2023年11月25日土曜日

Niet Bpost maar concurrenten PPP en Proximy krijgen krantencontract - De Morgen

Nieuws

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Het nieuwe contract voor de verdeling van kranten en tijdschriften moet niet naar Bpost, maar naar de ­concurrenten PPP en Proximy gaan. Dat staat in een aanbeveling van de federale overheidsdienst Economie aan de regering. Dat schrijven De Tijd en L’Echo zaterdag.

Het is een van de explosiefste economische dossiers van het jaar: de vernieuwing van het contract voor de verdeling van kranten en tijdschriften van 2024 tot 2028. ­Vanuit de politiek en enkele digitale nieuwsmedia was er al langer ­kritiek op de enorme subsidies die de overheid uitdeelt voor het bussen van dagbladen.

De concessie belandde eind 2022 ook nog eens in een schandaalsfeer toen Bpost zijn CEO Dirk Tirez aan de deur zette. Volgens een audit die het postbedrijf liet uitvoeren hadden Bpost, de uitgevers DPG Media en Mediahuis en de distributeur PPP illegale marktafspraken gemaakt om te garanderen dat de opdracht grotendeels in handen van Bpost zou blijven.

Lees ook

Audrey Hanard over de moeilijke maanden bij Bpost: ‘Wat me het meest stoort, is dat bijna niemand van de betrokken leidinggevenden lijkt te beseffen dat een rode lijn overschreden is’

Met 1,2 miljoen per jaar verdient nieuwe postbaas twee keer zoveel als het loonplafond voor overheidsbedrijven: hoe kan dat?

De regering-De Croo, die de omvang van het nieuwe contract eerder al had teruggebracht van 175 naar 125 miljoen euro per jaar, zette de lopende aanbesteding daarop stop. Een nieuwe oproep van de FOD Economie leverde drie kandidaten op: Bpost, de Belgische distributeur PPP en de Franse distributeur Proximy. De FOD Economie laat nu weten dat de evaluatie op administratief niveau is afgerond en het dossier op beleidsniveau zit. “We kunnen nu geen verdere ­details geven”, luidt het.

De Tijd verneemt van meerdere bronnen dat het dossier maandag op het kernkabinet wordt besproken én dat het verdict een domper dreigt te worden voor Bpost. De aanbeveling van de FOD Economie is immers de krantenbedeling aan PPP toe te kennen en het bussen van de tijdschriften aan Proximy.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMicGh0dHBzOi8vd3d3LmRlbW9yZ2VuLmJlL3NuZWxuaWV1d3MvbmlldC1icG9zdC1tYWFyLWNvbmN1cnJlbnRlbi1wcHAtZW4tcHJveGlteS1rcmlqZ2VuLWtyYW50ZW5jb250cmFjdH5iZmU3ODdlOS_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿