De concurrentie tussen de Belgische grootbanken speelt onvoldoende. Zo oordeelt de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) in een nieuw rapport. Volgens de concurrentiewaakhond domineren de vier grootbanken de markt, onder meer omdat ze gelijkaardige voorwaarden aanbieden. Zeker op de rente op spaarrekeningen heeft dat een nadelig effect.
De rente op spaarboekjes was in ons land lang erg laag. En eigenlijk is ze dat nog steeds, ook al is de marktrente wel gestegen. Minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne had de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) in juni dan ook gevraagd om te onderzoeken of er te weinig concurrentie was in de banksector: een mogelijke verklaring voor die lage spaarrente.
De concurrentiewaakhond oordeelt nu dat concurrentie inderdaad te weinig speelt. De vier grootbanken BNP Paribas Fortis, KBC, Belfius en ING bieden te veel gelijkaardige diensten en commerciële voorwaarden aan, en bieden de klant te weinig “mobiliteit”.
“Het onderzoek bevestigt mijn indruk dat de grote Belgische banken in peloton rijden, om het met een wielermetafoor te zeggen”, stelt de minister van Economie.
Het onderzoek bevestigt mijn indruk dat de grote Belgische banken in peloton rijden
En dat voelt de burger dus in zijn spaarboekje. De renteverhogingen van de Europese Centrale Bank zijn bij ons veel minder doorgestroomd naar de spaarrekeningen dan in onze buurlanden.
“Nochtans zouden de vier grootbanken goed bestand zijn tegen een hogere mate van concurrentie zonder de stabiliteit van de sector in gevaar te brengen”, zegt Pierre-Yves Dermagne daarover. Het kan dus anders.
Geen koppelverkoop en meer duidelijkheid
Zo stelt de BMA voor om koppelverkoop te verbieden. Sommige banken limiteren nu bijvoorbeeld overschrijvingen van spaarrekeningen naar zichtrekeningen bij een andere bank. Dat betekent dat consumenten die van bank willen veranderen om een betere rente te krijgen, ook een nieuwe zichtrekening moeten openen.
En er moet meer transparantie komen. Het papierwerk moet om te beginnen simpeler, bijvoorbeeld om te veranderen van bank. Het moet ook gemakkelijker worden om banken te vergelijken met een tariefvergelijker, zodat de consument het voordeligste aanbod kan kiezen. En de getrouwheidspremie, een vaag begrip voor de klant, mag niet langer onderscheiden worden van de basisrente, aldus de BMA.
Minister Dermagne zal de voorstellen nu bekijken samen met minister van Financiën Vincent Van Peteghem. Die is niet verrast over het rapport. “Helaas is hun vaststelling wat we al enige tijd vermoedden”, zo zegt Van Peteghem. “De afgelopen weken zagen we verschillende banken in beweging komen, maar de grootbanken vechten nog onvoldoende voor het vertrouwen van de spaarders en dat moet anders”.
0 件のコメント:
コメントを投稿