moeten springen. We willen besturen. En met 35 zetels (Wilders sprak na de eersre exitpoll, intussen steeg zijn zetelaantal naar 37 ) gaan wij besturen. Het zou ondemocratisch zijn om de kiezer buitenspel te zitten.”

Wilders noemt de verkiezingsuitslag “een enorm compliment, maar ook een enorme verantwoordelijkheid voor iedere PVV’er. We zullen ons best doen om het waar te maken.”

“Voor ons valt de uitslag tegen”, erkent VVD-leider Dilan Yeşilgöz. “Er zitten grote lessen in voor de politiek. Er is onvoldoende geluisterd naar de mensen en er zijn onvoldoende werkbare oplossingen voorgesteld.” Het initiatief ligt niet bij haar partij, zegt Yeşilgöz. “Het voortouw ligt niet bij ons.”

Welke coalities zijn mogelijk?

Het vormen van een coalitie leek op basis van de peilingen al heel lastig, maar zal met de uitslag van de exitpoll nog veel moeilijker worden. Van de drie grootste partijen na de PVV hebben twee partijen gezegd niet met Geert Wilders in een kabinet te willen samenwerken: GroenLinks-PvdA en NSC. De VVD heeft bij monde van lijsttrekker Yesilgöz aangegeven niet onder premier Wilders te willen dienen, maar heeft de partij ook niet categorisch uitgesloten.

Een regering zonder de PVV is mogelijk, maar ook ingewikkeld. GroenLinks-PvdA (25), VVD (24) en NSC (20) hebben gezamenlijk 69 zetels. Mocht bijvoorbeeld D66 (9 zetels) zich daarbij aansluiten, dan is er wel een meerderheid van 78 zetels.

Een rechtse regering met PVV (37), VVD (24), BBB (7), JA21 (1) en FVD (3) komt uit op 72 zetels.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMinwFodHRwczovL3d3dy5kZW1vcmdlbi5iZS9zbmVsbmlldXdzL251LWJpam5hLWFsbGUtc3RlbW1lbi1nZXRlbGQtemlqbi1wdnYtdmFuLWdlZXJ0LXdpbGRlcnMtbWV0LW92ZXJtYWNodC1ncm9vdHN0ZS1wYXJ0aWotYmlqLW5lZGVybGFuZHNlLXZlcmtpZXppbmdlbn5iODZiNjdjOC_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿