2024年5月15日水曜日

Europese Commissie ziet Belgisch begrotingstekort oplopen tot 4,7 procent in 2025 - VRT.be

De Belgische begroting gaat tegen eind dit jaar 4,4 procent in het rood en zal - als het beleid niet wordt aangepast - tegen eind volgend jaar een tekort van 4,7 procent laten optekenen. Dat voorspelt de Europese Commissie in haar nieuwe economische vooruitzichten. De overheidsschuld loopt op van 105,0 procent in 2024 tot 106,6 procent in 2025.

Dat België 2023 had afgesloten met een tekort van 4,4 procent van het bruto binnenlands product, was al bekend uit de cijfers van het Monitoringcomité van eind maart. Dat tekort blijft in 2024 op hetzelfde niveau hangen, ondanks de volledige uitfasering van de steunmaatregelen die tijdens de energiecrisis waren genomen, bevestigt de Commissie. 

Vooral de structureel stijgende lopende uitgaven (vooral om de pensioenen te betalen) en de hogere intresten op de staatsschuld zijn de boosdoeners.

Dat het tekort in 2025 naar 4,7 procent dreigt op te lopen, althans bij ongewijzigd beleid, heeft eveneens te maken met de pensioenfactuur en met de rentekosten. De voorspelling van de Europese Commissie is wel iets milder dan die van het Monitoringcomité, dat eerder sprak over een tekort van 4,8 procent van het bbp, of zo'n 30,1 miljard euro.

Hoge schuldgraad

De schuldgraad bedroeg eind vorig jaar 105,2 procent en zou dit jaar lichtjes dalen naar 105,0 procent. Dat is in grote mate het resultaat van de staatsbon op 1 jaar die werd uitgegeven en die de overheid een grote berg cash opleverde. Maar het oplopende begrotingstekort dreigt de schuld in 2025 te doen toenemen naar 106,7 procent.

Met zulke cijfers zit België ver boven de Maastrichtnormen, die van de EU-landen vragen om hun tekort tot 3 procent van het bbp te beperken en hun schuldgraad tot 60 procent. 

Na enkele jaren van een soepeler toepassing van de regels wil de Commissie, op basis van nieuwe regels, de normen opnieuw gaan afdwingen. Voor ons land zou dat wel eens een pijnlijke inspanning kunnen worden. Op 19 juni wordt het rapport per lidstaat verwacht.

Begroting, wat? 

Een begroting is een overzicht van de inkomsten en uitgaven van een bestuur. In de Belgische begroting worden de inkomsten (zoals belastingen) en uitgaven (zoals investeringen) van de verschillende overheden en de sociale zekerheid opgenomen. 

Een begrotingstekort ontstaat als er meer uitgaven zijn dan inkomsten. België had in 2023 een begrotingstekort van 26 miljard euro.

Vaak wordt dat uitgedrukt in vergelijking met het bruto binnenlands product (bbp), de waarde van alle goederen en diensten die een land produceert. Het tekort van 2023 komt dan overeen met 4,4 procent van het bruto binnenlands product, fors hoger dan de norm die de Europese instellingen nastreven.

De schuld is - eenvoudig gezegd - de tekorten die opgebouwd worden doorheen de tijd. Die schuld wordt vaak voorgesteld als 'schuldgraad': de schuld wordt dan afgezet tegenover het bbp. In België bedroeg de schuldgraad 105,2 procent van het bbp in 2023, ook ver boven de norm van 60 procent die Europa nastreeft. 

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiaGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNS8xNS9ldXJvcGVzZS1jb21taXNzaWUtemlldC1iZWxnaXNjaC1iZWdyb3RpbmdzdGVrb3J0LW9wbG9wZW4tdG90LTQv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿