De overheid geeft ook dit jaar in december een nieuwe staatsbon uit. Het doet dat (bijna) elk jaar vier keer. Maar zal dat opnieuw een "speciale" staatsbon zijn zoals deze zomer, met een kortere looptijd én een fiscaal voordeel? "Het financiële aanbod is in elk geval anders nu", zegt professor Internationale Economie Filip Abraham.
Sinds deze zomer weten we plots allemaal wat een staatsbon is. Nochtans is dat iets dat al veel langer bestaat. Het Agentschap van de Schuld geeft normaal gezien elk kwartaal zo'n staatsbon uit om zo geld op te halen bij particuliere beleggers.
Speciale staatsbon deze zomer
Deze zomer lanceerde minister voor Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) een speciaal aanbod. De looptijd van de staatsbon werd beperkt tot één jaar én er werd een fiscaal voordeel aan gekoppeld.
De minister wilde zo rechtstreeks de concurrentie aangaan met het spaarboekje. In de hoop dat het de banken zou dwingen om de rentes te verhogen. De "speciale" staatsbon werd een succes. De schatkist haalde meer dan 20 miljard euro op.
Nieuwe staatsbon
En nu komt er in december dus - zoals gepland - opnieuw een staatsbon. Of dat aan dezelfde voorwaarden als deze zomer zal zijn, is nog niet duidelijk. Volgens minister Van Peteghem wordt dat pas volgende week beslist.
"Net zoals de voorbije jaren worden er vier staatsbons uitgegeven dus dat die er komt, is niet zo bijzonder", zegt hij in "Villa politica". "Wat de duurtijd en het rendement zullen zijn, moeten we nog bepalen samen met het Agentschap van de Schuld. Zij moeten bekijken wat de marktomstandigheden zijn en hoe het zit met onze staatsschuld."
Situatie nu anders?
De vraag is ook of er nog altijd zoveel nood is aan een alternatief voor het spaarboekje? "Het verschil is dat er nu wél alternatieven op de markt zijn", zegt professor Internationale Economie Filip Abraham in "De wereld vandaag" op Radio 1.
"Als je afgelopen zomer op zoek was naar een veilige én rendementsvolle investering, dan was er enkel de staatsbon of de spaarrekening. Dat is nu anders, je hebt veel meer mogelijkheden als voorzichtige belegger."
Luister hier naar het gesprek met professor Filip Abraham in "De wereld vandaag":
Wat weten we al over die nieuwe staatsbon?
Welke opties heb je dan als je graag iets met je geld wil doen? "De algemene interestvoeten op de markt zijn gestegen dus dat zorgt dat er meer interessante financiële producenten zijn", zegt professor Abraham.
"Zo zou je kunnen inschrijven op obligaties van de Belgische overheid die op een langere termijn lopen. Of van andere buitenlandse overheden met een goede reputatie, die hebben vaak ook interessante producten. Of je kan beleggen in fondsen van Europese instellingen."
Een nieuwe staatsbon zou volgens Abraham door al die alternatieven nooit meer hetzelfde succes hebben. "Dat bedrag dat toen opgehaald is, zal je nooit meer evenaren. Het blijft een aantrekkelijke investering voor mensen die weinig kennen van de financiële markt, maar veel van die mensen hebben wellicht al geïnvesteerd."
0 件のコメント:
コメントを投稿