2024年1月3日水曜日

"Hoogst uitzonderlijk": Tijdelijke oplossing gevonden bij Nationale Bank om Pierre Wunsch te laten verderwerken als gouverneur - VRT.be

De Regentenraad van de Nationale Bank heeft een tijdelijke regeling getroffen waardoor Pierre Wunsch kan verderwerken als gouverneur, in afwachting van zijn herbenoeming. Door onenigheid binnen de regering is de verlenging van het mandaat van Wunsch vorige maand niet meer geregeld geraakt. 

De verlenging van het mandaat van Pierre Wunsch, die al sinds 2019 gouverneur is van de Nationale Bank, had normaal gezien een formaliteit moeten zijn. Zijn vorige mandaat liep op 1 januari af en kort voor het kerstreces wilde de federale regering het nieuwe in orde brengen. 

Maar bij verschillende regeringspartijen werd die verlenging gekoppeld aan andere topbenoemingen. Zo zou de PS de benoeming van Wunsch enkel willen goedkeuren als er ook een akkoord wordt gevonden over de nieuwe voorzitter van de federale overheidsdienst Financiën. Ook CD&V heeft een kandidaat voor die positie in gedachten. En Vooruit-minister Frank Vandenbroucke zette zijn hakken in het zand omdat zijn dossier rond de artsensupplementen nog geblokkeerd zit.

Spoedzitting

Omdat de kwestie voor Nieuwjaar niet meer geregeld is geraakt, heeft premier Alexander De Croo een officiële brief gestuurd naar de Nationale Bank met de vraag om Pierre Wunsch tijdelijk in functie te houden, in afwachting van zijn effectieve herbenoeming.

Die vraag van De Croo levert wel wat juridische kopzorgen op. Zo kan enkel de regering, wettelijk gezien, een gouverneur aanduiden. Ook zit de gouverneur van de Nationale Bank ten persoonlijke titel in de raad van bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) en kan hij daar dus niet zomaar door iemand anders binnen de Nationale Bank vervangen worden.

De Regentenraad van de Nationale Bank heeft nu een tijdelijke regeling uitgewerkt. Aan Wunsch is nu gevraagd "om zijn opdracht als gouverneur tijdelijk verder te zetten totdat de regering een formele beslissing heeft genomen over het mandaat".

De Regentenraad noemt de huidige situatie in een persbericht "hoogst uitzonderlijk" en "suboptimaal", te meer omdat centrale banken volgens het Europese recht worden geacht onafhankelijk te zijn. "Bijgevolg roept de Raad de federale regering op om zo snel mogelijk haar Europees- en internationaalrechtelijke verplichtingen na te komen door een beslissing te nemen over het mandaat van gouverneur."

ECB

De benoemingsheibel bij de Nationale Bank heeft intussen ook de ECB bereikt. Topvrouw Christine Lagarde zou ingestemd hebben met een overgangsregeling, op voorwaarde dat Wunsch zo snel mogelijk een nieuw mandaat krijgt. 

De tijd dringt wel, want op 25 januari vindt de volgende vergadering van de ECB plaats in Frankfurt. Als de benoeming tegen dan niet rond geraakt, zou dat een blamage zijn voor ons land, net nu België het voorzitterschap van de EU in handen heeft.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiZ2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wMS8wMi9kb29yLXBvbGl0aWVrZS1oZWliZWwteml0LW5hdGlvbmFsZS1iYW5rLXZvb3ItaGV0LWVlcnN0LWV2ZW4tei_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿