BNP Paribas wordt de nieuwe beheerder van de zogenaamde ‘679-rekeningen’, waarop de overheid btw en boetes laat storten. Opvallend: het nieuwe contract zal de overheid 6,9 miljoen euro per jaar kosten, het vorige – met Bpost – bedroeg maar liefst 38 miljoen euro per jaar.
Al sinds 1970 is Bpost de kassier van de federale overheid. Het postbedrijf beheert de speciale rekeningen – die beginnen met de cijfers 679 – waarop de overheid boetes en de btw van bedrijven int. Ook overheidsdiensten zoals de sociale zekerheid maken gebruik van die 679-rekeningen. De overheid betaalt Bpost daarvoor jaarlijks een bedrag van 38 miljoen euro. Maar vanaf 2026 zal het postbedrijf die opdracht verliezen. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) heeft BNP Paribas nu aangeduid als een nieuwe beheerder van de 679-rekeningen. Zij konden een veel scherpere prijs voorleggen.
LEES OOK. Bpost ziet omzet met 5 procent afnemen, aandeel daalt met 8 procent
In het verleden werd het beheer van de 679-rekeningen steevast via onderhandse contracten aan Bpost gegund. Concurrenten kregen niet de kans om een offerte in te dienen. Daarbovenop liet de regering ook na om de Europese Commissie in te lichten over het dossier. Dat is nochtans noodzakelijk. Europa moet kunnen controleren of er sprake is van ongeoorloofde staatssteun als er geen openbare aanbesteding plaatsvond. Bovendien waren er ook al langer indicaties dat de winstmarges die Bpost doorrekende buiten proportie waren.
82 procent goedkoper
Na lang dralen besliste de regering Michel in 2016 uiteindelijk toch om een aanbesteding uit te schrijven. Maar daar kwam toen niks van in huis. In 2021 pikte Van Peteghem het dossier opnieuw op. De huidige minister van Financiën lanceerde een aanbesteding waarop drie partijen intekenden: Bpost zelf, Belfius en BNP Paribas. Die laatste haalt nu de opdracht binnen voor een bedrag van 6,9 miljoen euro per jaar. Dat is bijna 82 procent goedkoper dan de prijs die Bpost de overheid vandaag aanrekent. Opvallend genoeg lijkt Bpost zelf ook in te zien dat het jarenlang een te hoge som vroeg. Het postbedrijf schreef zichzelf in met een offerte van 25,7 miljoen euro. Dat is 12 miljoen euro minder dan de huidige prijs.
0 件のコメント:
コメントを投稿