2024年3月4日月曜日

Daarom mocht de nieuwe Action in Schoten niet opengaan: “Winkel is te groot” - Het Nieuwsblad

Schoten -

Zoals vrijdagavond aangekondigd, ging de nieuwe vestiging van Action aan de vaart in Schoten niet open. Intussen heeft het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (Vlaio) toelichting gegeven bij het opgelegde openingsverbod.

“Vlaio is donderdag door het gemeentebestuur van Schoten ingelicht dat Action van plan was om een nieuwe winkel te openen zonder de daarvoor noodzakelijke sociaal-economische vergunning”, stelt communicatieverantwoordelijk Karolien Goossens bij het Agentschap Innoveren & Ondernemen (Vlaio), een instelling van de Vlaamse overheid.

“Dit zou in strijd zijn met het decreet integraal handelsvestigingsbeleid. Vlaio is verantwoordelijk voor de handhaving van dit decreet, en dus is de inspectiedienst van Vlaio vrijdag ter plaatse gegaan om er de nodige vaststellingen te doen. Aangezien de melding van het gemeentebestuur terecht bleek, is er na controle een stakingsbevel afgegeven. Dit houdt in dat er geen kleinhandelsactiviteiten mogen uitgeoefend worden in een winkeloppervlakte van meer dan 524 vierkante meter.

Het stakingsbevel moet binnen de tien dagen nog bekrachtigd worden door de leidend ambtenaar van Vlaio. Maar als bovenstaande reglementering hier inderdaad van kracht is, ziet het er niet zo best uit voor Action. De winkel aan de vaart heeft een nettovloeroppervlakte van 833 vierkante meter.

© Robin Fasseur

Wet

Schepen van Ruimtelijke Ordening Paul De Swaef (N-VA) onderstreept dat het lokaal bestuur ondernemers zeer genegen is. “Maar de wet is de wet en daar moet ook Action zich aan houden. Al houd ik rekening met de mogelijkheid dat de Nederlandse winkelketen zich heeft laten misleiden door de eigenaar van het gebouw, tevens verhuurder van dit winkelpand. Alleszins is dit een domme manier van handelen.”

Ondanks de ruime aandacht die de aangekondigde en vervolgens inderhaast uitgestelde opening krijgt in de media en op sociale mediagroepen, stond zaterdag toch een tiental mensen voor de gesloten deur. Ze wilden blijkbaar met eigen ogen vaststellen dat Action hermetisch gesloten bleef.

Bij Action kregen we tot dusver geen reactie over wat de winkelketen nu van plan is met haar volledig ingerichte en volgeladen winkel in Schoten bij de vaart. De mensen in Schoten zijn verdeeld over de zaak. Josephine Van Leuven, die tevergeefs een winkelkarretje had genomen, vindt het maar een smerige streek van de gemeente.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjQwMzAzXzk0ODYyMzIy0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿