2024年3月4日月曜日

Zwitsers stemmen in met "13e maand" bij pensioen - VRT.be

Zwitserland zal een "13e maand" invoeren bij het wettelijk pensioen, naar analogie met de 13e maand bij het loon. Bij een referendum sprak een meerderheid van de bevolking en de kantons zich uit voor het voorstel van de vakbonden. 

Meer dan 58 procent van de stemgerechtigde Zwitsers nam deel aan het referendum, en een duidelijke meerderheid (58,2 procent) toonde zich voorstander van een bijkomende pensioenuitkering. Ook een meerderheid van de Zwitserse kantons (16 van de 26) stemde voor. Dat was een vereiste voor een goedkeuring van het voorstel. 

Het is de eerste keer dat de Zwitsers bij een volksbevraging "ja" zeggen op een voorstel van de vakbonden. De jaarlijkse 13e maand pensioenuitkering, vergelijkbaar met de 13e maand salaris voor veel werkenden in Zwitserland, was een voorstel van vakbonden genaamd "Beter genieten van je pensioen". De linkse partijen steunden het initiatief. 

Concreet wordt een uitkering gevraagd bovenop het wettelijk pensioen. Het bedrag van die uitkering moet gelijk zijn aan de maandelijkse uitkering. Dat komt neer op een pensioenverhoging van 8,3 procent per maand. 

De Zwitserse regering toonde zich op voorhand geen voorstander en beweerde dat de voorgestelde pensioenverhoging meer dan 4 miljard euro per jaar zou kosten. Ze waarschuwde dat een goedkeuring belastingverhogingen zou vereisen en de financiële stabiliteit van het socialezekerheidssysteem zou kunnen bedreigen.

"Historisch"

Pierre-Yves Maillard, voorzitter van de Zwitserse Vakbondsfederatie (SGB), die pleitte voor een "ja", merkte op: "We gaan feestvieren! Het is historisch." Hij benadrukte dat er, net als overal, in Zwitserland sprake is van een koopkrachtcrisis en dat ook het levensonderhoud van gepensioneerden steeds duurder wordt.

Hoe de zogenaamde "13e rente AVS (Assurance-vieillesse et survivant)" moet georganiseerd worden, moet nog bepaald worden. Regering en parlement komen daarbij aan zet. Hierover zegt het voorstel van de bonden immers niets. Ofwel is er een jaarlijkse uitkering, ofwel een overeenstemmende verhoging van het maandelijks pensioen.

Tijdens het referendum lag ook een voorstel op tafel om de pensioenleeftijd geleidelijk te verhogen van 65 naar 66 jaar, maar dat idee werd verworpen. Bijna 3 op de 4 stemde tegen. 

Pierre-Yves Maillard, voorzitter van de Zwitserse Vakbondsfederatie (SGB)
AFP or licensors

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiV2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wMy8wMy96d2l0c2Vycy1zdGVtbWVuLWluLW1ldC0xM2UtbWFhbmQtYmlqLXBlbnNpb2VuL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿