In nog geen maand tijd is het hallelujagevoel over het biotechbedrijf Argenx omgeslagen in vertwijfeling: zal het enige medicijn van het bedrijf de zeer hooggespannen verwachtingen wel waarmaken? Het aandeel verloor woensdagmorgen tot een derde van zijn waarde.
De keldering van de beurswaarde van Argenx was een instantreactie op het bericht van het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf over de stopzetting van het onderzoek naar de behandeling van twee verwante zeldzame huidziekten (pemphigus) met zijn stermedicijn Efgartigimod, dat Vyvgart als merknaam meekreeg. Er bleek geen duidelijk verschil tussen Vyvgart en een placebo bij patiënten die kampen met phempigus, een ziekte die ernstige blaren veroorzaakt. Argenx zei ontgoocheld te zijn door de resultaten.
Placebo
Het is al de tweede tegenvaller in nog geen maand tijd. Eind november werd ook al een punt gezet achter het onderzoek om Vyvgart te gebruiken voor de behandeling van de zeldzame bloedingsziekte ITP. Die beslissing kwam er nadat uit een test was gebleken dat de placebo zelfs betere resultaten opleverde dan het middel van Argenx.
Voor beleggers en analisten rijmen die twee tegenvallers niet met de verwachting van Argenx dat Vyvgart veel potentieel biedt om een rist auto-immuunziekten te behandelen. Er zou een omzet gegenereerd kunnen worden tot 10 miljard dollar.
Nog geen halfjaar geleden gaf die verwachting de beurskoers van Argenx nog een enorme boost. Dat gebeurde nadat Vyvgart voor beterschap had gezorgd bij patiënten met de zeldzame zenuwaandoening CIDP. Die succesvolle test volgde in het zog van de goedkeuring en de succesrijke lancering van Vyvgart voor de behandeling van de zeldzame, maar ernstige spierziekte, myasthenia gravis (MG) in Europa en vooral in de Verenigde Staten. De beurskoers schoot toen in geen tijd omhoog van circa 330 naar bijna 500 euro.
Dumpen
Die beurswinst is sinds woensdag volledig uitgegomd. Het biotechaandeel viel tijdens de eerste beursuren zelfs even terug tot 271 euro. Een verlies met een derde vergeleken met de slotnotering dinsdagavond. Het was meteen de grootste koersdaling sinds de beursgang van Argenx in 2014. Beleggers maakten woensdagmorgen grote haast om hun aandelen te dumpen. Dat leidde er zelfs toe dat bij de start van de beursdag bijna een uur lang geen koers gevormd kon worden.
Analisten temperen ook de toekomstperspectieven voor Argenx. Ze stonden woensdag in de rij om hun verwachtingen terug te schroeven. Sommigen knipten in het koersdoel (Degroof Petercam), anderen verlaagden hun advies voor de beleggers (Barclays, Deutsche Bank) of besloten om zowel het koersdoel als advies te reduceren (KBC Securities).
De keldering van beurskoers van Argenx resulteerde ook in een forse terugval van de Belgische sterindex Bel20. Het verlies liep woensdagochtend op tot bijna 4 procent. En dat was zo goed als helemaal te wijten aan de crash van het biotechaandeel. De afgelopen jaren is Argenx uitgegroeid tot een van de zwaargewichten van de beurskorf van de grootste Belgische beursgenoteerde bedrijven, omdat de grote verwachtingen omtrent Vyvgart al volop verrekend werden in de beurswaarde van het bedrijf.
0 件のコメント:
コメントを投稿