2024年1月2日火曜日

Influencers hoeven op hun profiel niet meer te melden waar ze wonen - De Standaard

Boetes tot 80.000 euro. Dat riskeerden influencers (bekend van pakweg Youtube of Instagram) te moeten betalen als ze hun zakelijke adres niet telkens vermeldden op hun socials. Daar is nu verandering in gekomen, heeft contentcreator en podcaster jNoxx – echte naam Thijs Bastiaens – opgemerkt. “Je ondernemingsadres moet niet meer rechtstreeks op je socials vermeld worden. Het mag nu via een externe link”, stelt hij op X.

De website van de FOD Economie is onlangs inderdaad aangepast. De doelgroep moet in principe nog altijd ondernemingsgegevens op socialemediapagina’s toevoegen. Maar aan die regel is een passage toegevoegd: “U kunt ook aan deze verplichting voldoen door op uw socialemediakanalen te verwijzen naar uw website. U moet op die website dan uw ondernemingsgegevens vermelden.”

Volgens Bastiaens is de informatie “geheel in stilte” toegevoegd. Communicatie erover vinden we niet meteen terug. Het Internet Archive toont wel dat de aanpassing op de site van de FOD Economie nog geen maand oud is.

Mensen aan de deur

Influencers putten soms een aanzienlijk inkomen uit hun socials, vaak door online producten of diensten aan te prijzen. Het maakt dat die contentcreators – zoals de overheid hen officieel noemt – beschouwd moeten worden als ondernemingen die aan bepaalde zakelijke verplichtingen moeten voldoen, zoals inkomstenbelasting betalen en hun adres tonen.

Maar van veel contentcreators is hun zakelijke adres ook hun thuisadres, zodat de regel bij hen op veel onbegrip stuitte, uit vrees voor hun privacy. “Ik deel die gegevens niet voor de veiligheid van mezelf en van de mensen in dit huis. Er staan nu soms al mensen voor mijn deur”, heeft youtuber Nathan Vandergunst – beter bekend als Acid – eerder al gezegd.

Hij was niet de enige en politici hadden oren naar de besognes van de soms nog erg jonge mensen. Voormalig staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open VLD) liet destijds weten die bezorgdheid te delen en zei dat influencers hun adres desgewenst mochten plaatsen bij een beroepsfederatie. Dat is voor de Economische Inspectie geen afdoende oplossing, bleek uit een proces-verbaal dat recent nog tegen Acid is opgesteld.

Een ondernemer mag zijn officiële adres alleen plaatsen waar hij feitelijk zijn activiteiten uitvoert. Anders kan er sprake zijn van een postbusadres, wat economische risico’s oplevert. Bij een faillissement, bijvoorbeeld, moet een curator snel alle activa van een bedrijf kunnen oplijsten, om te vermijden dat er spullen verdwijnen.

Het kabinet van De Bleekers opvolgster Alexia Bertrand (Open VLD) noemt de mogelijkheid om je adres alleen via een website mee te delen een nieuwe optie: “Naast de mogelijkheid van een vestigingsadres bij een bedrijvencentrum is dit voor influencers opnieuw een manier om te vermijden dat ze hun privéadres rechtstreeks op hun socialemediaprofielen moeten zetten”, klinkt het. “Intussen is de staatssecretaris al enkele weken op Europees niveau op zoek naar extra manieren om hun privacy te beschermen. Maar dit is zeker een stap in de goede richting.”

Ook privacyactivist Matthias Dobbelaere-Welvaert spreekt van goed nieuws. “Het is normaal dat een onderneming zich online kenbaar maakt en dat mensen weten met wie ze handel drijven. Maar onder de influencers zijn er ook jonge, kwetsbare vrouwen. Als zij hun thuisadres moeten vermelden, leidt dat tot gevaarlijke situaties. Dat dit nu aangepast wordt, is goed nieuws. Je kunt stalkers niet volledig vermijden als het adres nog altijd op een aparte website te zien is, maar dat het niet overal meteen zichtbaar is, is een verbetering.”

De vraag is nu wat er moet gebeuren met de eerder uitgeschreven of misschien zelfs al betaalde boetes. De regels zelf zijn strikt genomen niet veranderd, maar wel de interpretatie van de FOD zelf. Hebben de influencers dan recht op een terugbetaling? De FOD Economie heeft daar niet meteen informatie over gegeven.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyNDAxMDFfOTc3ODA1NznSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿