2024年1月2日火曜日

Door politieke heibel zit Nationale Bank voor het eerst (even) zonder gouverneur: Regentenraad moet oplossing verzinnen - VRT.be

De Nationale Bank zit voor het eerst in zijn geschiedenis zonder gouverneur. Door onenigheid binnen de regering is de verlenging van het mandaat van gouverneur Pierre Wunsch vorige maand niet meer geregeld. De Regentenraad, het hoogste orgaan van de Nationale Bank, moet vandaag met spoed een overgangsregeling bedenken.

De verlenging van het mandaat van Pierre Wunsch, die al sinds 2019 gouverneur is van de Nationale Bank, had normaal gezien een formaliteit moeten zijn. Zijn vorige mandaat liep op 1 januari af en kort voor het kerstreces wilde de federale regering het nieuwe in orde brengen. 

Maar bij verschillende regeringspartijen werd die verlenging gekoppeld aan andere topbenoemingen. Zo zou de PS de benoeming van Wunsch enkel willen goedkeuren als er ook een akkoord wordt gevonden over de nieuwe voorzitter van de federale overheidsdienst Financiën. Ook CD&V heeft een kandidaat voor die positie in gedachten. En Vooruit-minister Frank Vandenbroucke zette zijn hakken in het zand omdat zijn dossier rond de artsensupplementen nog geblokkeerd zit.

Spoedzitting

Omdat de kwestie voor Nieuwjaar niet meer geregeld is geraakt, heeft premier Alexander De Croo een officiële brief gestuurd naar de Nationale Bank met de vraag om Pierre Wunsch tijdelijk in functie te houden, in afwachting van zijn effectieve herbenoeming. Officieel betekent dat dus dat de Nationale Bank voor het eerst even zonder gouverneur zit.

Bovendien levert die vraag van De Croo wel wat juridische kopzorgen op. Zo kan enkel de regering, wettelijk gezien, een gouverneur aanduiden. Ook zit de gouverneur van de Nationale Bank ten persoonlijke titel in de raad van bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) en kan hij daar dus niet zomaar door iemand anders binnen de Nationale Bank vervangen worden.

Aan de regentenraad van de Nationale Bank is nu gevraagd om met spoed een tijdelijke regeling uit te werken. Normaal gezien zou die er in de loop van de dag moeten zijn.

ECB

De benoemingsheibel bij de Nationale Bank heeft intussen ook de ECB bereikt. Topvrouw Christine Lagarde zou nu ingestemd hebben met een overgangsregeling, op voorwaarde dat Wunsch zo snel mogelijk een nieuw mandaat krijgt. 

De tijd dringt wel, want op 25 januari vindt de volgende vergadering van de ECB plaats in Frankfurt. Als de benoeming tegen dan niet rond geraakt, zou dat een blamage zijn voor ons land, net nu België het voorzitterschap van de EU in handen heeft.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiZ2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wMS8wMi9kb29yLXBvbGl0aWVrZS1oZWliZWwteml0LW5hdGlvbmFsZS1iYW5rLXZvb3ItaGV0LWVlcnN0LWV2ZW4tei_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿