Graaf Paul Buysse is overleden op 78-jarige leeftijd. De zakenman was de invloedrijkste bestuurder van zijn generatie, auteur van de Code Buysse voor deugdelijk bestuur, vertrouweling van het koningshuis en supernetwerker in de politiek en het bedrijfsleven.
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMirgFodHRwczovL3d3dy50aWpkLmJlL29uZGVybmVtZW4vYWxnZW1lZW4vZ3JhYWYtcGF1bC1idXlzc2UtY2FwdGFpbi1vZi1pbmR1c3RyeS1lbi12ZXJ0cm91d2VsaW5nLWJlbGdpc2NoLWtvbmluZ3NodWlzLzEwNTE2NDk3Lmh0bWw_X3NwX3Nlcz1mNmY4MWNkNi0xZjc1LTRlYjEtOTg3Ni0yMGQ5YWIwZGY1NmXSAQA?oc=5
Premier Alexander De Croo heeft in een brief aan de Nationale Bank gevraagd om gouverneur Pierre Wunsch ‘tijdelijk’ in functie te houden. De brief is een ultieme poging om tijd te kopen in een benoemingscarrousel waarin de Vivaldi-regering zichzelf hopeloos heeft vastgereden.
Als de federale regering niets doet, is de Nationale Bank van België (NBB) straks formeel onthoofd. Daarom heeft ze de NBB nu officieel gevraagd om Pierre Wunsch tijdelijk in functie te houden als gouverneur. Premier De Croo (Open VLD) heeft daarover een brief gestuurd naar de Nationale Bank, schrijft De Tijd zondag en is in regeringskringen bevestigd.
Het mandaat van Wunsch loopt op 1 januari af. De regeringspartners raakten het nog altijd niet eens over een verlenging, waardoor de NBB zonder gouverneur dreigde te vallen. Dat is terra incognita, en zou dus per definitie improvisatie zijn. De Croo gaf eerder al aan dat scenario te allen prijze te willen vermijden.
Politieke postjes
Een nieuw mandaat voor Wunsch had een formaliteit moeten zijn, maar op de laatste vergadering voor het kerstreces raakte de regeringstop het niet eens over een aantal dossiers, onder meer op het vlak van volksgezondheid en mobiliteit. Een andere twistappel is de opvolging van Hans D’Hondt aan het hoofd van de FOD Financiën. Zowel CD&V als PS heeft een gekwalificeerde kandidaat voor ogen, en de Vivaldi-ploeg van De Croo geraakt er niet uit. Omdat de benoeming bij de overheidsdienst gekoppeld wordt aan de (eventuele) verlenging van Wunsch’ mandaat, zit ook dat laatste geblokkeerd.
Het uitblijven van die beslissing zorgt voor een aantal juridische onzekerheden. Zo zit de gouverneur van de Nationale Bank ten persoonlijke titel in de raad van bestuur van de Europese Centrale Bank en kan hij daar dus niet zomaar door iemand anders binnen de NBB vervangen worden.
Lagarde
ECB-topvrouw Christine Lagarde zou nu ingestemd hebben met een overgangsregeling, op voorwaarde dat Wunsch na de vakantie zo snel mogelijk een nieuw mandaat krijgt.
Die overgangsregeling bestaat erin dat de premier en de minister van Financiën een officiële brief sturen naar de NBB met de vraag om Wunsch “ten uitzonderlijke titel” en voor “een korte periode’” in functie te houden om zo de continuïteit te garanderen.
De Eurostar-treinen zullen vandaag opnieuw rijden. In Londen, Brussel en Parijs zijn vandaag honderden mensen gestrand, nadat Eurostar alle 41 ritten moest schrappen door een ondergelopen tunnel in het Verenigd Koninkrijk. Toch blijken de problemen niet volledig opgelost. Gestrande passagiers getuigen dat ze ook vandaag niet meekunnen, ondanks dat ze hadden omgeboekt.
Na een chaotische dag gisteren, meldt Eurostar dat de treinen vandaag wel weer zullen rijden. In een statement aan Sky News laat het bedrijf weten dat de overstroming onder controle is, waardoor de treindienst kan hernemen. Wel waarschuwt Eurostar voor vertragingen omdat er nog snelheidsbeperkingen van kracht zullen zijn.
"Het zal zeer druk zijn in onze stations door de storing", voegt het bedrijf toe op X. "Als je je rit liever verplaatst naar een andere dag of een terugbetaling wilt, kan dat."
Sommige reizigers konden gisteren toch hun reis omboeken naar vandaag, maar bij de eerste rit vanmorgen vanuit Brussel-Zuid bleek dat die trein overboekt was. "De check-in is hier afgelopen, dus we kunnen niet meer mee. Zonder enige informatie. We hopen dat we met de trein van 11 uur mee kunnen", klinkt het bij een teleurgestelde reiziger.
Voor alle actuele informatie over de dienstregeling kan u terecht op de website van Eurostar.
Veel reizigers van en naar Londen waren er gisteren aan voor de moeite. Na uren wachten op nieuws over hun treinreis, liet Eurostar weten dat er door een ondergelopen tunnel geen treinen zouden rijden. In totaal werden 41 ritten geschrapt.
Alternatief?
Vlaming Mats Ceusters zit vast in Londen. Hij zou gisterenmiddag de trein nemen naar Brussel, maar die is dus geschrapt. "Wij zijn meteen gaan zoeken naar andere oplossingen."
"Vandaag zal het ons niet lukken om naar huis te gaan. We hebben morgenavond nog een Flixbus kunnen boeken, maar die rijdt op oudjaarsnacht. We gaan cava meenemen op de bus om toch een beetje te kunnen vieren, maar het is uiteraard jammer." Ceusters zegt dat er vanuit Eurostar nauwelijks opties werden aangeboden om morgen met de trein naar huis te komen. "We moeten dus ook een extra nacht boeken."
Alle alternatieven, zoals boten, bussen en andere treinen zijn volzet of geschrapt
Ook Nederlanders Robbrecht Van Cauwenberghe en zijn vriendin zien hun nieuwjaarsplannen in duigen vallen. "Normaal zouden we vandaag teruggaan naar ons huis in Amsterdam om daar morgen oud- en nieuwjaar te vieren. Maar dat gaat helaas niet door omdat er geen enkele mogelijkheid is om naar huis te gaan. Alle alternatieven, zoals boten, bussen en andere treinen zijn volzet of geschrapt. Daardoor moeten we noodgedwongen nieuwjaar vieren in Engeland. Pas op 1 januari rijdt de eerstvolgende Eurostar met beschikbare plaatsen."
Robbrecht en zijn vriendin zullen nieuwjaar niet in Amsterdam, maar Londen moeten vieren.
Ook Davy Bracke is gestrand in Londen. "We hebben nog een hotel voor vannacht. We hebben geen idee waar we daarna gaan overnachten, want we kunnen pas op 2 januari terug."
Marsha Manneels heeft een vlucht naar Düsseldorf geboekt om toch maar thuis te geraken. "Mijn dochter is een zangeres en heeft morgen een optreden. Dus we moeten terug zijn. In totaal zijn we 600 euro extra kwijt door deze omstandigheden."
"De ferry vanuit Dover, de Flixbus en de Eurostar van morgen waren allemaal volgeboekt", zegt ook Karen Nijs. "Wij zijn onderweg naar Birmingham om daar te overnachten. Morgen nemen we een vliegtuig richting Düsseldorf. Daar komt familie ons afhalen, waardoor we nog oudjaar kunnen vieren met onze vrienden."
Ondergelopen tunnel door stormweer
Door stormweer in het Verenigd Koninkrijk is een tunnel overstroomd vlak bij het station Ebbsfleet International. Die tunnel loopt onder de rivier de Thames en is belangrijk voor de hogesnelheidstreinen van Eurostar.
De tunnel wordt ook gebruikt door het lokale Southeastern Railway. Die laat al weten dat hun treinen niet zullen rijden vanuit Londen St. Pancras International "tot het einde van de dag".
"Het personeel is er mee bezig geweest en sommige diensten hadden gisteravond vertraging, maar om 4 uur vanochtend hebben ze besloten om er helemaal geen treinen doorheen te laten rijden", zegt Simon Calder, mobiliteitsexpert van The Independent aan Sky News.
HS1, het bedrijf dat de spoorlijn uitbaat, is al sinds de nacht van vrijdag op zaterdag in de weer om de sporen weer vrij te maken, maar stuiten op een "ongeziene hoeveelheid water".
"Eurostar betreurt ten zeerste de onvoorziene problemen die onze klanten en diensten hebben ondervonden. We begrijpen dat dit een cruciaal moment is om thuis te geraken aan het einde van de feestdagen en in de aanloop naar Nieuwjaar. We doen er alles aan om de situatie recht te zetten", klinkt het in een schriftelijke verklaring van Eurostar aan VRT NWS.
Voor reizigers die de Kanaaltunnel tussen Calais en Dover gebruiken - om bijvoorbeeld met de wagen de reis te maken - zijn er geen problemen. Die dienstverlening is niet verstoord.
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiTWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8xMi8zMC9ldXJvc3Rhci1zdG9yaW5nLW92ZXJzdHJvbWluZy10dW5uZWwv0gEA?oc=5
Drie jaar op een cruiseschip wonen en de wereld rondreizen. Het is voor velen een ultieme, maar onbetaalbare droom. Ook voor Kara en haar man Joe Youssef (allebei 36): ze zijn geen miljonairs, maar wilden de reis absoluut maken. Omdat het een unieke kans was om alle hoeken van de wereld te zien en drie jaar lang in luxueuze omstandigheden te reizen, zonder zorgen.
Zeven continenten zouden ze aandoen, 140 landen, 382 havens wereldwijd. Een ongeziene kans.
De Amerikaanse hulpverlener en zijn vrouw verkochten hun huis in Ohio om de exclusieve reis te kunnen maken. Want met hun spaarcenten kwamen ze niet toe om een ticket te kopen. De prijzen waren dan ook stevig: ruim 80.000 euro per persoon voor een binnenhut en tot bijna 900.000 euro voor een suite over het bovendek. Inclusief eten en drank, poets- en wasdienst.
Ze keken er enorm naar uit en hadden een groot afscheidsfeest gegeven voor familie, vrienden en collega’s. Drie jaar van huis is niet niets.
Op 1 november zou Life at Sea, dat de exclusieve reis organiseerde in opdracht van de rederij, vanuit Istanbul vertrekken voor de drie jaar durende trip over de grote wereldzeeën.
Toch maakten Kara en Joe zich aanvankelijk weinig zorgen toen de vertrekdatum werd uitgesteld. Ze hadden niets dan goede kritieken gelezen over de maatschappij. “En de uitleg die ze ons gaven, leek oprecht. Ze wilden niet vertrekken voor alles perfect in orde was. Dus ja, daar hadden we wel begrip voor en de andere reizigers ook, denk ik”, zegt Kara.
Schip voldeed niet
Half november communiceerde de maatschappij naar alle deelnemers toe dat de vertrekdatum nog eens werd verschoven. De MV Gemini, het cruiseschip dat drie jaar lang hun thuis zou worden, was niet voldoende uitgerust voor de 1.095 dagen durende reis te maken, ondanks een grondige en peperdure renovatie, klonk het. Maar geen nood, er werd naar een oplossing gezocht en het vertrek was zeker nog voor november.
Robert Dixon, een reisplanner die door verschillende miljonairs was ingeschakeld, had toen de bui al een beetje zien hangen. Hij kreeg in oktober geen toegang tot het schip. Bij zulke grote reizen gaat hij meestal vooraf een kijken, om zeker te zijn dat zijn klanten waar krijgen voor hun geld. Normaal is dat nooit een probleem, maar dit keer moest hij aan de kade blijven. Meer nog, een ingenieur vertelde hem toen dat het schip niet eens genoeg brandstofvoorraad kon meenemen om de Atlantische Ocaan over te steken. Toch wilden zijn klanten absoluut vertrekken. Ze hadden al meer dan de helft van het bedrag betaald en wie afhaakte, zo liet de organisatie weten, zou een pak centen verliezen.
Mikael Petterson en Vedat Ugurlu, twee ondernemers die achter het project zaten, kregen ook onderling ruzie. Petterson werd de laan uitgestuurd. “Er kan er maar een de kapitein zijn”, communiceerde Ugurlu.
Minder passagiers
Ondanks alle problemen en geruchten die de kop begonnen op te steken, betaalden Joe en Kara toch het saldo voor de reis, die met een ander schip zou gebeuren. De MV Lara was een ouder, maar groter cruiseschip met 627 hutten. Nog voor december zouden ze uitvaren, maar dan vanuit Rotterdam.
Dat er kort voor vertrek slechts 111 hutten verkocht waren omdat het vorige schip veel kleiner was, was volgens de organisatoren geen probleem. Wat er ook gezegd werd, de reis ging sowieso door.
Tot grote baas Ugurlu een paar dagen voor het officiële vertrek met slecht nieuws kwam. Enkele investeerders hadden zich terugtrokken vanwege de onrust in het Midden-Oosten. Er werd met man en macht naar een oplossing gezocht. Maar nieuwe investeerders werden niet gevonden zodat finaal de droom van al die honderden passagiers aan diggelen werd geslagen: de exclusieve cruise viel in het water. Alles werd geannuleerd. “Maar iedereen krijgt zijn centen terug”, klonk het.
Terugbetalingen
Passagiers werd wel gevraagd overeenkomsten te ondertekenen om de terugbetalingen over drie maanden te spreiden, van december 2023 tot en met februari 2024.
Maar de eerste deadline is intussen verstreken en slechts enkele passagiers ontvingen geld. De Youssefs hebben tot op vandaag geen euro gezien.
Een andere passagier, de gepensioneerde maatschappelijk werker Mary Rader, zei dat ze niet verwacht dat ze de 80.000 euro die ze al betaald had, zou terugzien.
De organisatie betaalde wel de tickets van de passagiers naar huis. Als ze nog een huis hebben. De Youssefs logeren voorlopig bij familie. “We zijn dakloos. Ons huis is verkocht, we zijn blut. Onze droomcruise is geëindigd in een nachtmerrie”, zegt Kara.
“Ik ben heel verdrietig en boos. Ik had gepland dat de komende drie jaar van mijn leven een sprookje zouden zijn”, zegt ze.
In Londen, Parijs en Brussel zijn honderden mensen gestrand, nadat Eurostar alle 41 ritten vandaag moest schrappen door een ondergelopen tunnel in het Verenigd Koninkrijk. Reizigers moeten nu op zoek naar alternatieven om hun reis voort te zetten.
Na uren wachten op nieuws over hun treinreis, zijn veel reizigers van en naar Londen eraan voor de moeite. Er zullen vandaag geen treinen meer rijden naar de Britse hoofdstad. Dat blijkt uit een update van Eurostar op hun website en meldt het op X. In totaal zijn 41 ritten geschrapt.
Voor de honderden gestrande reizigers is het nu zoeken naar een oplossing. Vlaming Mats Ceusters zit vast in Londen. Hij zou vanmiddag de trein nemen naar Brussel, maar die is dus geschrapt. "Wij zijn meteen gaan zoeken naar andere oplossingen."
"Vandaag zal het ons niet lukken om naar huis te gaan. We hebben morgenavond nog een Flixbus kunnen boeken, maar die rijdt op oudjaarsnacht. We gaan cava meenemen op de bus om toch een beetje te kunnen vieren, maar het is uiteraard jammer." Ceusters zegt dat er vanuit Eurostar nauwelijks opties werden aangeboden om hun reis via de trein morgen naar huis te komen. "We moeten dus ook een extra nacht boeken."
Alle alternatieven, zoals boten, bussen en andere treinen zijn volzet of geschrapt
Ook Nederlanders Robbrecht Van Cauwenberghe en zijn vriendin zien hun nieuwjaarsplannen in duigen vallen. "Normaal zouden we vandaag teruggaan naar ons huis in Amsterdam om daar morgen oud- en nieuwjaar te vieren. Maar dat gaat helaas niet door omdat er geen enkele mogelijkheid is om naar huis te gaan. Alle alternatieven, zoals boten, bussen en andere treinen zijn volzet of geschrapt. Daardoor moeten we noodgedwongen nieuwjaar vieren in Engeland. Pas op 1 januari rijdt de eerstvolgende Eurostar met beschikbare plaatsen."
Robbrecht en zijn vriendin zullen nieuwjaar niet in Amsterdam, maar Londen moeten vieren.
Ook Liebwin van Lil is gestrand in Londen. "De website van Eurostar ligt plat en we krijgen geen nieuws. Ondertussen schieten de hotelprijzen omhoog." Ook Davy Bracke weet niet wat aan te vangen. "We hebben nog een hotel voor één nacht. We hebben geen idee waar we daarna gaan overnachten, want we kunnen pas op 2 januari terug."
Marsha Manneels heeft een vlucht naar Düsseldorf geboekt om toch maar thuis te geraken. "Mijn dochter is een zangeres en heeft morgen een optreden. Dus we moeten terug zijn. In totaal zijn we 600 euro extra kwijt door deze omstandigheden."
"De ferry vanuit Dover, de Flixbus en de Eurostar van morgen waren allemaal volgeboekt", zegt ook Karen Nijs. "Wij zijn onderweg naar Birmingham om daar te overnachten. Morgen nemen we een vliegtuig richting Düsseldorf. Daar komt familie ons afhalen, waardoor we nog oudjaar kunnen vieren met onze vrienden."
Ondergelopen tunnel door stormweer
Door stormweer in het Verenigd Koninkrijk is een tunnel overstroomd vlak bij het station Ebbsfleet International. Die tunnel loopt onder de rivier de Thames en is belangrijk voor de hogesnelheidstreinen van Eurostar.
De tunnel wordt ook gebruikt door het lokale Southeastern Railway. Die laat al weten dat hun treinen niet zullen rijden vanuit Londen St. Pancras International "tot het einde van de dag".
"Het personeel is er mee bezig geweest en sommige diensten hadden gisteravond vertraging, maar om 4 uur vanochtend hebben ze besloten om er helemaal geen treinen doorheen te laten rijden", zegt Simon Calder, mobiliteitsexpert van The Independent aan Sky News.
HS1, het bedrijf dat de spoorlijn uitbaat, is al sinds afgelopen nacht in de weer om de sporen weer vrij te maken, maar stuiten op een "ongeziene hoeveelheid water".
"Eurostar betreurt ten zeerste de onvoorziene problemen die onze klanten en diensten hebben ondervonden. We begrijpen dat dit een cruciaal moment is om thuis te geraken aan het einde van de feestdagen en in de aanloop naar Nieuwjaar. We doen er alles aan om de situatie recht te zetten", klinkt het in een schriftelijke verklaring van Eurostar aan VRT NWS.
Voor reizigers die de Kanaaltunnel tussen Calais en Dover gebruiken - om bijvoorbeeld met de wagen de reis te maken - zijn er geen problemen. Die dienstverlening is niet verstoord.
De komende uren wordt nog meer regen voorspeld over het volledige grondgebied van het Verenigd Koninkrijk. In het noorden, in Schotland, wordt dan weer sneeuw voorspeld. Op meer dan 100 plaatsen is er overstromingsgevaar. In verschillende regio's geldt code geel voor ijs, wind en regen.
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiTWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8xMi8zMC9ldXJvc3Rhci1zdG9yaW5nLW92ZXJzdHJvbWluZy10dW5uZWwv0gEA?oc=5
Vannacht werd bekend dat vermogensbeheerder BlackRock zou gaan samenwerken met de allergrootste investeringsbank ter wereld, JPMorgan, voor hun spot Bitcoin (BTC) ETF. Dit terwijl de CEO van de bank, Jamie Dimon, voorheen en zelfs recent nog enorm kritisch was over de crypto industrie. Dit heeft er voor gezorgd dat de crypto gemeenschap hard heeft uitgehaald naar Dimon.
Ondanks Dimon’s kritiek op crypto en zijn beweringen dat hij een einde zou maken aan crypto als hij dat kon, toont BlackRock’s bijgewerkte aanmelding voor een ETF bij de SEC, JPMorgan Securities als een geautoriseerde deelnemer voor de ETF. Deze ironische wending heeft vragen opgeroepen over de ware intenties en strategieën van JPMorgan.
Dimon’s eerdere verklaringen over crypto’s rol in criminele activiteiten staan in schril contrast met de bereidheid van zijn bedrijf om een sleutelrol te spelen in een Bitcoin ETF, een instrument dat de toegankelijkheid en acceptatie van Bitcoin zou kunnen vergroten. Crypto-enthousiastelingen en analisten hebben deze schijnbare hypocrisie aan de kaak gesteld, met speculaties over mogelijke dubbele standaarden en de invloed van financieel gewin op morele standpunten.
How about that @ewarren, Jamie Dimon’s @jpmorgan is involved with #Bitcoin despite its only use case serving terrorists, drug cartels and other criminals. Or maybe you and Jamie Dimon are simply gas lighting the American public. https://t.co/1dBilLTh7k
“Wat dacht je daarvan [senator Elizabeth Warren], Jamie Dimon’s JPMorgan is betrokken bij Bitcoin ondanks dat het alleen gebruikt wordt door terroristen, drugskartels en andere criminelen. Of misschien zijn jij en Jamie Dimon gewoon het Amerikaanse publiek aan het verliegen.” zei Ripple-advocaat John Deaton op X
JPMorgan’s acceptatie van crypto
Terwijl Dimon openlijk crypto afwijst, heeft JPMorgan zijn deelname aan de blockchain- en cryptowereld verdiept de afgelopen tijd. Dit duidt op een complexe balans tussen publieke uitlatingen en zakelijke belangen, waarbij grote banken zoals JPMorgan manoeuvreren in een landschap dat ze niet volledig kunnen negeren.
Terwijl de toekomst van regulatie en acceptatie van crypto onzeker blijft, illustreren deze recente ontwikkelingen de ingewikkelde en soms tegenstrijdige houdingen van financiële leiders zoals Dimon. De volgende halte is waarschijnlijk de goedkeuring van het Bitcoin spot ETF. De verwachting is dat de eerste ETF’s, waaronder die van BlackRock, voor 10 januari al groen licht zullen krijgen van de SEC.
Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.
Advertisement
Trending Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) prijs stijgt na goed nieuws, ripple (XRP) zet monster rally neer
Bitcoin (BTC) landt weer na Musk lancering, ripple (XRP) schiet 40% de lucht in – was dit de reden?
Bitcoin x20 en XRP naar $1?! John bespreekt de koers van ethereum, cardano en XRP!
Advertisement
Premium
Handel samen met Crypto Insiders
Volg ervaren analisten. Dagelijks delen we eigen analyses van verschillende crypto’s. Handel net als duizenden anderen met meer kennis.
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMidGh0dHBzOi8vd3d3LmNyeXB0by1pbnNpZGVycy5ubC9uaWV1d3MvYml0Y29pbi9qcG1vcmdhbi1nYWF0LXRvY2gtbWVlZG9lbi1hYW4tYml0Y29pbi1ldGYtY3J5cHRvLWdlbWVlbnNjaGFwLWlzLWJvb3Mv0gEA?oc=5
De laatste dag van het jaar kennen we negatieve stroomprijzen. Dat blijkt uit de day-aheadprijzen op elektriciteitsbeurs Epex Spot.
Bron: BELGA
Het gaat om de prijzen om morgen/zondag stroom te leveren. Voor België duiken die prijzen vier uren onder nul, tussen 4 u. en 8 u. ‘s morgens. Producenten betalen dan om stroom te leveren.
Aanleiding is het onevenwicht tussen vraag en aanbod. Er is veel productie van elektriciteit, onder meer door de vele windturbines die draaien door de strakke wind, terwijl er weinig vraag is door de milde temperaturen en de beperktere vraag in de eindejaarsperiode.
Particulieren merken weinig van die negatieve stroomprijzen. Tenzij je een dynamisch stroomcontract hebt, gekoppeld aan de prijzen op de energiebeurzen. Amper 0,1 procent van de gezinnen in Vlaanderen had in het vierde kwartaal een dynamisch contract voor elektriciteit, zo blijkt uit cijfers van de Vlaamse energieregulator VREG.
Het gebeurt regelmatig dat de stroomprijzen voor enkele uren negatief zijn. Dat was bijvoorbeeld ook bij Kerst het geval.
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMimwFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvZ2VudC9hbnRpZmEtZ2VudC1iZWtsYWR0LWdldmVscy1pbi1nZW50c2Utd2lua2Vsc3RyYWF0LWFjdGllLXRlZ2VuLWRlLWtldGVucy1kaWUtbWVlLXZlcmFudHdvb3JkZWxpamstemlqbi12b29yLW9vcmxvZy1pbi1nYXphfmE1ZGM1ZDU4L9IBAA?oc=5
De allerrijksten ter wereld zijn dit jaar 1.500 miljard dollar (1.358 miljard euro) rijker geworden. Dat blijkt uit de Bloomberg Billionaires Index van de 500 rijkste mensen in 2023, die vandaag werd gepubliceerd. Elon Musk is opnieuw de allerrijkste persoon op aarde.
Vorig jaar verloren de 500 rijkste mensen op deze aardbol samen nog 1.400 miljard dollar (1.267 miljard euro). Maar dit jaar ging het hen beter voor de wind. Met nog twee dagen te gaan in 2023 zullen ze 1.500 miljard dollar (1.358 miljard euro) rijker geworden zijn.
Vooral technologie-miljardairs gingen er flink op vooruit. Zij zagen hun vermogen met bijna 50 procent groeien, vooral dankzij de toenemende belangstelling voor artificiële intelligentie (AI).
Musk opnieuw de rijkste
Niemand deed beter dan Elon Musk. De CEO van Tesla en SpaceX, en eigenaar van het socialemedianetwerk X, heroverde de titel van rijkste persoon ter wereld op Bernard Arnault. Dat is de Franse luxemagnaat van LVMH, genoemd naar het modemerk Louis Vuitton en de champagnefabrikant Moët Hennessy.
Musk voegde dit jaar nog eens 86,4 miljard euro toe aan zijn immense fortuin, vooral vanwege het succes van autoconcern Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX. In 2022 had hij nog een verlies van 125 miljard euro moeten slikken. Hij is volgens Bloomberg nu ruim 45,3 miljard euro meer waard dan Arnault. De Fransman zag de wereldwijde vraag naar luxegoederen van zijn LVMH-concern dit jaar afnemen.
Bernard Arnault moet de eerste plaats afstaan.
Vernier/JBV NEWS
Amazon-oprichter Jeff Bezos werd dit jaar meer dan 63,4 miljard euro rijker. Zijn vermogen is ongeveer net zo groot als Arnault. Zij strijden nek-aan-nek voor de plaats achter Musk. Meta-topman Mark Zuckerberg volgt op plaats vier. Hij kreeg er meer dan 72,5 miljard euro bij in 2023.
Grootste verliezer dit jaar was de Indiase miljardair Gautam Adani. Hij verloor op 27 januari in één dag 19 miljard euro nadat een kritisch rapport van investeerder Hindenburg Research de waarde van zijn Adani Group deed kelderen. Over het hele jaar verloor hij 33,8 miljard euro.
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiYmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8xMi8yOS9hbGxlcnJpamtzdGVuLXdlcmRlbi1kaXQtamFhci0xLTUwMC1taWxqYXJkLWRvbGxhci1yaWprZXIv0gEA?oc=5
Hoera, een recessie is vermeden! Hoewel, hoera? Recessie zijn sinds de Tweede Wereldoorlog een zeldzaamheid aan het worden. Dat is niet iets om heel blij over te zijn, betoogt monetair Edin Mujagic in zijn laatste column van het jaar. Niet dat hij al te pessimistisch is over de huidige economische situatie.
25 best gelezen verhalen van 2023 De redactie van IEX Profs bedankt alle huiscolumnisten en gastschrijvers voor hun scherpe, verhelderende en eigenzinnige kijk in 2023 op het beleggingslandschap. Dit zijn de 25 best gelezen verhalen van het jaar, gepresenteerd in chronologische volgorde. Rentes, energietransitie en recessievrees bleken belangrijke thema's.
Fed, ECB en BoE verlagen alle voor de zomer De Fed is het meest uitgesproken over toekomstige renteverlagingen: 75 basispunten minder in 2024. De ECB en BoE zijn havikachtiger, maar Kristina Hooper van Invesco is er vrij zeker van dat de ECB en de BoE hetzelfde zullen doen: verlagen in de eerste helft van 2024.
Waar zijn de vrouwen in de financiële wereld? Coline Pavot van de Franse vermogensbheerder LFDE zou graag wat meer vrouwen willen zien in de beleggingsindustrie. Dat komt niet alleen de prestaties ten goede maar helpt ook de duurzaamheidsagenda flink vooruit.
9 ongelooflijke cijfers over 2023 Morningstar vangt het jaar 2023 in een overzicht van 9 cijfers. Van sommige zal het u duizelen, andere zijn te bizar voor woorden, maar allemaal zeggen ze iets bijzonders over het voorbije jaar.
Weinig beleggers hadden reden tot klagen
Beursjaar 2023 was er weer eentje voor de groene kant van de grafiek (tenzij de boel morgen instort, natuurlijk) pic.twitter.com/Zx3HIOOTgB
Chipindustrie: Stapelen maar Column Martine Hafkamp van Fintessa: "De meest geavanceerde lithografiemachine van ASML kan nu chips met een nauwkeurigheid van 3 nanometer afdrukken, drie miljoenste van een millimeter. Maar deze schaalverkleining kan niet tot in het oneindige worden volgehouden. De Wet van Moore moest al eerder bijgesteld worden. Nu lijkt de wet tegen een grens aan te lopen. Het stapelen van chips lijkt de toekomst te hebben. Advanced Packaging kan het landschap van de halfgeleiderfabricage totaal veranderen." Een Nederlands bedrijf, dat dit jaar al enorm in waarde steeg, profiteert daar enorm van.
Ook in 2023 volgde de AEX redelijk keurig het seizoenspatroon
Hoe ziet het seizoenspatroon van de AEX eruit sinds 1983 en hoe was de koersontwikkeling dit jaar ? (let even niet op de assen). pic.twitter.com/EYmevv92w6
De zin en onzin van voorspellen Column van Ben Carlson: "Forecasting is fine. Everyone has to think about the future, whether they like it or not. But it’s important to understand how often life gets in the way of your expectations. Surprises occur more often than anyone could imagine. Something surprising will happen in 2024. Just don’t be surprised that you’re surprised when it does."Heerlijk verhaal.
Hebben Amerikaanse aandelen nu eindelijk het beste gehad?
The outperformance of US vs global equities is near an all-time high
Aziatisch buitenbeetje Japan Japanse aandelen hebben een geweldig goed 2023 achter de rug met een stijging van de Nikkei van 28%. Tal van factoren zetten Japanse aandelen hoger en experts zal 2024 ook een heel goed jaar worden voor de Japanse beurs, aldus CNBC.
Grafiek van Daalder: Het grote rendementsoverzicht van 2023 Beleggingsstrateeg Lukas Daalder van BlackRock behandelt elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht mag krijgen. Deze week, de laatste van het jaar: De winnaars (veel) en verliezers (weinig) van 2023.
Nexit is geen goed idee De grootste partij van ons land, de PVV, wil een bindend referendum over een vertrek van Nederland uit de Europese Unie. Een nexit dus. De Nederlandse economie vaart wel onder het lidmaatschap. Vertrekken levert schade op. RTL Z bericht.
Corné spreekt
@Cardano_nl weekvideo Geen recessie voor verkiezingen Apple & Microsoft zijn 3x duurder geworden Professionele beleggers zijn positief geworden, is dat positief? Superforecasters over Bitcoinhttps://t.co/kB5KhRPni6
Vergeet de energietransitie niet De Franse president Emmanuel Macron in een bijdrage voor Project Syndicate: "We must not allow the ongoing war in Ukraine and the fighting in Gaza to distract us from collective efforts to reduce our greenhouse-gas emissions, achieve carbon neutrality by 2050, save our biodiversity, and fight poverty and inequality. A flurry of summits in recent years has clarified the main priorities in the coming years." Lees ook: Niets stopt de duurzaamheidsrevolutie, het nieuwste ESG online magazine van IEX Profs.
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiWGh0dHBzOi8vd3d3LmlleHByb2ZzLm5sL05pZXV3cy83ODc3MTAvTXVzdC1SZWFkL011c3QtcmVhZC1EYXQtd2FzLTIwMjMtb3AtbmFhci0yMDI0LmFzcHjSAQA?oc=5
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiuAFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvYnVpdGVubGFuZC93aWUtaXMtZnJhbmNvaXNlLWJldHRlbmNvdXJ0LWRlLXJpamtzdGUtdnJvdXctdGVyLXdlcmVsZC13aWVucy1tb2VkZXItb29pdC16ZWktemUtaGFkLW9wLW1pam4tZG9vZC1rdW5uZW4td2FjaHRlbi1pbi1wbGFhdHMtdmFuLXplLXRlLXZlcnNuZWxsZW5-YWJjNjNlNGIv0gEA?oc=5
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMigQFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvYmlubmVubGFuZC9iZWxnaXNjaGUtZGFpaGF0c3UtZWlnZW5hYXJzLWt1bm5lbi16aWNoLWFhbm1lbGRlbi12b29yLXNjaGFkZWNsYWltLW5hLWNyYXNodGVzdHNjaGFuZGFhbH5hZjE0YWFiNC_SAQA?oc=5
De Gezinsbond pleit voor een eenvoudigere energiemarkt. In de wirwar van contracten, toeslagen en variabele tarieven, maakt een kwart van de gezinnen nooit de vergelijking tussen leveranciers, zo blijkt uit een bevraging. Dat kan een jaarlijks prijsverschil betekenen van 300 euro. “Beperk het aanbod per leverancier”, vraagt de bond.
Bron: BELGA
Aan de enquête namen 1.040 Vlaamse gezinnen deel, allemaal met minstens één inwonend kind onder de 18 jaar. Een derde van hen kijkt enkel op de water- en energiemeter als de netbeheerder daarom vraagt. Wie een nieuw energiecontract afsluit heeft keuze uit zestien leveranciers, die elk verschillende contracten aanbieden. De keuzestress is te groot en de factuur te complex, vindt de Gezinsbond. “Voor veel gezinnen is het een mentale inspanning die er niet meer bij kan.”
Het capaciteitstarief, bijvoorbeeld, spoort gezinnen sinds 1 januari aan om hun verbruik te spreiden. Volgens de enquête kan slechts de helft daarvan de impact op hun factuur inschatten. Ruim een kwart (26 procent) houdt er helemaal geen rekening mee.
Daarom roept de Gezinsbond op tot een eenvoudiger aanbod. “Leg grenzen op waarbinnen een leverancier kan spelen met diverse marktparameters.” Voorts vraagt de bond voor een betaalbare basishoeveelheid voor zowel water als energie, zoals nu ook al voor de waterfactuur bestaat. “Het comfort- en luxeverbruik kunnen dan meer kosten.”