Chemiebedrijf Solvay wil CEO Ilham Kadri een uitzonderlijke bonus van 12 miljoen euro toekennen voor haar werk rond de splitsing van de groep. Dat schrijft De Tijd. Ze zou de bonus krijgen uit erkenning voor haar "inzet in het kader van de toekomstige splitsing" van het bedrijf en voor haar "uitzonderlijke prestaties aan het hoofd van de groep". Maar hoe uitzonderlijk is zo'n miljoenenbonus en valt dat ook te rechtvaardigen?
Op 8 december moeten de aandeelhouders van Solvay zich uitspreken over de opsplitsing van het chemiebedrijf in Solvay en Syensqo. De raad van bestuur van Solvay roept de aandeelhouders alvast op om de splitsing goed te keuren.
Het nieuwe Solvay zal de activiteiten rond essentiële chemicaliën, zoals soda en peroxide, bundelen. In Syensqo zullen de activiteiten rond gespecialiseerde materialen en consumptiegoederen terechtkomen. Het gaat bijvoorbeeld om lichte materialen voor auto's of vliegtuigen.
Lucratieve splitsing
Voor topvrouw Ilham Kadri zou die splitsing een lucratieve meevaller kunnen zijn. Een van de agendapunten op de vergadering van 8 december is een uitzonderlijke bonus voor de CEO van 12 miljoen euro. Dat schrijft de krant De Tijd en dat blijkt ook uit de documenten voor de buitengewone algemene vergadering.
"Het gaat om een uitzonderlijk hoge bonus", zegt professor Xavier Baeten (Vlerick Business School) die vergelijkend onderzoek doet naar toplonen. Hij begrijpt dan ook dat vanuit maatschappelijk standpunt met grote ogen wordt gekeken naar zulke bonussen. "Een CEO verdient sowieso al veel en dat zou voldoende moeten zijn als "incentive" om goed management te leveren."
Toch is het niet zo uitzonderlijk dat bedrijven op belangrijke momenten een uitzonderlijke bonus uitkeren aan topmanagers. "Dat gebeurt bijvoorbeeld wel eens bij het aanwerven van een manager, maar ook bij acquisities of - zoals in dit geval - bij splitsingen."
Mensen vragen zich soms af of er tegenover hoge bonussen ook goede prestaties staan: hier is dat absoluut het geval
De raad van bestuur van Solvay haalt in documenten voor de aandeelhouders verschillende argumenten aan waarom Kadri die gigantische bonus verdient. Zo wordt haar "inzet in het kader van de voltooiing van het project tot partiële splitsing" geroemd, maar ook "jaren van uitzonderlijke prestaties aan het hoofd van de groep in volatiele tijden van hoge inflatie, geopolitieke spanningen en macro-economische onzekerheden".
Baeten en zijn collega's bij het Executive Remuneration Research Centre hebben berekend dat Kadri sinds haar aantreden in 2019 meer dan 20 procent (goed voor 1,8 miljard euro) aan aandeelhouderswaarde heeft gecreëerd voor Solvay. Dat blijkt uit berekeningen op basis van de zogenoemde "adjusted stockprice". "De meest betrouwbare pijler op dit vlak", verduidelijkt Baeten.
"Ter vergelijking: de BEL20 is in diezelfde periode gedaald met 4,6 procent. Solvay heeft het dus inderdaad enorm goed gedaan de afgelopen jaren. Mensen vragen zich soms af of er tegenover hoge bonussen ook goede prestaties staan: hier is dat absoluut het geval."
Vrouwen aan de top
"Ilham Kadri had andere opties", voegt Solvay bovendien toe in een reactie. "De raad van bestuur was van mening dat haar aanwezigheid een van de essentiële elementen was voor de succesvolle afronding van het "PO2-project" (de opsplitsing van Solvay, red.) en voor het leiderschap van het nieuwe Syensqo."
Dat er mogelijk kapers op de kust waren, verbaast Baeten niet. "Vrouwelijke CEO's zijn terecht gegeerd, want ze hebben vaak competenties die je niet meteen bij mannen terugvindt. In dit geval komt daar dan ook nog bij dat Kadri goede resultaten kan neerleggen."
Maatschappelijk kan je de wenkbrauwen fronsen, maar het is ook een uitzonderlijke situatie.
Als je alle puzzelstukken bij elkaar legt, moet je vaststellen: "Maatschappelijk kan je de wenkbrauwen fronsen, want het gaat om een uitzonderlijk hoge bonus, maar het is ook een uitzonderlijke situatie. We weten overigens ook nog niet hoe die bonus zou uitbetaald worden: soms gebeurt dat cash, maar in andere gevallen via aandelen of een combinatie van beide."
De bonus is vooralsnog ook nog niet binnen. Daarvoor moeten de aandeelhouders eerst de splitsing van Solvay goedkeuren op 8 december. Drie dagen later zal dan Syensqo op de beurs van Brussel geïntroduceerd worden, met Ilham Kadri aan het hoofd. Philippe Kehren wordt dan CEO van Solvay.
0 件のコメント:
コメントを投稿