2024年1月4日木曜日

Socialistische spoorvakbond dreigt met stakingsactie van 72 uur - VRT.be

De socialistische spoorvakbond ACOD dreigt met een stakingsactie van drie dagen, van maandag 29 januari om 22 uur tot donderdag 1 februari om 22 uur. Het zou gaan om de derde staking op korte tijd bij het spoor. Zowel in november als in december vorig jaar was er telkens een staking van 48 uur. De vakbonden zijn misnoegd over de plannen van de NMBS om de efficiëntie van de spoorwegmaatschappij te vergroten. Het christelijke ACV Transcom sluit zich alvast niet aan bij de actie. Of het liberale VSOA Spoor meedoet, is nog niet duidelijk.

Volgens ACOD Spoor is de sociale dialoog bij het spoor vorig jaar mislukt. Dat komt omdat die "beperkt is gebleven tot het uitwisselen van informatie over de reeds genomen beslissingen door het management". De directie van de NMBS is volgens de vakbond doof voor de bezorgdheden van het personeel.

"Sinds onze succesvolle acties in november en december hebben we tot op heden géén uitnodiging tot overleg mogen ontvangen", klinkt het. Omdat er geen toenadering is, dient ACOD Spoor een nieuwe stakingsaanzegging in.

"De realiteit van vandaag en het verleden bevestigt dat dergelijke reorganisaties vooral bewijzen dat het management de toestand op het terrein niet kent en dat men dit puur vanuit budgettaire overwegingen uittekent", zegt Günther Bauwens van ACOD Spoor. "Er is geen enkele operationele meerwaarde ten gunste van de reizigers. Meer nog, dit gaat leiden tot een nog slechtere stiptheid, nog minder dienstverlening en zeker geen vermindering van afgeschafte treinen."

De christelijke bond ACV Transcom staakt niet mee eind deze maand. Volgens Koen De Mey zet ACV Transcom in op verdere sociale dialoog en is daar ook al enige vooruitgang geboekt. De christelijke vakbond had ook al afgehaakt voor de stakingsactie van vorige maand.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiaGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wMS8wNC9zb2NpYWxpc3Rpc2NoZS1zcG9vcnZha2JvbmQtZHJlaWd0LW1ldC1zdGFraW5nc2FjdGllLXZhbi03Mi11dXIv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿